Kiminin sevdiği, kimine göre ise günün başlangıcında zor gelen ve atlanabilen, hafta sonları genelde özenerek yapılan, hafta içi bazen aksatılan, uzun sohbetlerin yapıldığı keyifli bir öğün olan kahvaltının bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok faydası var!
İçeriği değiştikçe faydaları da değişen bu güzel öğünün 5 faydasını öğrenmek istemez misiniz?
Metabolizmanıza yakıt sağlar
Sabah uyandığımızda en az 8-10 saatlik bir açlık ve sindirim sistemimizin sakinliği ile güne başlıyoruz. Aslında bu noktada ilk yapmamız gereken sindirimimizi uyandırmak. Metabolizmamızın aktifliğini sağlayabilmek ancak sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi ile mümkündür. Bunu da içeriğinde yeterli protein ve dengeli karbonhidrat sağlayan bir menü ile gerçekleştirebiliriz.
Yapılan çalışmaların çoğunda dikkat çeken nokta kahvaltı öğünündeki protein eksikliği! Yeterli kas gelişimini sağlamak ya da kas kütlesini korumak, yağ yüzdesini ideal sınırlarda tutmak için her bireyin gün içinde kg başına 1-2 gram protein tüketmesi gerekmektedir. Durum böyle olunca, kahvaltıya düşen protein gramı kişiye ve özel durumlara göre değişiklik göstermekle birlikte 20-30 gram kadardır.
Karbonhidrat dengesini de bozmadan, yeterli protein içeren bir öğün için birkaç alternatif sunmak gerekirse:
- Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek ve taze mevsim yeşillikleri,
- Yoğurt/süt ve taze mevsim meyveleri ile birlikte hazırlanabilecek şekersiz yulaf kasesi,
- Hindi füme ve peynir ile yapılmış tam tahıllı tost,
- Yumurtanın en güzel halleri ile sebzeli omlet/menemen türleri,
- Sağlıklı yağ grubundan olan avokado ve poşe yumurta gibi seçenekleri değerlendirebilir ve pratik gibi görünen poğaça, açma türlerinden uzak durabilirsiniz.
Kilonuzu korumaya yardımcı olur
Yapılan araştırmalar sabah besleyici bir kahvaltı yapanların öğle ve akşam yemeklerinde daha az kalori aldıkları ve gün içinde iştah kontrollerini daha kolay sağladıklarını göstermiştir.
Cornell Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, düzenli kahvaltı yapan bireylerin kahvaltıda maksimum değer olarak 408 kaloriye kadar çıktıkları göz önüne alınarak, gün içindeki kalori tüketimleri kontrol edilmiş ve kahvaltı yapmayanlara kıyasla diğer öğünlerde daha az kalori aldıkları saptanmıştır. Kanada’da yapılan bir çalışma ise, kahvaltı yapmanın obezite üzerindeki etkisi üzerinde durmuş ve obezite ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir.
Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur
Diyabet hastalarında karşılaşılabilecek en tehlikeli durumlardan biri olan hipoglisemiden korunmak, gün içinde kan şekeri dalgalanmasını önlemek ve güne zinde başlamak için kahvaltı şart! Diyabeti olmayan bir bireyde de kan şekerinin dalgalanmasını önlemeye ve insülin direnci ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olan bu öğünün içeriği, Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, 7-10 gram lif ve maksimum 400-500 kalori içermelidir.
Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır
Amerikan Kardiyoloji Birliği Dergisi‘nin 2017 yılında yayınladığı bir çalışma, kahvaltı öğününü atlayanların ateroskleroz geçirme risklerinin daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu, damar çeperlerinde yağ plaklarının birikmesine bağlı daralma ve sertleşmenin görülmesidir. Dolaşımı ciddi derecede etkileyen bu duruma yakalanmamak adına sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı ile güne başlamak, fiziksel aktivitemizi her gün tamamlamak gerekir.
İş/okul başarısında artış sağlar
Kahvaltı yapmak daha zinde olmamıza yardımcı olduğu için işe/okula kolay odaklanmayı sağlar. Güne erkenden çalışarak başlayan bir sindirim sistemi ile daha aktif bir dolaşım ve daha fazla hareket mümkün! Böylelikle daha kolay hallolan işler ve dersler ile günlerimiz, haftalarımız çok daha az stresli geçecek, bu durum başarıdaki artışı da beraberinde getirecektir.
İlgini çekebilir: Kahvaltıların olmazsa olmazı: Yumurta tüketmek için 10 iyi neden