Kahkaha meditasyonu nedir, nasıl yapılır?
Huzur, sakinlik, sükûnet, odaklanma, zihni susturma, içe dönüş… Meditasyon denildiğinde akla ilk gelen kelimeler genelde bu ya da benzeri söylemler. Kendimizle ilişki kurmamıza olanak veren, sakinleştiren, huzursuzluk verici düşüncelerle olan ilişkimizi ve dolayısıyla stres seviyemizi düzenlememize yardımcı olan meditasyonu kahkahalar atarak da yapabileceğinizi biliyor muydunuz? 1970’li yıllarda stand-up dünyasının ikonik ismi, şimdilerde ise 50’den fazla albümü ve atölyeleriyle kahkaha atmanın iyileştirici etkisini insanlarla paylaşan Laraaji, oldukça sosyal bir eylem olan ve etkileşime dayalı kahkaha eyleminin meditatif bir yönünün olduğunu söylüyor.
Komedyenlik kariyerini çok erken noktalamış olsa da, Laraaji, kahkahanın herkesin kullanması gereken, dönüştürücü ve nihayetinde iyileştirici bir araç olduğunu savunuyor. Laraaji, onlarca yıldır, zihin, ruh ve beden sağlığı iyileştirmek için kahkahanın nasıl güçlü bir araca dönüştürülebileceğiyle ilgili bilgisini dünyanın dört bir yanından insanlarla paylaşıyor. 2016 yılında Kapadokya’da gerçekleşen Cappadox Festival’de hem konser hem de meditasyon oturumu düzenleyen Laraaji’nin özellikle sabah uygulanabilecek, 15 dakikalık kahkaha meditasyonu tekniğini tüm detayları ve adımlarıyla sizler için bir araya getirdik.
Ağız
Kahkaha meditasyonunun ilk adımı elbette ağzınızı gülmek üzere hareket ettirmeye başlamak. Laraaji, ağız kenarlarındaki ve göz kenarlarındaki kaslarda hafif bir baskı oluşturan gülümseme hareketinin terapötik bir etkisinin olduğunu, zorla da olsa gülümseme hareketi yaptığımızda tıpkı gerçekten güldüğümüz zamanlardaki gibi beyinde dopamin salınımının tetiklendiğini ve kendimizi çok daha tatmin olmuş hissettiğimizi söylüyor.
Gülümseme hareketinden sonra ise gülme meditasyonunun ilk adımı için hazırsınız. İlk gülme tipinde, ağzınız kapalı şekilde, uğultuya benzer, kafanızda titreşimlerini hissettiğiniz yüksek sesler çıkarmaya çalışın. Titreşimleri hissettiğiniz anlarda, ağzınızı yavaş yavaş açarak uğultunuzu küçük kahkahalara dönüştürmeye başlayın. Bu adımda acele etmemeniz ve uğultunun yarattığı titreşimleri hissetmek için kendinize zaman tanımanız önemli. Bu geçişi yapmaya başladığınızda hipofiz ve epifiz bezleriniz uyarılacak ve vücudunuzda endorfin başta olmak üzere mutluluk hormonları salınmaya başlayacak.
Boğaz
İlk adımın sonrasında dikkatinizi ağzınızdan ve yüzünüzden boğazınıza getirin. Bir elinizi boğazınıza rahatça yerleştirin ve çıkardığınız titreşimini boğazınızda hissedebileceğiniz bir ses çıkarmaya başlayın. Sonrasında bu sesin boğazınızdan gelen bir kahkahaya dönüşmesine izin verin. Boğazınızdan attığınız kahkaha yumuşak, neredeyse duyulmayacak kadar sessiz olabilir ancak bunu denerken vücudunuzun gevşek ve mümkün olabildiğince rahat olmasına izin verin.
Laraaji, gülümsemenin ve kahkahanın çoğumuz için mutluluk ve kırılganlık gibi duygularla özdeşleştirildiğini, bu nedenle de özellikle zor zamanlardan geçerken sesimizi kahkaha gibi yumuşak tonlarda değil, daha sert tonlarda kullandığımızı ve sesimizdeki bu sertliğin bedenimizde kasılma ve ağrı gibi semptomlarla kendini gösteren negatif bir enerji akışına sebep olabildiğini söylüyor. Kahkaha meditasyonu yapmak bu anlamda, stresli olduğumuz zaman doğal olarak ortaya çıkan, sesimizdeki ve bedenimizdeki o katılığın ve sertliğin etkisini hafifletiyor ve enerjimizin dengelenmesine yardımcı oluyor.
Göğüs kemiği
Kafadan başlayıp boğazla devam ettiğimiz kahkaha meditasyonun bir sonraki aşamasında göğüs kemiğine iniyoruz. Göğüsün gülmeyle ilişkilendirilen iki bölgesi bulunuyor. Bunlardan birincisi göğüs kemiğinin hemen altındaki timus bezinin bulunduğu kısım (sternum), diğeri ise bir sonraki aşamada yönergelerini ayrıca paylaşacağımız kalp. Timus bezi, vücuttaki enfeksiyonlarla savaşan T hücrelerinin olgunlaşmasını kolaylaştıran bir bez ve bu anlamda bağışıklık sisteminin önemli bir destekçisi.
Elinizi boğazınızın bittiği, göğüs kafesinin başladığı noktadaki sert kemiğe yumruk yaparak yerleştirin ve nazik hareketlerle bu bölgeye vurarak timüs bezinizi uyarmayı deneyin. Yavaş yavaş bunu yaparken, boğazınızdaki sesi göğsünüzdeki bölgeye doğru yönlendirmeye çalışın. Kahkahanızı kasıtlı olarak abartılı hale getirin ve mümkün olabildiğince yüksek sesle, coşkulu kahkahalar atmak için kendinize izin verin.
Kalp
Göğüs kemiğinin hemen altında bulunan kalbimiz de kahkaha meditasyonun önemli bir öğesi. Hepimiz kalbimizin neyle mutlu olduğunu, ona nasıl davranılmasını istediğimizi çok iyi biliyoruz: Nezaketle, şefkatle, sevgiyle… Bu nedenle kahkaha meditasyonunun bu aşamasında, bu kez çok daha huzurlu, yumuşak ve sakin bir sesle boğazınızdan çıkardığınız sesleri göğsünüze yönlendirmeye çalışın. Bir elinizi kalbinizin tam üstüne koyarak, bu bölgedeki titreşimleri duyumsamaya çalışın. Bu sesin kalbe özgü, nazik, şefkatli, kucaklayıcı ve sevgi dolu bir kahkaha olduğunu zihninizde imgeleyin.
Karın
Göğüs bölgesindeki uyarılmayı tamamladıktan sonra, sırada nefes egzersizlerinde de kritik bir öneme sahip olan karın bölgesi var. Diyaframın ve pek çok hayati organın bulunduğu karın boşluğunu kahkahayla uyarmak, iç organlara adeta masaj etkisi yaparak rahatlama sağlayabiliyor. Diyafram sayesinde çok daha kolay hale gelen karından kahkahaların Laraaji’nin meditasyon tekniğindeki amacı, tamamen iç organları rahatlatmak ve dışsal bir uyaranla çalışmalarını daha düzenli hale getirmek. Kahkaha seslerini bu kez göğsünüzden karnınıza indirin ve diyaframdan verdiğiniz derin nefeslerle birlikte ağız dolusu kahkahalar atın. Bir yandan da hayal gücünüzü kullanarak, derinden gülmenin karın bölgenizdeki tüm organları nasıl hareket ettirdiğini zihninizde imgelemeye çalışın.
Akciğerler
Kahkaha egzersizinin son aşamasında amacımız, akciğerlerdeki beklemiş ve bayat havanın vücuttan dışarı atılmasını sağlamak. Yoga ve nefes egzersizlerinin büyük bir çoğunluğunda sıklıkla kullanılan bu pratikte, diyafram da kullanılarak akciğerlere alınan derin ve uzun nefesler, yine aynı şekilde diyaframdan, derin ve uzun şekilde dışarı veriliyor. Bu nefes alışverişleri sırasında atacağınız derin kahkahalar aslında tüm sisteminizi havalandırmanızı ve metabolizmaya daha fazla oksijen alınmasını sağlıyor. Tıpkı gerçekten kahkaha atarken olduğu gibi, kendinizi zorlayarak da olsa, karın kaslarınızı ve diyaframınızı hareket ettirerek derin bir nefes alın ve nefes verirken kahkahalar atarak içinizdeki tüm havayı dışarı boşaltın.
Tüm aşamaları yaklaşık 3-4 dakika boyunca sürdürebilir, kendinizi iyi ve mutlu hissettiğiniz adımlarda daha uzun zaman geçirebilirsiniz. Gülme krizine girerek günün geri kalanında kahkahalarınızı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Ancak bu egzersizlerin eğlenmek, kahkahanın iyileştirici gücünü keşfetmek ve meditatif etkisinden faydalanmak için tasarlandığını unutmayın. Her sabah yaklaşık 15 dakikanınızı ayırarak yapabileceğiniz kahkaha meditasyonunun tüm adımlarını mümkünse belirtilen sırayla yapmaya çalışın. Uygulama sırasında herhangi bir adımı yanlışlıkla atlarsanız ya da bir şeyleri eksik yaptığınızı fark ederseniz gülümsemeyi sürdürerek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 15 dakikalık bu kısa deneyimden sonra, gün içinde içinizden gelen, doğal ve spontane kahkahalarınızı daha özgür atabildiğinizi ve kendinizi tutmadığınızı görebilir, hayattaki küçük mutluluk anlarını hem bedeninize, hem zihninize hem de ruhunuza fayda sağlayacak şekilde değerlendirebilirsiniz. Üstelik kahkahanın bulaşıcı olması da cabası!
Tüm adımları ve detayları öğrendikten sonra bu meditasyonun nasıl uygulandığını izlemek isterseniz Laraaji’nin demo videosunu izleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Gülerek vücudunuzu ve ruhunuzu rahatlatın: Kahkaha yogası
Kaynak: Wallpaper