X

Kadınlar besin takviyesi almalı mı: Ne zaman ve ne için vitamin kullanılmalı?

Kadınların yaşamları boyunca değişen belirli beslenme ihtiyaçları vardır. Özellikle de son dönemde pandemi ile birlikte başlayan, bağışıklık güçlendirme ve hastalıklardan korunmaya bağlı olarak da oldukça yaygınlaşan besin takviyelerini kadınlara özel olarak detaylandırdık.

Örneğin, gençlerin post-menopozal kadınlardan farklı besin ögesi ihtiyaçları vardır veya hamile veya emziren kadınların ise daha fazla miktarda vitamin ve mineral alımı ile daha fazla besin almaları gereklidir.

Besin ögesi ihtiyaçları genel sağlığa ve yaşam tarzına bağlı olarak da değişebilir. Vegan beslenen bir kadının B12 ihtiyacının artması kadar, osteoporozu olan bir kadının B12 ihtiyacı olmayacaktır.

Kadınlarda vitaminlerin fonksiyonları

Kadınlarda özellikle özel dönemlerde hem suda hem de yağda eriyen vitaminlere ihtiyaç vardır.

Suda eriyen vitaminler

Suda eriyen vitaminler vücutta birçok önemli rol oynar. B vitaminleri en iyi enerji üretimi, C vitamini ise en iyi bağışıklık destekleyici olarak bilinir.

B1: Tiamin, besin maddelerini enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur ve uygun hücresel işlev için gereklidir. Hamile kadınlar, uzun süreli diüretik ilaçlar alan kadınlar ve bariatrik cerrahi geçiren kadınlarda tiamin eksikliği riski daha yüksektir.

B2: Riboflavin enerji üretimi ve büyüme ve gelişme için gereklidir. Aynı zamanda bir antioksidan olarak işlev görür. Hamile ve emziren kadınlar, yeme bozukluğu olan kadınlar ve yaşlı kadınlarda B2 eksikliği görülme riski daha yüksektir.

B3: Niasin, sinir sistemi fonksiyonu, enerji üretimi ve enzimatik reaksiyonlar için gereklidir.

B5: Pantotenik asit, hormonların ve nörotransmitterlerin üretimi gibi çeşitli temel işlemler için gerekli olan koenzim A’nın öncüsüdür.

B6: Piridoksin, makrobesin metabolizması, bağışıklık fonksiyonu ve nörotransmitter üretimi için önemlidir. Obezite ve otoimmün hastalıkları olan kadınlar gibi bazı popülasyonların düşük B6 seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksektir.

B7: Biotin, enerji üretiminde ve oksidatif stresin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Saç, tırnak ve cilt sağlığı için önemlidir.

B9: Folat, DNA, RNA, kırmızı kan hücreleri, proteinler ve nörotransmiterler üretmek için gereklidir.

B12: B12, nörolojik fonksiyon ve kırmızı kan hücresi ve DNA üretimi için gereklidir. Yetersiz beslenme alımı veya otoimmün hastalıklar ve malabsorpsiyon dahil olmak üzere tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür ve bağışıklık fonksiyonunda ve kollajen ve nörotransmitter üretiminde rol oynar. Sigara içmek ve aşırı alkol almak C vitamini eksikliği riskini artırır.

Kolinin, vücuttaki benzer işlevleri nedeniyle genellikle B vitaminleri ile gruplandırılmış suda çözünür bir besin olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, kolin bir vitamin değildir ve diyette hem yağda hem de suda çözünür formlarda bulunur. Özellikle beyin gelişiminde, metabolizmada, nörotransmitter sentezinde önemli rolleri vardır.

Yağda eriyen vitaminler

  • A vitamini, sağlıklı görme, bağışıklık fonksiyonu, hücresel büyüme ve fetal gelişim için gereklidir.
  • D vitamini eksikliği yaygındır. Bu vitamin, kalsiyum seviyelerinin, insülin üretiminin ve bağışıklık fonksiyonunun korunmasında önemli bir rol oynar. Obezite görülen kadınlar ve yaşlılarda eksiklik riski vardır.
  • E vitamini bir antioksidan görevi görür ve hücresel iletişim, kan damarı ve bağışıklık sağlığı için gereklidir.
  • K vitamini kemik ve kalp sağlığı için önemlidir ve sağlıklı kan pıhtılaşması için gereklidir. K vitamini eksikliği, bazı genetik bozuklukları olan kadınlarda ortaya çıkabilir ve yetersiz diyet alımı veya bazı ilaçların kullanımından kaynaklanabilir.

Yaşam boyunca vitamin ve mineral ihtiyacı

Besin ögesi ihtiyaçları bir kadının hayatı boyunca farklılık gösterir.

  • Eksiklikler, hamilelik, adolesan, emzirme dönemi, menapoz gibi belirli yaşam döngülerinde ve aşırı sigara kullanımı veya tıbbi bir durum teşhisi konması gibi belirli koşullar altında daha yaygındır.
  • Sigara kullanan kadınların, yetersiz diyet vitamin alımı ve vitaminlerin malabsorpsiyonu nedeniyle vitamin eksiklikleri geliştirme riski daha yüksektir.
  • Tip 2 diyabet, otoimmün hastalıklar ve gastrointestinal hastalıklar da dahil olmak üzere belirli tıbbi durumları olan kadınlarda, bir veya daha fazla vitaminde genel popülasyondan daha fazla vitamin ve mineral eksiklik görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Çalışmalar ayrıca obeziteye sahip kadınların B12 vitamini ve D vitamini dahil olmak üzere vitamin eksiklikleri için daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir.
  • Bariatrik cerrahi geçiren kadınlarda vitamin eksikliklerinin görülme riski daha yüksektir.
  • Son olarak, vitamin eksiklikleri yeme bozukluğu olan kadınlar ve kısıtlayıcı diyetleri takip edenler arasında yaygındır.

Ne zaman takviye yapılmalı?

Optimal vitamin alımını teşvik etmek için sağlıklı ve dengeli bir diyet her zaman sürdürülmelidir, ancak kadınların ihtiyaç duydukları tüm vitaminleri tek başına beslenmeleriyle almaları da her zaman mümkün değildir. İhtiyaç olduğunda, bir hekim tarafından desteklenen besin takviyeleri sağlığın korunmasına, hayat kalitesinin artmasına yardımcı olabilir ve hamilelik, emzirme gibi özel durumlarda destekleyici olabilir.

Özetle, bazı kadınlar vitamin ihtiyaçlarını sadece diyetle karşılayamazlar ve vitamin takviyelerine ihtiyaç duyabilirler. Kendiniz için doğru bir takviye planı için de, öncelikle kan değerlerinize bakılarak eksiklik olup olmayacağına göre doktorunuz karar vermelidir.

İlginizi çekebilir: Yağlı tohumların faydalarını keşfedin: 8 yağlı tohum ve sağlığınıza etkileri

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale