Piyasaya sürülen ilaçların kadınlar üzerinde test edilmemesi nelere yol açıyor?
Hepimiz doktora gidiyor ve bunu içinde hiçbir kuşku barındırmayan kesin bir güvenle yapıyoruz. Aynı güveni hemen her zaman doktorların önerdiği tedavi ve ilaçlar söz konusu olduğunda da gösteriyoruz. Ne var ki, bize yardım etmesi için tasarlanmış tıbbi ilaçlar, aslında ne yazık ki herkeste aynı etkiyi yaratacak şekilde üretilmiyor.
Bir acil tıp hekimi olan Alyson McGregor, aynı zamanda Brown Üniversitesi Warren Alpert Tıp Okulundaki acil tıp bölümünün bünyesinde yer alan Sex and Gender in Emergency Medicine bölümünün kurucusu. Kadın sağlığı üzerinde uzmanlığı olan Mcgregor, çalışmalarını özellikle acil tıptaki cinsiyet farklılıkları ve tedavi yöntemleri konusunda yoğunlaştırmış durumda. Aşağıda yer alan Ted konuşmasında da bu konuyla ilgili hayli ilginç açıklamalarda bulunan Dr. Mcgregor, ilaç sektöründe yapılan deneylerin sadece erkek katılımcılarla gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.
Piyasaya sürülen ilaçların deney aşamalarının sadece erkek katılımcılarla gerçekleştirilmesi, bu ilaçların kadınlarda nasıl ve ne ölçüde yan etkilerinin olabileceğinin bilinmemesi anlamına geliyor. Bu noktada ABD’de yapılan bir araştırmaya dikkat çeken McGregor, piyasadan çekilen ilaçların yüzde 80’inin kadınlarda neden oldukları yan etkiler yüzünden çekildiğini ifade edip ekliyor: “Daha önce test edilmediği için bilinmeyen yan etkiler, kadınlarda bazen ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.”
Kaynak:
ted.com