Kabullenme meditasyonu nedir, nasıl yapılır?
Pek çok insan, sorumluluklarına ve modern yaşamın hızına yetişme kaygısıyla gelecekle ya da geçmişle ilgili düşüncelere takılıp kalabiliyor. Bu durum, stres seviyesinin yükselmesine ve anksiyetenin açığa çıkmasına yol açabiliyor. Bu nedenle, yüksek stres seviyesini düşürmeye ve zihni rahatlatmaya yönelik pratiklerden destek almak büyük bir önem taşıyor. Bu pratiklerin başında da kabullenme meditasyonu geliyor. Bu yazımızda, kabullenme meditasyonunun ne işe yaradığını ve nasıl yapıldığını sizler için kaleme aldık.
Kabullenme meditasyonu nedir?
Kabullenme meditasyonu, yaşanan deneyimlerin ve benliğin olduğu gibi kabullenilmesini sağlayan bir meditasyon türü olarak biliniyor. Bu pratik, insanların yargısız bir şekilde düşüncelerini, duygularını ve bedensel duyumlarını fark etmelerini sağlıyor.
Bu pratiğin temel amacı, herhangi bir şeyi değiştirmeye çalışmadan mevcut durumu ve hisleri tamamen kabul etmek. Kabullenme meditasyonu aracılığıyla bireyler kendileriyle daha barışık bir hale geliyorlar ve anın getirilerini daha rahat bir şekilde karşılıyorlar.
Kabullenme meditasyonunun faydaları nelerdir?
Bu pratik, zihnin çeşitli düşüncelere takılı kalmasını engelleyerek içinde bulunulan anın kabul edilmesi için bir kapı aralıyor. Bu kapıdan geçen bireylerin stres seviyesi azalıyor ve anksiyete ataklarıyla da başa çıkmak kolaylaşıyor.
Uzmanlar, benliğini sık sık yargılayan ve eleştiren insanlara bu pratiği öneriyor. Bu pratik aracılığıyla sürekli açığa çıkan negatif öz eleştirilerin önüne geçiliyor. Bu sayede, hem öz güven güçlendiriliyor hem de benlik yargılanmadan kabul ediliyor.
Kabullenme pratiği, yoğun duygularla başa çıkmayı da kolaylaştırıyor. Bu meditasyon türü, duyguların baskılanmasını önleyerek onların daha detaylı bir şekilde tanınmasını sağlıyor. Bu durum sonucunda da uzun vadede duygusal sağlık iyileştiriliyor.
Bu meditasyon, aynı zamanda insanların daha sabırlı, sakin ve dengeli bir tavır geliştirmesine de yardımcı oluyor. Bireyler, bu tavır sayesinde günlük hayatta karşılarına çıkan zorluklarla daha güçlü bir şekilde mücadele edebiliyorlar.
Kabullenme meditasyonunu nasıl yapabilirsiniz?
Pek çok avantaj sunan kabullenme meditasyonunu uygulamak oldukça basit. Bu pratik için ilk olarak yalnız ve rahat olabileceğiniz bir ortam bulmanız gerekiyor. Daha sonra, bu ortamda kendinizi en huzurlu hissettiğiniz pozisyonda oturabilirsiniz; pratik esnasında bacaklarınızı uzatarak oturabileceğiniz gibi bağdaş da kurabilirsiniz.
Boynunuzun ve sırtınızın dik olacağı bir oturma pozisyonunu aldıktan sonra, gözlerinizi kapatabilirsiniz. Gözleriniz kapalıyken birkaç derin nefes alıp vererek pratiği başlatabilirsiniz.
Pratik esnasında nefes alıp verirken dikkatinizi sadece nefeslerinize odaklamaya çalışmalısınız. Nefes alışverişinize odaklandıktan sonra, pratiği gerçekleştirdiğiniz ortamdaki seslere dikkat kesilmelisiniz. Örneğin, içinde bulunduğunuz odadan kuş sesi gibi duyduğunuz doğa seslerini ayırt etmeye çalışabilirsiniz. Belirli bir süre duyduğunuz sesleri dinlemelisiniz ve daha sonra bu seslerin arka planda kaybolup gitmesine izin vermelisiniz.
Sesleri dinledikten sonra, içinde bulunduğunuz ana odaklanmalısınız. Bu esnada yakın zamanda endişeli düşünceler geliştirmenize yol açan durumları ve olayları tartmaya başlayabilirsiniz. Bu durumların/olayların duygu ve düşünce dünyanızı nasıl şekillendirdiğini gözden geçirebilirsiniz.
Kaygılarınızın farkına vardıktan sonra, bu kaygıların bedeninizin hangi noktalarında aktif olduğunu fark etmelisiniz. Örneğin, endişelerinizin çeşitli vücut bölgelerinizde ağrı gibi bir hissiyata yol açıp açmadığını anlamaya çalışabilirsiniz. Kısacası, bu aşamada kaygılarınızı fiziksel ve psikolojik bir şekilde tanımlamalısınız.
Kaygılarınızı incelemeyi bitirdikten sonra da derin nefes alıp vermeye devam etmelisiniz. Nefes alırken aldığınız nefesin kaygılarınızın aktif olduğu vücut bölgelerine gittiğini düşünebilirsiniz. Bu düşünce sayesinde bahsi geçen bölgeleri ve duygularınızı yumuşatabilirsiniz.
Son aşamada ise normal nefes alışverişi düzeninize geri dönebilirsiniz. Daha sonra, tekrardan odadan duyduğunuz seslere odaklanabilirsiniz. Hangi sesin nereden geldiğini tespit ederek zihninizi ve bedeninizi yavaş yavaş gerçek dünyaya döndürebilirsiniz. Pratiği tamamladığınızı hissettiğiniz anda gözlerinizi açabilirsiniz.
Kabullenme meditasyonu sayesinde endişe barındıran düşüncelerinizi ve duygularınızı etkili bir şekilde izleyebilirsiniz. Bu pratiği günlük bir rutin haline getirirseniz sürekli olarak benliğinizi yargılamayı bırakabilirsiniz ve içinde bulunduğunuz mevcut durumu rahat bir şekilde kabullenebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Beden tarama meditasyonu esnasında karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri