Sevgili anneannem her zaman “uyku vücudun mayasıdır” der… Gerçekten de tüm günün yorgunluğunu gece yatağa girip, kaliteli ve yeterli uyuduğumuzda atabiliyoruz. Kaliteli uyku hem beynin hem de bedenin dinlenmesini, ertesi günü daha zinde ve dirençli geçirmemize yardımcı olur.
Uykunun kaliteli olması, uyunan sürenin ne kadar olduğundan çok daha önemlidir. İyi uyku hayatımızda birçok şeyin düzene konulduğu, fiziksel ve ruhsal tamir ve tedavi edildiği son derece önemli bir süreçtir. Yapılan araştırmalarda yetersiz uyku ile zihinsel güç kaybı arasında yakın bir ilişki olduğu, uykusuz kalan kişilerin zihinsel çalışmalarının durağanlaştığı ve düşüncelerini hiçbir konu üzerine yoğunlaştıramadıkları gözlemlenmiştir. Hatta 48 saat uykusuz bırakılan yüksek öğrenimli kişilerin ilkokul çocuklarına öğretilen işlemleri bile yapamadıkları görülmüştür, ayrıca 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada, sadece düzensiz uykunun A.B.D ekonomisine verdiği zarar 1993 yılı kurlarıyla 360 trilyon lira olduğu tespit edilmiş.
Uyku seansında iki ayrı uyku türü ihtiyaca göre paylaşımlı olarak gerçekleşir. Uyku ya derindir ya da hafif olarak yüzeyde seyreder.
- Derin uyku NREM olarak adlandırılır. Uykunun bu döneminde fiziksel bedende hücre tamirlerinin düzenlenmesi gerçekleşir…
- İkinci ve hafif uyku ise REM olarak adlandırılır. Bu rüya gördüğümüz uykudur. Gün boyu yaşanılan çatışma, tepkiler, duygular, düşünceler ve hayallerimizle ilgilidir…
Uyku öncesi çok yormayan, daha çok vücudu esneterek rahatlatmaya yönelik hareketler seçmek doğru olur. Gün içinde yoğun kullanılan bacaklar, sırt bölgeleri gibi kas gruplarına yönelik çalışmak daha kaliteli uyumanızı ve uykunuzdan verim almanızı sağlayacaktır…
İlk harekette dört ayak pozisyonuna gelin, ilk olarak kalbinizi öne doğru uzatır gibi yapın ardından sırtınızı kedi gibi kabartın ve bacakları düzelterek ters V duruşuna gelin. Arka bacaklar, sırt ve omuzlarda uzama hissedeceksiniz.
İkinci harekette yatağınıza yüz üstü uzanın, elleri başınızın altına yerleştirin ve önce bir bacağı sonra diğerini bükerek dizi koltuk altınıza doğru çekin. İç bacak ve kalça kaslarına etki edecektir.
Üçüncü harekette bacaklar düz olacak şekilde yüz üstü uzanın ve elleri göğüs kafesinin yanlarına yerleştirin. Yavaşça göğsü yataktan kaldırarak hafifçe geriye bükülün. Sırt ve gövdenizin ön kısmında hissedeceksiniz.
Dördüncü harekette ise bir önceki pozisyonda kalın ve başınızı öne doğru düşürerek çeneyi göğüse doğru yaklaştırın. Hareketin etkisini boynun arkasında ve sırtın üst kısmında hissedeceksiniz.
Son olarak çocuk pozisyonunda dinlenin ve iyi uykunun keyfini çıkarın…
İlginizi çekebilir: Güne daha zinde başlamak için yataktan kalkmadan yapılacak hareketler