X

Kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken hazırlıklar

Bildiğiniz gibi ben sadece bir koşucu değilim. Doğayı ve doğada olmayı çok seviyorum.

Çocukluğumdan beri çadırda kalmaya alışığım. 7-8 yaşlarındayken yazın oturduğumuz evin bahçesinde çadır kurardık. İsviçre’de genelde anne babalar erkenden çocuklara doğayı ve özgürlüğü öğretmeye çalışır. Hala iyi hatırlıyorum, çadırda ilk kaldığım gece saat iki veya üçte eve dönmüştüm. Bir yerden ses gelmişti ve ben çok korkmuştum. Ama ertesi gece tekrar çadırda kaldım ve bu sefer bütün gece çadırda uyudum.

Çadırda uyumak herkesin yaşaması gereken deneyimlerden birisi olabilir

Yıllar geçti ve üniversitedeyken İtalya’ya ve İspanya’ya tatile gittiğim zamanlar hep çadırda kaldım. Öğrenciyken böylece daha ekonomik bir şekilde tatil yapabiliyordum.

Son aylarda da birkaç kez çadırda kaldım. Önce Mayıs sonu gibi Kaçkar dağlarında trekking yaptım. Farklı bir deneyim oldu çünkü 6 gün boyunca kamp malzemesi ve yiyeceklerimizi taşıdık. Ondan birkaç hafta sonra DASK’a (Anadolu Dağ Maratonu) katıldım. Orada da kendi kamp malzememizi ve yiyeceklerimizi taşıdık. Ama bu etkinliklerin birbirinden farklı olduğunu söyleyebilirim. Birisi 6 günlük bir yarışken, diğeri 2 günlük bir geziydi. Sık sık kamplara katıldığım için, arkadaşlarım da bazı şeyleri merak ediyor. Cora neler götürmeli? Kaç farklı kıyafet alıyorsun? Makyaj alıyor musun? Genellikle bu tip sorular duyuyorum.

Bu tarz soruları olanlara cevap verebilmek adına, bugün sizlerle hem bir malzeme listesi paylaşacağım hem de bazı tavsiyelerimi aktaracağım.

Kamp yapmak için malzemelerinizin tam olması gerekiyor

Kamp için gerekli malzemeler: 

1. Çadır
2. Uyku tulumu
3. Mat
4. Kafa feneri ve yedek pil

Çadır olarak çift katlı çadırı tercih etmenizi öneririm, çünkü bu şekilde buğulaşma daha kolay dışarı çıkıyor. Bu olmazsa sabah kalktığınızda çadırın içini nemli bulabilirsiniz. Uyku tulumunu doğru seçmek için hangi yükselikte ve hangi mevsimde kampı yapacağınız önemlidir. Uyku tulumlarında sıcaklık değerleri yazıyor. Üşümemek için mat üstünde yatmak çok önemli olabilir. Aslında mat sadece üşümemek için kullanılmaz. Özellikle konfor istiyorsanız mat çok önemlidir. Doğada zemin sert olduğu için, trekking yaptıktan sonra ya da yorucu bir koşudan sonra rahat bir uyku çekmeniz sizin için iyi olabilir. İyi bir şekilde uyumazsanız, gündüz efor yaptığınızda performansınız düşebilir. Yanınıza yastık da götürebilirsiniz. Ben yastık götürmüyorum ama sırt çantamı ya da kıyafetimi kullanıyorum.

Zorlu doğa şartların iyi bir şekilde uyuyabilmek için matınızı yanınızda bulundurmalısınız

Çanta bir kampın en önemli malzemesidir

Malzemeler içerisinde de bana göre çanta en önemli olanıdır. Hem bütün malzemenizi içinde olması lazım hem de bütün gün sırtınızda onu taşıyacaksınız. Hafif ve anatomik yapısı olan sırt çantalarını tercih edin. Doğru seçim yapabilmek için bu konuda uzman olan yerlerden faydalanabilirsiniz. Karaköy’de ve Kadıköy’de outdoor malzeme satan çok fazla yer var. Genel olarak 30 litrelik bir çanta 5 veya 6 gün için yetiyor. İki kişi trekking yapıyorsanız bir kişi, çadırı taşıyabilir ve diğer kişi de uyku tulumlarını. Ayrıca iki kişi olduğunuzda yiyecekleri de paylaşarak taşıyabilirsiniz.

Doğada yürürken ya da koşarken eşyalarınızı rahat bir şekilde taşıyabilmeniz için çanta tercihinizi doğru yapmanız gerekebilir

Yemek konusunda üç önemli kural var: Uzun süre bozulmaması, fazla yer kaplamaması ve besin olarak kaliteli olması. Birkaç örnek verecek olursam, taze meyveleri yanınıza alamazsınız. Buzdolabı olmadığı için bir kaç saat içinde bozulurlar. Kuru et, hazır çorba ve konserve tercih edilebilir. Besin olarak kaliteli gıdaları tercih edin. Gofretlerden veya şekerli bisküvilerden ziyade kuru yemiş tercih edebilirsiniz.

Kampa götürülebilecek yiyecekler

1. Hazır çorba
2. Paketli kuru et
3. Kavurma
4. Poşetli ton balığı
5. Hazır makarna
6. Ceviz, fındık, kuru üzüm
7. Lavaş
8. Poşet çay ve kahve

Su konusunda yolda veya dağlarda genelde su bulabilirsiniz. Taşımak için mataralar ya da su torbası tercih edebilir. Dağlarda ve yaylalarda sular genellikle temiz oluyor. Ancak bazen yaylalarda tuvalet suları suya karışabilir. Buna dikkat etmenizi öneririm. Yine de paniğe gerek yok. Kaçkar dağlarında 6 gün boyunca dereden su içtik ve kimse hasta olmadı.

Kıyafet konusunda, spor yaptığınız zamanki gibi pamuklu olmayan kıyafetleri tercih edin. Terlediğiniz zaman daha hızlı kurur ve daha az üşürsünüz. Bir de akşam kıyafetlerıiniz yıkamak isterseniz o zamanda da daha hızlı kuruyacaktır. Kişisel malzeme olarak dış fırçası ve küçük dış macunu almayı unutmayın. Onun dışında güneş kremi, yüz için krem, deodorant ve ıslak mendil kullanışlı olabilir.

Kızlar; dağlarda makyaja gerek yok. Doğada olmak doğal olmak demektir. Köklere dönmek hem vücut hem de ruh için önemlidir.

Güzel bir kamp yaparak doğada olmanın keyfine varabilirsiniz

Çadırda kalmayı ve kamp yapmayı yaşamadan anlatması çok zordur. Akşam gün batımını izlemek, yıldızlara bakmak ve doğayı dinlemek. Belki biraz meditasyon yapmak. Sonra yavaş yavaş çadıra girmek ve uyumak. Uzaktan ormanı sesini dinlemek ve belki bir hayvan sesi de duymak. Sabah güneşin ilk ışıklarıyla uyanmak. Uyku tulumdan çıkıp hemen doğanın içine girmek.

Coraline Chapatte: İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden spor hayatım çok yönlüydü ve çok erken yaşta sporcu beslenmesi, dinlemesi ve yaşam felsefesi gibi konular, her çocuk gibi bana da öğretildi. Mezun olduktan sonra dalmaya başladım ve çok hoşuma gitti. İsviçre'de üst düzey bir yöneticiyken her şeyi bırakıp dalmaya gittiğim Kaş'tan çok etkilenip Kaş'a yerleştim ve deniz rehberliği ve sualtı fotoğrafçılığı yaptım. 2011'de İstanbul'a taşındım. 2013 ve 2015 arasında birçok uzun mesafe (50 km ve 80 km) koşu yarışlarına katıldım. Her koşudan yeni şeyler öğrendim. Uzun koşularda kaçış noktası ve erteleme şansı yoktur. Başlarsınız ve bitirirsiniz. Bu, benim için yaşam felsefesi oldu. Ekim 2015 de “Likya Yolu Ultra Maratonu”na katılıp 6 günde 250 km koştum. Bu yolda tek başınadır herkes. Bu yolculuk sadece fiziksel değildir. Vücut ile başlar ama zihinle biter. Mayıs 2016 ilk triatlon yarışına katıldım ve 3. oldum. Dört ay sonra Eylül ayında Kuşadaşı'nda Türkiye Triatlon Şampiyonası'nda 30+ yaş kategorisinde üçüncülüğü kazandım ve Ekim ayında Antalya'da Gloria Ironman 70.3 yarışında 5. oldum. O kadar kısa bir sürede böyle sonuçlara ulaşmak disiplin, azim, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve iyi bir planlama ister. O dönemde istediğim sağlıklı tatlıyı bulamadığım için kendi keklerimi yaratmaya ve pişirmeye başladım; glütensiz ve rafine şekersiz "Cora'nın Kekleri” macerası bu şekilde başladı. Beş dil (Fransızca, Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca) konuşuyorum. Çeşitli konularda motivasyon seminerleri veriyor, şirketler için ve bireysel spor koçluğu yapıyor, koscora.com blogunda (Avrupa'nın en iyi 3 koşu blogu arasına seçildi) ve Türkiye'de ve İsviçre'de spor ve sağlıklı yaşam konularında yazılar yazıyor, sosyal medya danışmanlığı yapıyor ve ayrıca çeşitli dillerde tercümanlık yapıyorum. Eylül 2016'den itibaren Marmara Üniversitesi'nde Spor Psikolojisi ve Spor Yöneticiliği yüksek lisans yapıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale