İnsan kanı temelde aynı bileşenlerden oluşsa da 4 farklı kan grubunun her birinin kendine özgü farklılıkları vardır. Kan gruplarını birbirlerinden ayıran özellik, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan antikorlardır.
1930’da Tokeji Furukawa ismindeki Japon bir profesör, kan gruplarının kişilik yapıları üstünde etkisi olduğunu iddia eden bir makale yayımladı. Bu tarihten beri, Japonca ismi ile ‘ketsueki-gata’ olan kan grubu sınıflandırması, Japon kültüründe önemli bir yer tutuyor. Japon televizyonları ve gazeteleri bugün tıpkı astroloji falları gibi kan grubu fallarına yer veriyor. Kan grubu ile kişilik arasındaki bağlantıyı ele alan kitaplar ise devamlı olarak çok satanlar arasında yer alıyor. Hatta kan grubuna bakarak çöpçatanlık yapanlar bile var. Fakat bu kan grubu konusu da tıpkı astroloji gibi bilimsel açıdan kanıtlanmış değil.
Öte yandan, kan gruplarının kişisel sağlıkla ilgili belli özelliklere işaret ettiğini ortaya çıkaran birçok araştırma var; ve bu bile başlı başına hayli ilginç bir bilgi. Buna göre, farklı kan gruplarının insanları farklı hastalıklardan koruduğu düşünülüyor. Nitekim bilim insanları da 20.yy ortalarından beri kan grupları ile hastalıklar arasında bağlantılar bulmaya devam ediyor. Aşağıda hem bilimin kan grubunuzla ilgili ulaştığı sonuçlara, hem de ketsueki gata’nın kan grubunuza bağlı olarak kişiliğinizle ilgili belirttiği ifadelere yer verdik:
A grubu
Kırmızı kan hücrelerindeki antikorların oluşumu, belirli bir hormonun ne kadar üretildiğini belirler. Eğer kan grubunuz A ise, vücudunuzda stres hormonu olan kortizola yükse seviyelerde sahip olma ihtimaliniz var demektir. Ayrıca kan grubu A olanlarda, diğer gruplarına oranla mide kanserine yakalanma riski yüzde 20, kalp hastalıkları riski ise yüzde 5 daha fazla. Ayrıca pankreas ve kan kanseri gibi bazı kanser türlerine, çiçek hastalığına ve sıtmaya yakalanma ihtimaliniz de yüksek. Fakat ilginçtir ki, A grubu kana sahip bireyler sivrisinekler tarafından fazla ısırılmazlar.
İlginizi çekebilir: Egzersiz yapmak kansere yakalanma riskini azaltıyor mu?
Ketsueki gata’ya göre ise kan grubu A olanlar; ağırbaşlı, yaratıcı, duyarlı, vakur, sabırlı ve sorumluluk sahibi olmak gibi birçok iyi özelliğe sahip. Kötü özellikleri ise inatçı ve gergin olmaları.
B grubu
Kan grubu B olanların 0 ve A olanlara oranla kalp hastalıklarına yakalanma riski yüzde 11 daha fazla. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre AB ve B kan grubuna sahip kadınlarda yumurtalık kanseri riski daha fazla görülüyor. Fakat iyi haberler de var: Bu kan grubunda diğerlerine oranla 50,000 kat daha fazla iyi bakteri görülüyor.
Ketsueki gata ise bencillik, sorumsuzluk, affetmezlik ve kararsızlık gibi kötü özelliklerinizle birlikte tutkulu, hareketli, yaratıcı ve güçlü olmak gibi olumlu özelliklerinizin olduğunu ifade ediyor.
AB grubu
Bu kan grubunda ise 0 grubuna oranla yüzde 23 daha fazla kalp hastalığı riski görülüyor. Ayrıca AB grubuna sahip olmak, hamile kadınlarda gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen ve hipertansiyon ve proretinüri ile kendini gösteren preklamsi hastalığı riskini de iki katına çıkarıyor.
Ayrıca Neurology dergisinde yayımlanan ilgi çekici bir araştırmaya göre AB grubu kana sahip bireyler; dil öğrenme, dikkat, hafıza konularında bilişsel sorunlar yaşamaya yüzde 82 oranla daha fazla eğilimliler.
Ketsueki gata’ya göre ise kan grubu AB olanlar serinkanlı, kontrollü, mantıklı, uyum sağlayan; ama aynı zamanda eleştirel, kararsız, unutkan ve sorumsuzlar.
0 grubu
Eğer kan grubunuz 0 ise kolera ve ülsere yakalanma ve ne kadar ilginç gelse de Achilles tendonunuzu sakatlama riskiniz daha fazla. Fakat pankreas kanserine yakalanma ve sıtmadan ölme riskiniz ise çok daha az. Öte yandan 0 kan grubuna sahip olanlar, sivrisinekler tarafından ısırılmaya A grubuna oranla çok daha fazla eğilimli.
Ketsueki gata ise 0 kan grubuna sahip olanların özgüveni yüksek, özerk, güçlü iradeli ve sezgisel olduğunu söylüyor. Öte yandan bu bireyler, Japon kan grubu falına göre, aynı zamanda bencil, soğuk, öngörülemez ve potansiyel işkolikler.
İlginizi çekebilir: Kanla ilgili rahatsızlıklarla başa çıkma yöntemleri
Kaynak:
mnn.com