Kendinizi son dönemlerde uyuşuk hissediyor, uyanırken zorlanıyorsanız, üzerinizde ağırlık hissediyor, gün içinde yapmayı planladıklarınızı bir türlü gerçekleştirecek enerjiyi bulamıyor, sislere bulanmış zihnin etkisinde konsantre olamıyorsanız ve gününüz tembellik içinde geçiyorsa; Ayurvedik olarak Kapha dosha’nızda dengesizlik oluşmuş olabilir.
Kendinizi ne kadar isteseniz de dış dünyaya açmakta zorlanıyorsanız, içsel olarak melankolik ve ara ara depresif bir ruh haline sahipseniz yalnız değilsiniz. Mevsimsel olarak Şubat ayının ortalarından Nisan ayının son dönemine kadar devam edecek Kapha Dosha etkinliği başladı. 17 Şubat’ta başlayacak su grubu Balık burcundaki Merkür gerilemesinin etkisi ile Kapha dengesizliği artışa geçebilir.
Solunum sisteminde Kapha üşütme, öksürük, normalden fazla mukus, nezle, sinüslerde tıkanıklık, boğaz ve göğüs kısmında tıkanıklıklara sebep olabilir. 5000 yıllık geçmişi olan Ayurveda’ya göre kış mevsiminin sonları ve bahar mevsimi Kapha’nın etken olduğu dönem.
Kapha; şekillendiren, sağlamlaştıran ve birbirine bağlayan olarak toprak ve su elementleri ile ilişkilidir. Aynı zamanda sıvı enerjiler olan sevgi ve şefkati de somutlaştırır. Tüm hücreleri ve sistemlerin ihtiyacı olan suyu sağlar, eklemlerin kayganlaşması ile beraber cildin nemli kalmasına, bağışıklığın devam edebilmesine ve bedenimizdeki dokuların korunmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini düzenlemesine rağmen üst solunum yolu hastalıkları da genelde bu dönemde olur. Genelde hava değişiminden diye nitelendirdiğimiz bu rahatsızlıklar aslında Kapha’nın artmasından kaynaklı dengesizlik oluşmasıdır.
Kapha dengesizleştikçe dolaşım sisteminde de sıkıntılar yaşatabiliyor. Ciltte, kaslarda ve dokularda da etkisini görebiliyorsunuz; Lenfatik sistemde tıkanıklık, tansiyonda yükselme, kaşınma, soğuk terleme veya terlemenin kesilmesi, gücün azalması ve kilo alımı gibi. Kapha dengesizliğinin artması varislerin bedende artması ile beraber kolesterolün yükselmesine sebep oluyor.
Aşağıdaki kısa test, Kapha dengesizliği olup olmadığını keşfedebilmeniz için. Testi yapmadan önce beden tipinizi merak ediyorsanız buraya göz atabilirsiniz.
1. Kiloda artış
2. Şişkinlik
3. Fazla mukus
4. Dilinin üstünde sabah uyandığında beyaz bir tabaka
5. Sabahları zor uyanmak
6. Kendini yavaş, sıkıcı veya rehavet içinde bulmak
7. Bir şeylere bağlanmak veya takıntı yapmak
8. Fazla duygusallık
9. İnatçılık – hareketsiz kalma isteği
10. Duygusal yemeğe yönelmek
Dengeyi yeniden bulmak için, 5000 yıllık geçmişi olan Ayurveda yemek, yaşam stili ve bitkisel tedaviler olarak bize yol göstermiş. En temelde Kapha’nın harekete geçmesi gerekiyor. O her ne kadar oturmak ve yatmak istiyorsa da zıtlıklar prensibini dikkate alarak dengeye ulaşması için harekete geçirici bir şeylerin olmasına ihtiyacı var. Egzersiz, olmazsa olmazı. Toprak ve su elementlerinden oluşan Kapha’nın kuru kalmaya ve ısıya ihtiyacı var.
Boş Kase meditasyonu özellikle bahar döneminde önerilen ve bizi uyanışa geçirecek etkiye sahip bir meditasyon. Kapha dengesizliğiyle beraber aslında tüm beden tiplerini dengeleyen bir etkiye sahip.
Kapha dengeleyici öneriler
- Enerjisini yükseltici rutine ihtiyacı vardır. Onu hareketsizleştirenden uzak kalması iyidir.
- Her gün bedenini ve zihnini uyandırmak iyi gelecektir.
- Susam yağı ile 10-20 dakika masaj.
- Koşu, bisiklet, tırmanma, dinamik yoga, dinamik dövüş sanatları sporları gibi efor harcatan, kalp ritmini yükseltici egzersizleri haftada beş kez yapmak gerekir.
- Sıcak ve kuru kalmak gerekir.
- Canlı ve çoşkulandırıcı müzik, koku, deneyim veya arkadaşlık onu keyiflendirecek ve depresif, melankolik ruh haline iyi gelecektir.
- Uygun bir şekilde baharatlandırılmış çorbalar gibi sıcak, hafif ve sindirimi uyaracak yiyecekler yemesi iyi gelir.
- Pişmiş yemekleri iki gün buzdolabında bekletmeden yemesi gerekir, yani her şey taze olmalı.
- Sabah uyanınca bal, canı tatlı çekince bal ve boğazında sorunlar olunca bal; kısacası olmazsa olmazı bal. (Tabii her seferinde bir tatlı kaşığı ve her zaman gerçek bal, yani son dönemde glukozla üretilmiş ballar değil.)
- Oda sıcaklığında içecekler veya sıcak soya sütü.
- Bol bol sebze tüketmesi iyi gelir.
- Tatlılardan uzak durmakla beraber işlenmiş gıdalar, ağır nişastalı yiyecekler ve özellikle atıştırmalıklar uzak kalması gerekenler arasında.
- Muz yiyebilir ama süt veya yoğurtla değil.
- Etten uzak durması gerekir.
- Soğuk meyve sularını yemekte içmemesi gerekmektedir.
- Meyveleri de başka bir besinle tüketmemesi önemli.
- Yemek saatlerinin düzenli olması gerekir.
- Huzurlu ve sakin bir ortamda yemek yemeli.
- Timüs bezini aktifleştirmek gerekir -bağışıklık sisteminin mikroplarla savaşmasının organizasyonunu yapan bez. (Sağ elin parmakları ile köprücük kemiklerini birleştiren kemiğe doğru küçük dokunmalar-tekrarlı.)
Yoga pratiği nasıl olmalı?
Alan yaratan, harekete geçiren, ısıtan ve canlılık katan!
Bu sebeple;
- Temposu yükselen hızda ve yoğunlukta
- Pozlarda ince ayar yaparak; bedende ve enerji alanında etki yaratan
- Sıcak mekanlarda yapılan
- Kuvvetli nefes alıp vererek – Khabalabati gibi
- Pozu bırakırken nefes alıp sonrasında pozdan çıkarak
- Pozlarda yukarıya doğru keskin bakışlarla bakarak
- Pozlarda hafifliği hissederek
- Nefes alıp vermeler arasına boşluklar getirerek
- Kendinizi gerekirse zorlayarak
- Sürekli hareket ederek
- Hizalanmanıza önem vererek
Tüm Niyet aslında HAREKET ETMEK üzerine kurulu.
Kapha dönemi meditasyon
- Boş Kase meditasyonu gibi daha pasif formda bir meditasyon tekniği kullanabilirler.
- Bilinçteki bağımlılık ve ağırlıkları bırakma odaklı meditasyon.
- Mantra meditasyonu – Om, Hum, Aum. Önce sesli sonra içinden nefesle tekrar.
Beden tipinizi öğrendikten sonra size uyan egzersizleri keşfedebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Pitta dosha’yı dengelemek için ne yapmalı: Beslenme, yoga ve meditasyon önerileri