X

Kalp çakra üzerine çalışmalar 7: Kaybetmek ya da kaybetmemek, işte bütün mesele bu

“Ustaya sormuşlar, her şeyi kaybettik ne yapacağız?” Üstat cevap vermiş, “Çay koy, yeniden başlayacağız…”
Anonim

Kalp kırgınlığı. Kalben verebileceklerimizi yeterince verememek. “Nasıl olur?” diyerek küs olmak ruh haline büründüğümüz zamanlar; kalbimizi oluşa, akışa kapattığımız o anlar… “Nasıl olur da beni seçmez, nasıl olur da beni o işe almazlar, nasıl olur da bu projeye beni layık görmezler, nasıl olur da benden ayrılır ve o kişi ile birlikte olabilir, nasıl olur da hayat bana bunları gösterir? Nasıl olur da!”

Kaybetmek bu yazı dizimin meditatif açıklamalarına geçmeden önce son bölümünü oluşturuyor. Kalp çakra çalışmalarımıza geçmeden önce “kaybetmek” kelimesine veya bu kelimenin hayatımızda olan anlamına yakından bakmamız gerekiyor… Kaybetmek durumu bizim insan olarak “durumlara” yüklediğimiz bir fiilden ibarettir. Doğada kaybetmek diye bir şey yoktur. Bizler insanoğlu olarak yenen ve yenilen, kaybeden ve kazanan, iyi ve kötü gibi ters uçları yaratmış olanlarız. Kaybetmek aslında sadece bir duruma verdiğimiz isimden ibarettir.

Bir düşünün, eğer kaybetmek diye bir kelime olmasaydı, yitirmek diye bir anlam veya böyle bir kelime hayatımızda bulunmasaydı nasıl olurdu? Örneğin bir ağaç kırılan bir dalını sırf kırıldı diye kaybetmiş sayılır mı? Bir karınca yuvaya kadar taşıdığı kocaman bir çekirdek kabuğunu yuvanın minik deliğinden içeri sokamadığında, onca emeğine rağmen, kaybetmiş sayılır mı? Bir sazan balığı eğer işin ucunda türünün devam etmesi varsa, o muhteşem akıntılara karşı yüzerken hayatını kaybetse, yine de “kaybetmiş” sayılır mı?

Sadece bu kadar mıdır vereceğimiz örnekler? Bir anne dünyaya yeni bir beden, yeni bir ruh getirmeye yol olurken hayatını yitirdiğinde gerçekten “kaybetmiş” sayılır mı? Yürümeyen bir evlilik bittiğinde ve yolumuza yeniden devam etmek üzere yeni yollara çıktığımızda, geride kalan “zamanı” kaybetmiş mi sayılırız? O günleri, o akışı, o mutlulukları, o acı ve tatlı hatıraları, o öğretileri yaşayan bizler değil miydik? Kaybetmek bunun neresinde?

Bugün dopdolu olan bir banka hesabını yarın yitirdiğimizde gerçekten kaybeden kimdir? O para enerjisini çeken ve oluşturan yine biz değil miydik? Bugün pahalı giysileri yok diye sokakta yürüyen bir insan kaybetmiş sayılır mı? Yarın onu nerelerde görebileceğimizin bir sınırı var mıdır? Eğer kaybettiğine inansaydı cebinde bir doları bile olmayan, bugün tüm dünyanın tanıdığı “Madonna” ismi olur muydu? Eğer kaybettiğine inansaydı, o muhteşem Sinan, elli yaşından sonra Edirne’de tüm dünyanın hala sırrını çözemediği Selimiye’yi bitirebilir miydi? Eğer kaybetmek diye bir kavram gerçekten olsaydı, defalarca denenip de bulunamamış kıtalar keşfedilebilir miydi? Eğer birileri “kaybetmek” diye bir şeye inansaydı, bugün insanlık olarak bu noktalara gelebilir miydik?

Bugün bu yazımda bana eşlik ediyorsanız kalbinizi açmadan önce kaybetmek ve kaybetmeye olan inancınızla kapattıklarınıza bakmanızı dilerim. Kaybetmek gerçek midir? Kaybetmek kader midir? Kaybetmek size biçilmiş bir kıyafet midir? Ya kaybetmek diye bir kelime olmasaydı? Hayatımız daha farklı olur muydu?

İlginizi çekebilir: Kalp çakra üzerine çalışmalar 6: Her şeye rağmen sevgide kalabilmek

Pınar Özeken (Ulus): 2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini aldı. Özellikle 2011’den bu yana moda ile ilgili çalışmalara ağırlık verdi ve hala moda üzerine yazı dizileri, farklı moda kaynaklarında yayınlanmaktadır. Yoga eğitmeni olma yolunda ilerleyen Pınar, bir Arjantin Tango aşığı. Gerçek tutkularından bir diğeri ise seyahat etmek."Dünya üzerinde ayak basılmadık toprak kalmasın" mottosu ile dünyayı dolaşmaya devam ediyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale