Japon mutfağından dünyaya yayılan sağlıklı gıdalar
Japon kültürü her zaman tedavi etmekten çok önlemeye odaklanmıştır. Kültürün bu özelliğini, doğal olarak, yeme alışkanlıklarında da görmek mümkün. Siz de mutfağınızda Japonların yenileyici, taze ve iyileştirici yiyeceklerine yer açarak kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız, aşağıda sıraladığımız Japon mutfağından dünyaya yayılan sağlıklı gıdaları mutlaka okumalısınız:
1- Yeşil çay ve matcha çayı
Antioksidan, bitkisel gıda, C ve E vitaminleri açısından zengin olan yeşil çay, adeta mucizevi bir iksir. Öğütülmüş toz halde bulunan matcha çayını ise, yeşil çayın daha etkili hali olarak düşünebilirsiniz. İkisi de geleneksel olarak sıcak içilir. Ancak matcha çayı, toz halde bulunduğu için demlenmek yerine sıcak suyla karıştırılarak hazırlanır.
İlginizi çekebilir: Yeme alışkanlıklarınız kilo almanızı nasıl etkiliyor?
2- Kabocha kabağı
Diğer adı ‘kış kabağı’ olan bu sebze, bizdeki balkabağına benziyor. Yüksek lif oranı, içerdiği C vitamini, potasyum, folik asit, kas düzenleyici demir, B vitamini ve beta karoten sayesinde son derece yararlı bir sebze. Kabocha kabağını buharda pişirebilir, salata ya da çorbalara ekleyebilirsiniz.
3- Tofu
Soya fasulyesi suyunun fermentasyonundan elde edilen bir peynir türü olan tofu, gluten içermeyen düşük kalorili bir besindir. Yurtdışında yaygın olan ve bizim mutfaklarımıza da yeni yeni girmeye başlayan tofunun 100 gramında yaklaşık 10 gram kaliteli bitkisel protein bulunur. Bu nedenle veganlar için de önemli bir protein kaynağıdır. Ancak tofu alırken organik olmasına ve GDO içermemesine dikkat edilmelidir.
4- Adzuki fasulyesi
Azuki ya da aduki fasulyesi olarak da bilinen bu kırmızı fasulye türü; demir, magnezyum, potasyum ve folik asit açısından oldukça zengin bir sebze. Japon mutfağında genellikle pirinçle birlikte servis edilen adzuki, aynı zamanda salatalara da eklenebilir.
5- Edamame
Edamame, taze soya fasulyesine verilen addır. Zengin lif kaynağı olan bu sebzenin içeriğinde yüksek oranda protein ve omega-3 yağ asitleri bulunur. Deniz tuzuyla haşlandığında daha lezzetli olan edamamenin kabukları tüketilmez.
İlginizi çekebilir: İş hayatının yoğunluğuna uyum sağlayacak sağlıklı beslenme rehberi
Kaynak:
mindbodygreen.com
healthfitnessrevolution.com