Kadın girişimcilere ait yerel markalar ve ilham dolu hikayeleri
Gelişen ve gittikçe büyüyen girişimcilik dünyasında günümüzde birçok kadın ismini altın harflerle yazdırıyor. Modadan sürdürülebilir yaşama, sanattan eğitime tüm sektörlerde kadınlar muhteşem işlere imza atıyor. Türkiye’de sürdürülebilirliği, küçük işletmelerin desteklenmesini ve yerel üretimi odağına alan yüzlerce harika marka var. Tüm bu markaların hepsine aynı anda yer verebilmek elbette mümkün değil ancak yaptıkları işleri ilgiyle takip ettiğimiz, ürünlerini severek kullandığımız ve desteklediğimiz kadın girişimcilere ait markaları sizler için bir araya getirdik.
Commodores
Sektör: Moda
Kurucu: Ceren Civaoğlu Tugay
Neden listemizde?
Yat tasarımcılığından moda sektörüne adım atan Ceren Civaoğlu Tugay, denizci konseptinin klasikleşmiş tarzının dışına çıkarak, niş bir konseptle kendi tasarımlarımı yapmaya başlamış. İhtişamlı rütbeler, denizci armaları ve üniformalarından esinlenilerek hazırlanan yastıklar, çantalar ve cüzdanlar aile anılarından ve eski fotoğraflardan izler taşıyor.
Commodores’le tanışmak için: https://www.instagram.com/commodoresshop/ & www.commodoresofficial.com
Darwin’s
Sektör: Moda
Kurucu: Tuğay Güven
Neden listemizde?
#KimininÇöpüKimininHazinesi mottosuyla yola çıkan Darwin’s, doğanın yaşam döngüsünde atık olmamasından ilham alarak, bu döngüyü gündelik hayatımıza uygulamak için çalışan, sürdürülebilirliği önemseyen, yerel bir marka. Saç tokalarından fularlara, taçlardan papyonlara tamamen sürdürülebilir ve geri dönüştürülmüş materyallerden yapılan tüm Darwin ürünleri hiçbir kimyasal kullanmadan, tamamen bitkilerden elde edilen renklerle ve elde boyanıyor.
Darwin’s’le tanışmak için: https://www.instagram.com/darwinsbotanicals/ & www.darwins.com.tr
Dodo Seramik Atölyesi
Sektör: Dekorasyon, Eğitim
Kurucu: Cansu Demiröz
Neden listemizde?
2013 yılında kurulan Dodo Seramik Atölyesi, doğaya, geri dönüşüme, yerel üretime, zanaatkara, nesli tükenmiş-tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekilmesine, sokak hayvanlarının yaşam hakkına, saf kalmış (oynanmamış) tohuma olan tavırlarını tasarıma dönüştürüp, gezici ve sabit bir atölye olmayı amaçlayan bir girişim. Ayrıca seramik atölyelerinin yanı sıra her biri özgün birer sanat eseri olan kupalarını, saksılarını ve tabaklarını çok beğeniyoruz.
Dodo Seramik Atölyesi’yle tanışmak için: https://www.instagram.com/dodoseramik/ & www.dodoseramik.com
Gaia’s Minies
Sektör: Moda
Kurucu: Gonca Gül Denizci
Neden listemizde?
5 yıl bir çocuk tekstil markasında pazarlama alanında çalıştıktan sonra bebek ürünleri konusunda her şeyi öğrenen ve anne olduktan sonra öğrendiklerini kendi markasını kurarak uygulamaya geçirmeye karar veren Gonca Gül Denizci ‘Anne olduktan sonra, öğrendiğim tüm bilgileri inandığım etik üretim anlayışı ile birleştirerek, geleceğimiz olan bebeklere ufacık dahi olsa dokunmak, onların büyüme serüvenlerine güvenli bir ürün ile eşlik etmek istedim.’ diyor. Gaia’s Minies’in amacı %100 organik pamuk kumaştan ve organik boyalar ile boyanmış müslin örtüler, mendiller ve keseler ile hem güvenli ve organik ürünler sunmak hem de etik üretime, bilinçli tüketim konusunda farkındalık yaratmak.
Gaia’s Minies’le tanışmak için: https://www.instagram.com/gaiasminies/
Gaia’s Store
Sektör: Sürdürülebilir Yaşam Gereçleri
Kurucu: Cansu Demiröz
Neden listemizde?
Hindistan cevizi kaseleri ve bambu pipetleriyle sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan Gaia’s Store, sıfır atık prensibiyle üretim ve satış yapan bir marka. Sürdürülebilir yaşamın en önemli kuralı olan sıfır atık mantığını benimseyen Gaia’s Store, plastik kullanımını sürdürülebilir ürünler ile azaltmak üzere muhteşem alternatifler sunuyor.
Gaia’s Store’la tanışmak için: www.instagram.com/gaiacoconutbowls/ & www.gaiasstore.com
Homemade Aromaterapi
Sektör: Aromaterapi Yağları
Kurucu: Aslı Bilgin
Neden listemizde?
Homemade Aromaterapi, kadim zamanlardan günümüze unutulmaya yüz tutmuş aromaterapi bilgilerini hatırlatabilmek, unutulanları tekrar ortaya çıkarabilmek ve en önemlisi de saf uçuçu ve baz yağların beynimiz, vücudumuz ve ruhumuz üzerindeki paha biçilmez etkilerini anlatıp, bunları günümüz şartlarına uygun şekilde sunabilmek için kurulmuş bir Aromaterapi laboratuvarı. İçerisinde hiç bir katkı maddesi bulunmayan, elde edilme sürecinde hiç bir kimyasal süreçten geçmemiş soğuk sıkım sabit yağlar, saf uçucu yağlar, hidrolatlar (bitki suları), doğru zamanda doğru şekilde toplanmış bitkiler ve koton kumaşlar kullanarak hazırlanan, sağlığı koruma ve sürdürmeye yardımcı olma niyeti ile hazırlanan tüm ürünlerini severek kullanıyoruz!
Homemade Aromaterapi’yle tanışmak için: https://www.instagram.com/homemadearomaterapi/ & www.homemadearomaterapi.net
İkikız
Sektör: Moda
Kurucu: Elvan Erdem Akbaş ve Meral Yakar Delikara
Neden listemizde?
Kumaşları, tasarımı ve sanatsal tarihi bir araya getiren İkiKız markası, geçmişten gelen detayları günümüze modernize ederek tasarımlarına aktarıyor. İkikız, lüksün ulaşılabilir kılmayı odağına alarak battaniye, spa, plaj, mutfak ve ev koleksiyonları ile kullanımı rahat ve kaliteden ödün vermeyen tasarımları hayata geçiriyor.
İkikız’la tanışmak için: https://www.instagram.com/ikikizcom/ & www.ikikiz.com
Kokopelli Şehirde
Sektör: Sürdürülebilirlik, Eğitim
Kurucular: Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş
Neden listemizde?
‘Kokopelli Şehirde’yi ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine çocuk ve yetişkinlere yönelik öğrenme ve deneyimleme alanı olarak tanımlayabiliriz. Giderek artan nüfusuyla, üretim ve tüketimin çoğunluğunun gerçekleştiği şehirlerin daha sürdürülebilir olması amacıyla kurumlar, okullar ve bireylerle çalışmalar yapan Kokopelli Şehirde, daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bireyler için doğayla uyum içerisinde çalışma prensibiyle kişilerden başlayıp toplumun geneline yayılan bir ekolojik dönüşüm başlatma konusunda ilham olmayı amaçlıyor.
Kokopelli Şehirde’yle tanışmak için: https://www.instagram.com/kokopellisehirde/ & www.kokopellisehirde.com
Less.
Sektör: Sürdürülebilir yaşam gereçleri
Kurucular: Aydeniz Ulufer & Zeynep Çevik
Neden listemizde?
Less., amacı atıksız ürünlerle birlikte, tekrar kullanılabilen, sürdürülebilir ambalajlarla satın alınabilecek ürünleri bir araya toplayıp alışveriş deneyimini yeni ve alışılmışın dışında bir boyuta taşımak. Ahşap fırçalardan kumaş çantalara, doğal süngerlerden keten bakliyat keselerine tüketicilerine sunduğu sürdürülebilirliği odağına alan ürünlerin yanı sıra, bu ürünlerin üretim aşamasında da adil koşullarda çalışan atölyelerle, yereli destekleyen bir üretim modeli izleniyor.
Less. ile tanışmak için: https://www.instagram.com/less.tr/ & www.lessisonline.com
Lokal Hareket
Sektör: Bilinçli Tüketim
Kurucular: Nil Ertürk
Neden listemizde?
Lokal Hareket, yerli ve temiz üretim yapan markaların bir arada bulunduğu ve ürünlerinin satıldığı bir platform. Dekorasyon, aksesuar, çocuk giyim, mobilya, gıda, temizlik, kişisel bakım gibi düşünebileceğiniz her kategoride iş yapan lokal markalara yer verilen platformda yer alan markaların seçiminde üretim aşamasında işçi haklarına saygılı olması, kullandığı malzemeleri sürdürülebilir kaynaklardan seçmesi, fazla üretmeye değil doğru üretmeye odaklanması, yavaş üretim yapması, müşterilerini daha doğru tercihler yapması için eğitmek istemesi gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor.
Lokal Hareket’le tanışmak için: https://www.instagram.com/lokalhareket/ & www.lokalhareket.com
Paraşüt Kitap
Sektör: Yayıncılık
Kurucu: Eda Doğançay ve Özge Akkaya
Neden listemizde?
Hayal gücünü geliştiren, hikayeleriyle olduğu kadar illüstrasyonlarıyla da ilham veren çocuk kitapları üreten Paraşüt kitap aslında, öğrenci evinde kurulmuş bir hayalin gerçeğe dönüşme hikayesi. Paraşüt Kitap’ın temelinde barış, adalet, eşitlik, hoşgörü ve sevgi var. İçinde yaşadığımız dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek için kitapları araç olarak kullanan; doğaya, hayvanlara ve birbirimize duyduğumuz saygıyı ve sevgiyi edebiyatla çoğaltabileceğimize inanan ve bu inançla, yarattıkları karakterlerle yepyeni dünyaların kapılarını aralayan yayınevi yerli, yabancı yazarları ve çizerleri aynı çatı altında buluşturuyor.
Paraşüt Kitap’la tanışmak için: https://www.instagram.com/parasutkitap/ & www.parasutkitap.com
Seih
Sektör: Dekorasyon
Kurucu: Bedia Günaydın ve Gülsüm Günaydın
Neden listemizde?
Bir anne-kız markası olan SEIH, yani sleeping elephants in heaven Taylandda 19. yy ortalarından bu yana kullanıldığına inanılan, özel üçgen formdaki geleneksel minderler üretiyor. Sert hasır kullanılarak üretilen minderler bu özellikleriyle nerede kullanırsanız kullanın sırtınızı ve yaslandığınız bölgeyi güçlü şekilde destekleyebiliyor. Doğal, yerli ve sürdürülebilir malzemelerden üretilen minderler, ev kadınlarından yardım alınarak üretiliyor.
Seih ile tanışmak için: https://www.instagram.com/seih_istanbul/ & www.tr.seihistanbul.com
Sinek Sekiz
Sektör: Yayınevi
Kurucu: İrem Çağıl
Neden listemizde?
Sinek Sekiz, çevre literatüründeki ilham verici ve dönüştürücü temel eserleri Türkçe’ye çevirmek ve daha fazla insana ulaşmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir yayınevi. Tüketicisine basit, sade, kendine yeten, dayanışmacı, yerelliği önemseyen yaşam biçimlerinin çoğalmasının iyiliğine olan inançla üretilen kitaplar, defterler ve basit yaşam gereçleri sunan yayınevinin kurucusu ve çalışanları kırsaldan yaşayıp çalışmayı, kendi hayatlarında kullandıkları basit gereçleri üretmeyi, doğal malzemeleri elleriye işleyerek geçimlerini sağlayan yerel zanaatkarları desteklemeyi ve bunları ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.
Sineksekiz’le tanışmak için: https://www.instagram.com/sineksekiz/ & www.sineksekiz.com
Space for Mana
Sektör: Dekorasyon, Seramik
Kurucu: Ebru Günel
Neden listemizde?
Mana; ilkel toplumlarca önemli kabul edilen kişilerde bulunduğuna inanılan doğaüstü güçtür. Aynı zamanda, hepimizin parçalarından oluşan bir bütünü ve bu bütünden gelen birbirimize olan bağlılığı ifade eder. Space For Mana; mitoloji, masal çözümlemeleri, ilkel yaşam ve tinsellikten ilhamla üretim yapan küçük bir atölye ve bardak, kase, tabak, dekoratif ürünler, bez çantalar ve kolyeler üretiyor.
Space for Mana’yla tanışmak için: https://www.instagram.com/spaceformana/
The Terzihane
Sektör: Eğitim, Moda
Kurucu: Ayşenur Arslanoğlu
Neden listemizde?
Terzihane, adından da anlaşılabileceği üzere bir terzi atölyesi ama hanesi, mekanı, teknesi, çatısı da olabiliyor aynı zamanda. Bedenle, kumaşla, hikayeyle, malzemeyle birebir düşünen, bu doğrudan ilişkide biçerek ve dikerek çözümler üreten terzilerin hanesi olan Terzihane’de değişik dikiş işleri üretiliyor, dikiş eğitimleri veriliyor, dikiş teknikleri ve olası malzemelere dair araştırma ve uygulamalar yapılıyor.
The Terzihane’yle tanışmak için: https://www.instagram.com/theterzihane/ & www.theterzihane.com
Tiny
Sektör: Moda
Kurucu: Cansın Sağlam
Neden listemizde?
Sürdürülebilir ve bilinçli tüketimi odağına alan Tiny, tüm sezon kataloglarında aynı tasarımları kumaş ve renk olarak farklı versiyonlarıyla kullanıcılarına sunuyor. Kendi içinde diyalog halinde kalan bu parçalar birbirleriyle kombinlenerek sürekli olarak kullanılabiliyor. Odağında daha sakin, etik ve mantıklı bir alışveriş yöntemi olan Tiny, aşırı duyguların ve isteklerin yönetimindeki reflekslerle yapılan değil, gerçekten ihtiyaca yönelik olan alışveriş deneyimine dikkat çekiyor.
Tiny’le tanışmak için: https://www.instagram.com/tiny.official/ & www.tinybrandshop.com
Wearsisters
Sektör: Moda
Kurucu: Senem Mursaloğlu Sümer
Neden listemizde?
‘Sisters Before Misters’ mottosuyla yola çıkan marka, ilhamını kızkardeş kadar yakın arkadaşların güçlü bağlarından alıyor. Özel günlerinizde giymeniz ve kalabalıktan sıyrılmanız için farklı, karakterli, kullanışlı ve zamansız elbise çözümleri sunmayı hedefleyen markanın ürünlerinde, vintage esintili el yapımı çiçek ve hayvan desenleri, canlı renkler, uçuşan formlar, feminen siluetler ön planda.
Wearsisters’la tanışmak için: https://www.instagram.com/wearsisters/ & www.wearsisters.com/