Kabak köftesi, besin değerleri bakımından zengin olmasının yanı sıra hazırlaması oldukça kolay olduğu için Türk mutfağında sıkça hazırlanan bir yemektir. Kabak köftesini ister tek başına isterseniz de diğer yemeklerin yanına hazırlayarak besleyici ve doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Kabak köftesinin besin değerini, faydalarını, kabak köftesini nasıl hazırlayabileceğinizi ve merak ettiğiniz daha pek çok şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kabak Köftesi Besin Değeri
Kabak kalorisi düşük bir yiyecek olduğundan kabak köftesinin de kalorisi yüksek değildir. Yaklaşık 45 gramlık bir adet kabak köftesinin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
Kalori: 83
Yağ: 6,3 g
Karbonhidrat: 4 g
Protein: 2,9 g
A vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 12’si
C vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı
Kalsiyum: Günlük ihtiyacın yüzde 7’si
Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 4’ü
Kabak Köftesi Faydaları
Kabak köftesi yediğinizde kabağın faydalarından yararlanmış olursunuz. Kabak, vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir sebze olduğu için gözleriniz, kalbiniz ve sindiriminiz bakımından sağlıklıdır ve kalorisi az olduğundan sağlıklı kilonuzda olmanıza yardımcı olur.
Kabak köftesi yediğinizde kabaktan dolayı elde edeceğiniz faydalar şu şekilde olacaktır:
Vitamin ve mineral deposudur
Kabağı ister çiğ isterseniz de pişmiş olarak tükettiğinizde C ve A vitaminleri ile manganez, potasyum ve magnezyum minerallerini almış olursunuz.
Kabakta en fazla bulunan vitamin olan C vitamini vücutta antioksidan görevi görerek hücrelerinizin serbest radikallerden dolayı zarar görmesini engellemeye yardımcı olur. C vitamini aynı zamanda bitkilerden alınan demirin emilimine yardımcı olduğu için kabağı ıspanak ve kıvırcık lahana gibi yeşilliklerin yanında yiyebilirsiniz.
C vitamini cilt sağlığı için de önemli olup vücutta yaşla birlikte doğal olarak azalan kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olmaktadır. Kolajen, cildin sağlıklı kalması ve yaraların iyileşmesi için önemli bir yapısal proteindir.
Göz sağlığını destekler
Kabakta bulunan besinler göz sağlığınızı desteklemeye yardımcı olabilir. Kabak, antioksidanlar bakımından zengindir. Kabakta bulunan antioksidanlardan biri olan beta-karoten, vücutta A vitamini olan retinole dönüştürülür. Retinolün göz sağlığını desteklemek açısından önemli olduğu bilinmektedir. Kabaktaki lutein zeaksantin isimli antioksidanların da görüşü desteklemede etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Lutein ve zeaksantin görme üzerinde etkisi olan mavi ışığın gözün içerisindeki yapılara ulaşmasını engelleyebildiği için ışığın neden olduğu oksidatif hasara karşı koruma sağlar. Oksidatif hasarın, körlüğe neden olan başlıca nedenlerden biri olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.
Kilo verme açısından destekleyicidir
Kabak düşük kalorili bir sebze olduğundan kilo yönetimi açısından destekleyicidir. Kabağın çoğu su ve liften oluştuğu için kabaklı yemekler tükettiğinizde kendinizi tok hissedebilir ve toplamda daha az kalori tüketebilirsiniz.
Kabağın yüzde 95’i su olduğu için kabak yediğinizde vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamaya da yardımcı olmuş olacaksınız. Kabağın büyük çoğunluğunun su olması, aynı miktarda başka bir yiyecek yediğiniz duruma göre daha az kalori almanızı sağlayacaktır.
Uzmanlara göre bol meyve ve nişasta içermeyen sebze tükettiğinizde uzun dönemde kilo alma, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları riskinizi azaltabilirsiniz. Normalde kilo vermek için vücudunuzun kullandığı kaloriden daha azını tüketmeniz gerekeceği için makarna ve ekmek gibi unlu yiyecekler yerine kabak gibi doyurucu sebzeler tercih ederek kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz.
Kalp sağlığı açısından faydalıdır
Kabak lifli bir sebze olduğu için kalp sağlığı açısından faydalıdır. Lif, sağlıklı bir beslenme düzeninde bulunması gereken bir besindir ve kolesterol seviyelerini düşürmede faydalıdır. Bu nedenle günlük ihtiyacınız kadar lifi düzenli olarak tüketmeniz önemlidir.
Kabakta bulunan lifin yanı sıra potasyum da kalp sağlığı açısından faydalı bir besindir. Ne kadar çok potasyum tüketirseniz, vücudunuzdan o kadar çok sodyum kaybedeceğiniz için bu durum sağlığınızı olumlu açıdan etkileyecektir.
Sindirime yardımcıdır
Kabaktaki lif yalnızca kalp sağlığınız için değil, sindirim sağlığınız için de önemlidir. Kabakta hem çözünebilir hem de çözünmeyen lif bulunmakta ve bu da sindirime yardımcı olmaktadır. Kabaktaki su ise vücuttaki suyun artmasını sağlamakta ve yiyeceklerin sindirim sisteminden daha kolay geçmesine yardımcı olmaktadır.
Lif aynı zamanda dışkının bağırsaklardan geçişini kolaylaştırmakta ve kabızlığı engellemeye yardımcı olmaktadır. Kabak gibi lif içeriği yüksek sebzeler bu sayede hemoroit gibi sorunları engellemede işe yaramaktadır.
Kabağın Zararları
Kabağın bilinen belli bir zarar yoktur. Ancak bazı polenlere alerjiniz varsa kabak yediğinizde alerjik reaksiyonlar yaşayabilirsiniz.
Ağız alerji sendromu olan kişiler kabak tükettiklerinde bazı belirtiler yaşayabilir. Alerji genelde sebzeler çiğken daha kuvvetli olduğu için kabağı pişirerek tükettiğinizde yaşayacağınız belirtileri azaltabilirsiniz.
Kabak alerjiniz olduğunu düşünüyor ya da kabak tükettikten sonra ağzınızda ve boğazınızda kaşıntı hissediyorsanız, alerjiyle ilgilenen uzmanlara danışmayı ihmal etmeyin.
Kabak Çiğ Yenir mi?
Kabağı çiğ tüketmekte normalde bir sorun olmasa da yukarıda bahsedildiği gibi kabağı pişirmeden tüketmek, bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bununla birlikte acı kabaklar toksik olabileceği için bunları çiğ olarak tüketmemeniz gerekir. Kabağın acı olması, içerisindeki cucurbitacin denen toksik olabilen bileşenin fazla miktarda bulunduğu anlamına geldiği için acı kabağı fark ettiğinizde tüketmeden çöpe atmalısınız.
Çiğ kabak ile zararlı bakterilerin bulaşma riski bulunduğu için kabağı çiğ tüketecekseniz aşağıdaki adımları takip ettiğinizden emin olun:
- Taze kabağa dokunmadan önce ellerinizi ılık su ve sabunla 20 saniye kadar yıkayın.
- Kabağı akan suyun altında tutarken hafifçe ovalayın ya da temiz bir sebze fırçası ile temizleyin.
- Bakterilerin daha da azalmasını sağlamak için kabakları temiz bir bez ya da kağıt havluyla kurulayın.
Kabak Nasıl Seçilir?
Kabak köftesi yapmak için kabak seçecekseniz, sert ve sıkı görünen açık renkli kabakları tercih edin. Kabakların üzerinde yumuşak bölgeler olmamalı ya da kabuğunda kırışıklık olmamalıdır.
Kabakları aldıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Bununla birlikte kabakları taze bir şekilde tüketmek için satın aldıktan sonra 3-4 gün içerisinde kabak köftelerini yapmaya özen gösterin.
Normalde kabaklı yemekler yapılırken kabakların kabuğu soyulsa da aslında kabukları soymanız şart değildir. Kabuklarda antioksidan bulunduğu için kabağı kabuğuyla birlikte tüketebilirsiniz. Ancak kabuğuyla tüketecekseniz dışını iyice yıkadığınızdan ve bakterilerden arındırdığınızdan emin olmalısınız.
Kabak Köftesi Nasıl Yapılır?
Kabak köftesi oldukça kolay hazırlanan ve az malzemeyle yapılan doyurucu bir yemektir. Kabak köftesini isterseniz tek başına tüketebilir isterseniz de öğünlerinizi daha doyurucu hale getirmek için diğer yemeklerin yanında yiyebilirsiniz.
Kabak köftesi için ihtiyacınız olacak malzemeler şunlar olacak:
- 2 adet kabak
- 2 adet yumurta
- İstediğiniz kadar maydanoz
- 1 çay bardağı un
- Baharatlar
- Sıvı yağ
Kabak köftesi yapmak için öncelikle kabakları soyun ve rendeleyin. Ardından suyunu sıkın. Ardından içerisine yumurtaları kırın ve maydanozları küçük bir şekilde doğradıktan sonra ekleyin. Unu ise yavaş yavaş ekleyerek karışımın hafif kıvamlı olmasını sağlayın. Ardından tuz ve karabiber gibi istediğiniz baharatları ekleyin. Kabak köftesini bol yağda kızartma gibi yapabileceğiniz gibi yapışmayan tavada az yağda da kızartabilirsiniz. Karışım biraz cıvık olacağı için tavaya kaşıkla ekleyerek şekil verin ve köftenin bir yüzünün pişmesini bekleyip diğer yüzünü de çevirin. Bu şekilde pişirdiğinizde köfteleriniz kısa zamanda hazır olacaktır.
Diyet Kabak Köftesi Tarifi
Kabak köftesini diyet olarak hazırlamak isterseniz yukarıdaki tarifte un yerine yulaf ezmesi kullanmayı deneyebilirsiniz. Un yerine yulaf ezmesi ekleyeceğiniz kabak köftelerini yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine kaşık yardımıyla yayabilir ve 200°C’de üzeri kızarana kadar pişirebilirsiniz. Bu sayede kabak köftelerinizi yağsız ve unsuz şekilde hazırlamış olacaksınız.