Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına görünmeniz için 13 önemli sebep
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı kimdir?
Kadının genital yol hastalıkları yani “jinekolojik” problemleri ile ayrıca gebelik, doğum, lohusalık evreleriyle ki buna da “obstetrik” diyoruz, ilgilenen doktor grubudur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına genel olarak tavsiye edilen yılda bir kez rutin muayeneler için başvurulmasıdır. Ancak genital bölge ile ilgili tüm problemlerde belki de acil olarak ulaşmamız gereken branş budur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına neden ve ne zaman gidelim?
1. Genel jinekolojik sağlık kontrolü:
Yılda bir yapılması gereken bu muayenede jinekolog, kadının yaşına göre değerlendirmeler yapar. Bir önceki seneye göre olan değişiklikleri saptar. Erkenden teşhis ve tedavi edilebilecek bir durum kadının tüm yaşamını etkileyecek ve çözüme kavuşturulacak bir durum olabilir.
2. Genital muayene:
Jinekoloğunuz, vajinal akıntılar, kaşıntı ve yanmalar, anormal kanamalar, genital bölgede çıkan deri lezyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri, adetle ilgili problemleri, idrar yollarıyla ilgili sorunları, menopoz ile ilgili problemleri değerlendirir, testler yapar ve tedavilerini düzenler.
3. Düzensiz adet kanamaları:
Adetle ilgili sorunlar jinekolojinin en sık görülen şikayetlerini oluşturur. Kanamanın zamansal olarak düzensiz olması, aşırı miktarda olması, uzun sürmesi, şiddetli ağrılar ile birlikte olması ya da ara kanamalar yaşanması halinde jinekoloğa hızlıca başvurulmalıdır.
4. Doğum kontrol yöntemleri:
Cinsel olarak aktif iseniz ve hamile kalmayı planlamıyorsanız, doğum kontrol yöntemleri hakkında jinekolog ile görüşmelisiniz. Hangi yöntem ne kadar güvenilir? Sizin için en uygunu hangisi? Ne kadar süre ile korunmayı planlıyorsunuz? Tüm bu soruların cevapları ile seçmeniz gereken yöntemi size yine jinekoloğunuz söyleyecektir.
5. Smear testi:
Smear testi cinsel aktivitesi başlamış kadınların yılda bir kez yaptırması gereken, rahim ağzı kanserinin erken tarama testidir ve hayat kurtarabilir. Muayene masasında, ağrısız, ince bir fırça yardımı ile rahim ağzından alınan örnek patolojiye gönderilir ve şanslıysak daha rahim ağzı kanseri olmadan önceki basamakları tespit etmemizi sağlar.
6. Meme muayenesi:
Rutin senelik muayenede (kişinin kendi kendine yaptığı muayeneler haricinde) jinekolog meme değerlendirmesi yapar. 40 yaş üstü ise meme muayenesine mammografi ve meme ultrasonu da eklenir.
7. Seksüel problemler:
Ağrılı cinsel ilişki, cinsel ilişkinin hiç gerçekleşememesi, vajinismus gibi sorunlarda sebep organik ya da psikolojik olabilir. Jinekolog ilk değerlendirmeyi yaparak genital bölgede herhangi bir yapısal bozukluk olup olmadığını belirler.
8. Vajinal akıntılar:
Kadının normalde mevcut olan fizyolojik akıntısının renginde farklılaşma, kaşıntı ya da yanma eklenmesi durumunda jinekolog muayenesi şarttır. Basit bir mantar infeksiyonundan ciddi seksüel temasla geçen hastalıklara kadar giden geniş bir penceresi olan vajinal enfeksiyonlar kadının daha sonraki doğurganlık durumunu da etkiler.
9. İdrar yolları ile ilgili sorunlar:
İdrar yaparken yanma, çok sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, bele vuran ağrı gibi durumlarda idrar yolu iltihabı söz konusu olabilir. Jinekolog idrar testi, idrar kültürü gibi testler yaparak enfeksiyon tedavisini düzenler.
10. Menopoz:
Kadının adetlerinin düzensizleşmeye başlamasından itibaren tamamen kesilmesi döneminde yaşadığı, sıcak basmaları, vajinal kuruluklar, psikolojik sıkıntılar, osteoporoz gibi durumlar için de jinekolog değerlendirmesi gerekir. Yapılan testler ve kişinin durumuna göre verilecek ilaç destekleri bu dönemin çok rahat geçirilmesini sağlayacaktır.
11. Ergenlik dönemi:
Kız çocuklarının ergenlik dönemine girmesi ve ilk adet görmesinden itibaren düzenli bir jinekolog takibine girmesi çok önemlidir. İlk muayene özellikle kız çocuklarını korkutmadan yapılacak bir ultrason ile rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi, adet dönemi hakkında bilgilendirme ve rahim ağzı kanserinin aşısının anlatılması ve yaşına uygun olarak başlatılmasını kapsar.
12. Gebelik ve doğum:
Hamileliği planlarken yapılması gerekenler hakkında görüşme ve muayeneler için jinekoloğunuzu görmeniz gerekir.
Hamile kaldığınızdan şüphelendiğiniz ilk andan itibaren ultrason ile gebeliğin takibi, yapılması gereken testler, anne adayı olarak sağlıkla gebeliğinizi tamamlayabilmeniz için tüm tıbbi destek ve tedaviler kadın hastalıkları ve doğum uzmanının işidir.
Doğumun normal ya da sezaryenle ne şekilde olursa olsun, anne ve bebeğin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi yine kadın hastalıkları ve doğum hekiminin karar vereceği ve gerçekleştireceği bir süreçtir .
13. Lohusalık:
Doğumdan hemen sonraki ve altı hafta sonraki muayene lohusanın hem bedensel hem de ruhsal sağlığı açısından gözetimi yine jinekolog tarafından yapılır.
Özetle, jinekoloğun bir kadının ilk ergenlik döneminden hayatının sonuna kadar tüm evrelerindeki yeri bir başka önemli. Kadın genital ve üreme sağlığı için bu muayeneler ihmal edilmemeli.
İlginizi çekebilir: Yeni nesil doğum kontrol haplarının 13 bilinmeyen faydası