Kahvaltılık gevrekler ne kadar sağlıklı: Dikkat etmeniz gereken 4 nokta
Soğuk ve fresh kahvaltılar, yaz sıcaklarının arttığı bugünlerde birçok kişinin favorisi haline geldi. Kolay hazırlanabilir olması ise ayrıca tercih nedeni.
Kahvaltılık gevrekler, tahılların işlenmesinden elde edilen ve genelde vitamin ve minerallerden zenginleştirilen besinlerdir. Süt, yoğurt, meyve veya yağlı tohumlar dediğimiz fındık, badem, cevizle tüketilir.
Şeker ve rafine karbonhidrat ile yüklüdür!
Son dönem trend beslenme tarzında artık şeker eklenmiş gıdalar, en kötü tercih olarak kabul görmektedir. Birçok insanın fazla miktarlarda şeker tüketmesi; tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok kronik rahatsızlığın oluşmasına neden olabileceği çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Uzun bir açlık süresinin olduğu uykudan uyandıktan sonraki ilk öğünün, şeker içeriği yüksek bir kahvaltılık gevrek ile olması kan şekerini ve insülin seviyelerini hızlı yükseltir. Hızlı yükselen insülin ve kan şekeri de birkaç saat içerinde hızlı düşerek tekrar yeme ve yüksek karbonhidratlı bir öğün isteği ile geri dönecektir. Potansiyel olarak da kötü bir yeme sirkülasyonu yaratacaktır.
“Sağlığa yararlıdır” yanıltıcı bir bilgi!
Kahvaltılık gevrekler, tam tahıllıdır, yağsız, glutensiz, düşük kalorili veya liflidir gibi sağlıklıdır şeklinde pazarlanmaktadır. Aslında etiket bilgilerini incelediğinizde ilk başta, rafine tahıllar ve şeker yer almaktadır. Az miktarda tam tahıllı olması veya yukarıdaki özelliklerden birini taşıyor olması sağlıklıdır anlamına gelmez; ama yine de birçok kişi için ilgi çekici olabilmektedir.
Çocuklara yönelik, pazarlanması!
Gıda üreticileri, özellikle çocukları hedefleyerek ürün pazarlar. Firmalar gıda paketlemelerinde parlak renkleri, çizgi film karakterlerini kullanarak çocukların ilgisini çekerler. Beklenildiği gibi de bu nedenlerle kahvaltılık gevreklerle de çocuklar, eğlenceli ve neşeli bir yiyecek olarak etkileşim kurarlar. Sadece paketlemesi değil aynı zamanda şeker içeriği ile de lezzet anlamında çocuklar için cezbedicidir. Şekerin küçük yaşlarda beslenmede fazla miktarlarda yer alması, yetişkinlerde olduğu gibi çeşitli kronik rahatsızlıklara neden olabilir.
Kahvaltılık gevrek yemek istiyorsanız, sağlıklı olanlarını seçin!
- 1 porsiyonunda 5 gr’ın altında şeker içerenleri seçin. Bunun için de etiket bilgisini iyi okuyabilirsiniz.
- Lifli olanlarını tercih ederek, lifin sağlığa olan birçok faydasından yararlanabilirsiniz. 1 porsiyonunda en az 3 gr lif içeriyor olmasına dikkat edin.
- Kahvaltılık gevreklerin kıtır ve lezzetli olması nedeniyle porsiyonunun fazla tüketilmesine neden olabilir. Kalori alımını kontrol edebilmek adına porsiyon kontrolü yapılarak yenilmelidir.
- Hazırlarken yoğurt, fındık, badem gibi protein içerikli besinler ile zenginleştirin ki hem daha uzun süre tok tutar hem de daha sağlıklı bir öğün haline gelir.
Kahvaltılık gevrekler yerine yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı hem proteinden hem de faydalı yağlar ile kan şekerini düzenleyecek, hızlı acıkmayı önleyecek ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır. Kahvaltılık gevrek gibi daha hızlı ve soğuk kahvaltı isteyenler için ise yulaf, meyve gibi bir karışım hazırlamak da lif içeriğinin yüksek olması ve basit şeker içermemesi nedeni ile daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
İlginizi çekebilir: Yeterli miktarda protein tüketiyor musunuz: Protein eksikliğinde vücudunuzda gerçekleşen 5 değişiklik