X

Kakeibo: Japon bütçe ve tasarruf sanatı ile birikimlerinizi artırın

Birikim yapmanın gittikçe zorlaştığı, gelir-gider dengesinin yaşam standartlarımızı her geçen gün daha da zorladığı, tasarruf etmenin en zor, ancak belki de en gerekli olduğu zamanlardan geçiyoruz. Pandemiyle birlikte gelen küresel bir ekonomik krizin eşiğindeyken, kazancınızı günlük ihtiyaçlarınıza ve rutin harcamalarınıza bile denk getirmekte zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Yeni normale adapte olmaya çalıştığımız şu günlerde, artan kiralar, yükselen faiz oranları, dövizde yaşanan çalkalanmalar ve ekonomik belirsizlik nedeniyle finansal harcamalarımız konusunda daha dikkatli davranmamız gereken bir döneme girdik.

Birikim ve yatırım yapmanın bu kadar zor olduğu bir dönemde, paranızı daha akıllıca kullanmak ve az da olsa birikim yapabilmek için sizi son yıllarda Ikigai ve Marie Kondo gibi akımlarla tüm dünyada ses getiren Japon kültürünün 100 yıllık bütçe ve tasarruf sanatı Kakeibo’yla tanıştırmak istiyoruz.

İlginizi çekebilir: Ikigai: Sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şey nedir?Ikigai: 

Kakeibo nedir?

Japonca’da ‘bütçe defteri, hane halkı finans günlüğü’ anlamına gelen Kakeibo kelimesi, Japonların 1900’lü yılların başından beri kullandığı, geçerliliğini hala koruyan, uygulaması basit bir hesaplama ve bütçe planlama yöntemi. İlk olarak 1905 yılında Japonya’nın ilk kadın gazetecisi olan Motoko Hani tarafından çalışma hayatına atılmaya başlayan kadınların ev bütçelerini akıllıca ve pratik şekilde yönetmelerine yardımcı olması amacıyla tasarlanmış bu eski bütçe ve tasarruf sanatının temelinde, bireyin mutlu olması için finansal olarak istikrarlı ve güvenilir bir zeminde olması gerektiği düşüncesi yer alıyor. Kakeibo’yu uygulamak için ihtiyacınız olanlarsa çok basit: Bir defter ve bir kalem!

Kakeibo nasıl uygulanır?

Kakeibo konsepti en basit haliyle sabit kazancınızı, gelirinizi, harcamalarınızı ve birikime ayırmak istediğiniz tutarı bir deftere yazarak birikim hedefinize ulaşacağınıza dair kendinize söz vermenizden oluşuyor. Örneğin, planlamış olduğunuz bir seyahat için her ay kenara 500 tl ayırma hedefi belirledikten sonra, ‘Bu hedefe ulaşmak için bu ay haftanın en az 4 günü öğle yemeğimi evden getireceğim.’ gibi somut bir aksiyon planı belirlemeniz ve bu planı kararlılıkla uygulamanız gerekiyor.

*Haftalık harcama kaydı örneği

Aylık olarak kazancınızı (elinize geçen para, maaşınız), gelirinizi (kazancınızdan zorunlu giderlerinizi eksilttiğinizde elinizde kalan para) ve giderlerinizi (zorunlu giderlerinizi çıkardığınızda geriye kalan tüm harcamalarınız) listeledikten, birikim hedefinizi belirledikten ve aksiyon planınıza karar verdikten sonra; o ayın başından sonuna kadar yapmış olduğunuz tüm harcamaları 4 ayrı kategoride defterinize not alarak gruplandırmanız gerekiyor:

  • Temel harcamalar: Kira, market alışverişi, ilaç gibi zorunlu harcamalarınız.
  • Kültür ve sanat harcamaları: Kitap, sinema, tiyatro, konser, festival, müze gibi kültürel ve sanatsal harcamalarınız.
  • Tercihe bağlı harcamalar: Restoranda yemek, kıyafet alışverişi, gece dışarı çıkmak gibi durumlarda yaptığınız ‘olmasa da olur’ harcamalarınız.
  • Ekstra harcamalar: Doğum günü hediyesi, düğün hediyesi, tamir masrafı, taşınma gibi önceden planlanamayacak, spontane gelişen harcamalar.
*Aylık bütçe planı örneği

Tüm bu harcamalarınızı bir ay boyunca hesapladıktan ve not ettikten sonra kendinize ay sonunda şu dört soruyu sormanız gerekiyor:

1. Toplam gelirim ne kadar?

Toplam gelirinizi hesaplamak için her ay düzenli olarak yapmak zorunda olduğunuz kira, yol masrafı, market alışverişi gibi temel harcamalarınızı kazancınızdan çıkarın.

2. Ne kadar para biriktirmek istiyorum?

Temel harcamalarınızı çıkardığınızda kalan masraflarınız zorunlu olmayan, bir süreliğine de olsa fedakarlık edebileceğiniz harcamalardan oluşuyor. Aylık birikim hedefinizi belirlerken, toplam gelirinizden temel masraflarınızı eksilttiğinizde kalan miktarı göz önünde bulundurarak, gerçekçi bir hedef belirlemeniz, uygulama konusunda zorlanmamanızı sağlayacaktır.

3. Toplam harcamam ne kadar?

Temel harcamalarınız dışında kalan tüm harcamalarınızı gözden geçirdikten sonra bir öncelik listesi oluşturarak nelerden fedakarlık edebileceğinize çok daha kolay karar verebilirsiniz. Listenin dışında bırakabileceğiniz harcamalarınıza göre birikim hedefinizi belirleyebilirsiniz.

4. Bütçe yönetimimi nasıl geliştirebilirim?

Her haftanın sonunda hedefinizin ne kadarına ulaştığınızı, nasıl ilerleme gösterdiğinizi ve gelişiminizi takip etmeniz, ay sonunda hedefinize daha kolay ulaşmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca harcamalarınızı günlük olarak yazıp hesaplama yapmanız da Kakeibo’yu uygularken zamanınızı daha etkili kullanmanızı sağlayacaktır.

Kakeibo’nun belki en önemli adımı, aylık olarak yaptığımız değerlendirmelerden sonra süreç içinde deneyimlediğimiz her şeyin genel bir değerlendirmesini yapmak. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar, içgörü kazanmanızı sağlayarak bütçe yönetimi ve birikim yönünden kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilir:

  1. Birikim hedefime ulaşabildim mi?
  2. Hedefime ulaşırken hangi harcamalarımı kısmak bana yardımcı oldu?
  3. Harcama planımı değiştirdikten sonra en fazla hangi kategoride harcama yaptım?
  4. Gelecek ay neyi farklı yapabilirim

Kakeibo uygularken yardımcı olabilecek öneriler

Kakeibo’yu uygularken yardımcı olabilecek diğer öneriler ise şöyle;

a. Odağınızı birikimden harcamaya çevirin

‘Para harcamak konusunda üstüme yoktur, hemen çevireyim.’ dediğinizi duyar gibiyiz. Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money kitabının yazarı Chiba, bütçeleme konusundaki tutumumuzu yeniden şekillendirmemiz gerektiğini söylüyor. Yani “İyi tasarruf etmek” için “İyi harcamanız” gerekiyor.
Chiba “Yaşamımızı sürdürürken ve aynı zamanda eğlenmek için hepimiz çok çalışıyoruz” diyor ve ekliyor “Para harcarken bu gerçeği hatırlamanız oldukça önemli.”
Diğer bir deyişle, tasarruf etmeye çalışırken gerçekçi hedeflerle ilerlememek ve yaşam standartlarınızdan ödün vererek birikim yapmaya çalışmak, hedefinize ulaşmanız konusunda size faydadan çok zarar getirebilir. Gelir-gider dengenizi dikkate alarak ve özenli bir planlama yapıp birikim hedefinizi bu doğrultuda belirleyerek hareket ederseniz, birikim ve tasarruf yapmanız kolaylaşacaktır.

b. Günlüğe kayıt tutmayı alışkanlık haline getirin

Kakeibo’yu uygulamanın temel prensibi harcamalarınızın kaydını tutmak. Ancak bunu bilgisayar ortamında değil kağıt ve kalemle, eski usülde yapmak Kakeibo’nun temel prensibi. Chiba, “Hayatımızın büyük bir kısmı telefonlarımızda ya da bilgisayar ekranlarında geçiyor” diyor. Mali planlamalarımızı elektronik araçlardansa bir finans günlüğü tutarak yapmak, günlük yaşamınızda zaten zamanımızın çoğunu başında geçirdiğimiz ekranlardan uzaklaşarak, harcamalarımızı ayrıntılı olarak değerlendirmek için ayrı bir alan ve zaman yaratacak.
Chiba, bu anlamda Kakeibo yöntemini kullanmanın bir tür farkındalık egzersizi de olduğunun altını çiziyor. “Dünyamız artık o kadar hızlı ki her şey çok hızlı bir şekilde satın alınabiliyor ve ödenebiliyor. Kakeibo, yavaşlamamıza ve ne satın aldığımızı sakin ve ölçülü bir şekilde düşünmemize yardımcı oluyor. “

c. Zorunlu ve keyfi ihtiyaçlarınızı belirlerken kendinize dürüst olun

Kakeibo yöntemi, harcamalarınızı ve birikimlerinizi kontrol altında tutmanızı ve takip edebilmenizi amaçlar. Kakeibo yöntemini tüm kurallarına uygun şekilde uyguladığınızda, gelir-gider durumunuzu çok daha iyi gözlemleyebilecek ve neyi ne kadar harcamanız gerektiği konusunda istemeseniz de bir içgörü kazanacaksınız. Bu nedenle yapmanız gereken tek şey, kalan paranızı neye harcayacağınızı belirlerken doğru karar verebilmek ve ihtiyaçlarınızın ne kadarının zorunlu ne kadarının keyfi olduğunu iyi ayırt edebilmek.  

d. Kredi kartı kullanımınızı minimuma indirin ve nakit para kullanın

Günümüzde hepimizin cüzdanında en az bir kredi kartı var, ancak Chiba kredi kartı kullanımının bütçe planlamasını en çok zorlaştıran şeylerden biri olduğunu belirtiyor. Kredi kartı, harcama yaparken cebimizden bir şey çıkmadığı algısı yarattığı için bilinçsizce harcamamızı kolaylaştırıyor. Ancak nakit para harcarken iki kez düşünüyoruz. Bu nedenle paranızı nakit olarak elinizde bulundurabilir, harcama kalemlerinize göre zarflara ayırabilir ve harcama limitinizi çok daha rahat koruyabilirsiniz.

Kakeibo, aslında tüm harcamalarımızı kayıt altına almamızı ve farkında olmadan, bilinçsizce yaptığımız harcamaların farkına varmamızı öğütlüyor. Kakeibo ile finansal olarak zorluk yaşadığımız, ekonomik belirsizliğin hakim olduğu şu dönemde belki ev ya da araba alabilecek kadar birikim yapamasanız da en azından yaşam standartlarınızı korumanız ve zor zamanlarda ihtiyaç duyabileceğiniz bir birikime sahip olabilmeniz mümkün.

Kakeibo’nun nasıl uygulandığı, felsefesi ve temel öğretileriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz Japon yazar Fumiko Chiba’nın pratik uygulama önerileriyle zenginleştirdiği Kakeibo: The Japanese Art of Saving Money kitabını okuyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Para biriktirmenize yardımcı olacak 21 ipucu

 

Kaynaklar: Tree Hugger, Business Insider

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale