X

Kalp sağlığı için doktorların favori besinleri 

Sağlıklı bir kalp için, bu konuda önde gelen doktorların favori besin öğelerini ve önerilerini sizler için bir araya getirdik. 

Kırmızı meyve, sebze ve kırmızı şarap

“Sağlıklı bir kalp için kuralım basit; et, kümes hayvanı, balık, süt ve yumurtayı, diyetinizden çıkarın. Kalp için favori gıdalarım; kırmızı meyvalar; çilek, nar, elma, üzüm, kırmızı sebzeler; domates, kırmızı biber ve kırmızı şaraptır.

Bitkisel temelli diyetlerin kanıtlanmış olağanüstü yararlarını, çocuklara, anne adaylarına, tıp öğrencilerine, hemşirelere ve hastane yöneticilerine anlatarak, tıkanmış kalp damar vakalarını %80-90 oranında ortadan kaldırabiliriz.”

—Joel Kahn,M.D., mbg class instructor and author of Your Whole Heart Solution

Zerdeçal ve yeşil çay

“Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için en iyi yol, kalp krizine neden olan enflamasyonu-iltihaplanmayı azaltmaktır. Benim en sevdiğim enflamasyon önleyen yıldızlardan biri zerdeçal, diğeri ise yeşil çaydır.

Yeşil çaydan elde edilen EGCG ve zerdeçaldan alınan curcumin/kurkumin, hem etkili antioksidandır; serbest radikallere* karşı hücrelerimizi korur, hem de anti-enflamatuar, yani iltihap önleyicidir.

Kurkumin, antioksidan özelliği sayesinde hücre DNA’sını korur, böylece hücrelerin bozulup dönüşmesini engeller, kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasını yavaşlatır ve yok olmalarını sağlayan proteinleri harekete geçirir.

Zerdeçal tozunu ılık hindistan cevizi sütüne karıştırıp latte benzeri altın rengi sütlü bir karışım yapıyorum, yeşil çayı ise sade içiyorum.”

—Dr. Will Cole, instructor of The Elimination Diet

Brokoli

“Brokoli, kalp hastalıklarına potansiyel katkıda bulunan, kollesterolün düzenlenmesine ve kan şekerinin dengelenmesinde esas rolü oynayan karaciğer için mükemmel bir kaynaktır.

Temel bileşenlerden biri sülflorafan, aynı zamanda kanser riskini azaltmaya, kan akışını sürdürmeye ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, sülflorafanın, arterlerin korunmasına yardımcı olan Nfr2’yi yeniden aktive ettiği ve kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağladığını göstermiştir.

Bilimsel çalışmalar, brokoli yiyen kişilerde daha az koroner bulgular olduğunu ortaya koymuştur.”

—Dr. Serena Goldstein

Yabani somon 

“Omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve A vitamini açısından zengin olan somon, kalp sağlığı için önemli bir besindir. Aynı zamanda B vitaminleri, selenyum (kalp sağlığı için gerekli esansiyel bir mineral) ve protein için mükemmel bir kaynaktır. Buna ek olarak, son araştırmalar, somonun insülin hassasiyetini (insülin direnci kardiyovasküler hastalık ve plak birikiminin ana nedenlerinden biri) ve bağırsaktaki iltihabı kontrol etmesini sağlayabilecek biyoaktif peptitler olarak adlandırılan benzersiz protein moleküllerini içerdiğini bulmuştur.

Artık hepimiz iltihaplanmanın, kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere, tüm hastalık süreçlerinin nedeni olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, “Atlantik somon” veya “organik” olarak da etiketlenmiş olabilen çiftlik çeşitlerine dikkat edin. Bunlar çoğu zaman cıva, zirai ilaçlar ve kardiyovasküler sisteme zararlı kalıcı organik kirleticiler (POP’ler) ile kontamine olacak;

Ayrıca, rengini yabani somon kadar pembe yapmak için, yapay renklendirme eklenmiştir.”

—Vincent Pedre, M.D., and author of Happy Gut

“Sağlıklı bir kalp için en favori yiyeceğim somon balığıdır. Somonda bulunan Omega 3 yağları kardiyovasküler sistem için mükemmeldir ve bizi süper zinde ve canlı tutar. Aynı zamanda, kırmızı ete sağlıklı bir seçenek sunar.”

—Taz Bhatia, M.D., and instructor of The Doctor’s Guide to Hormonal Imbalance

Zencefil

“Zencefilin sağlık yararları olağanüstüdür. Dolaşımı, vazodilatasyonu ve sağlıklı terlemeyi desteklemek için uzun bir kullanım öyküsü vardır. Ayurvedik tıbbın uygulayıcıları zencefil kullanır çünkü vücudun iç enerjisini harekete geçirerek toksinlerin atılmasına ve iltihaplanmasının azalmasına yardımcı olur. Zencefil, vücudun kanallarını temizlemeye yardımcı olan bir anti-kan pıhtılaşma kabiliyetine sahiptir-kalp krizi ve felce karşı güçlü bir bileşendir. Şaşırtıcı kardiyovasküler faydalar elde etmek için, yemeklere zencefil ekleyebilir veya birkaç zencefil kökü kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz.”

—Karla Solis, DDS

Bitter çikolata

“Kalp sağlığı için favori besinim, bitter/sütsüz çikolatadır.  Çikolatada bol miktarda polifenol bulunur.  Günde 40gr. bitter çikolata tüketimi, vücuda önemli miktarda polifenol sağlayabilir ve böylece kadiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir.

Bilimsel araştırmalar, yüksek seviyedeki polifenol’lerin kan basıncını düşürdüğünü ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Çikolatanın kardiyovasküler sisteme yararlı bir başka etkisi de, pıhtı oluşumu riskini düşürmesidir.

En yüksek (optimum) faydayı sağlamak için, kakao içeriğinin en az %70 olmasına dikkat edin, sütlü veya beyaz çikolata, sağlık açısından aynı faydayı sağlamaz.”

Tiffany Lester, M.D., and Medical Director at Parsley Health

 

Kaynak:

mindbodygreen.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale