Kahve içmek ömrü uzatıyor; nasıl mı?
Dünya Kahve Günü’nü geride bıraktığımız ve sosyal medyada onlarca kahve fotosu like’ladığımız bu Pazartesi gününde benim de sana kahveyle ilgili güzel bir haberim var.
Eğer kahve içmeyi seviyorsan bu satırlarım seni çok mutlu edecek; yapılan araştırmalara göre kahve içen insanlar, içmeyenlere oranla daha uzun yaşıyor.
Araştırma ne diyor?
Araştırma tam olarak 186.000 katılımcıyla, 10 ülkede gerçekleştirilmiş. Bilimsel çalışmanın sonucuna göre günde 1 fincan kahve tüketen insanlar, kahve içmeyenlere göre %12 daha uzun yaşıyorlar. 2-3 fincan tüketenlerde ise bu oran artıyor ve %18’e çıkıyor. Bilim insanları kahvenin vücutta iltihaplanmayı azaltarak ve daha iyi bir kan şekeri dengesi sağlayarak bu etkiyi yarattığını düşünüyorlar. Kahvenin antioksidan yani vücudu zararlı maddelerden temizleme etkisinin de payı olduğunu belirtiyorlar. Elbette hiçbir besin tek başına ömrünü uzatacak güçte değil, ama kahvenin bu yararlı etkisi de göz ardı edilemez.
Nasıl içelim?
Neredeyse her köşe başında kahve konseptli bir kafe ve sayfalarca kahve menüsü var. Durum böyle olunca hangi kahveyi içelim konusunda kafalar biraz karışıyor olabilir. Hangi kahveyi seçersen seç birkaç önemli kural var; şekersiz, şurupsuz ve kremasız olmasına özen göster. İçine az miktarda süt ekletebilirsin.
Kahve denince aklına sınırsız seçenek gelebiliyor insanın. Günlük kafein limiti de düşünüldüğünde günde 3-4 fincan kahveyi aşmamak sağlık açısından en idealidir. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha artırılabilir (150 ml kahvenin kafein içeriği kavrulmuş ve öğütülmüş kahve için 80 mg, granül kahve için 65 mg, kafeinsiz kahve için 3 mg, cappuccino için 90 -100 mg düşünülebilir. 60 ml esspresso kahve (sade) 100 mg kafein içerir).
Dikkat!
Bazı durumlarda kahve ve kafein konusuna sınırlama getirmek gerekebiliyor. Örneğin reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi veya içmeden önce mutlaka hekimine danışması gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanların da kahveyi kontrollü tüketmesi gerekiyor. Yine gebelik ve emzirme döneminde hem anne hem de bebek sağlığı için kahvenin dikkatli tüketilmesi gerekir. Çocukların kahve ve kafein alımında da mutlaka sınırlayıcı olmak gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Harvard Üniversitesi araştırmasına göre günde 5 fincana kadar kahve içmek çok yararlı