Japon ev düzenleme sanatı ve incelikleri

Japonya’da insanlar evlerini daha verimli kullanmak, daha düzenli ve derli toplu hale getirmek için “temizlik danışmanları”ndan profesyonel yardım alıyorlar. İşte bu “temizlik danışmanları”ndan biri olan Marie Kondo,  “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” yani “Ortalığı toparlamanın hayatınızı değiştirecek mucizeleri: Japon Ortalığı Toplama ve Düzenli Olma Sanatı” isimli kitabıyla birçok ülkede en çok satanlar listesine girdi. Kitabın ana teması, günlük yüzeysel temizlik yerine bir kereliğine yapılan dip köşe temizlik ve düzenlemenin çok daha faydalı olması. “Japon ev düzenleme sanatı” tabirine gülüp geçmek yerine hayatımıza çeki düzen vermek için Kondo’nun tavsiyelerini uygulamaktan bir zarar gelmez! Haydi önerilerine bir göz atalım:

Her şeyden önce yapmamız gerekenler:

  • Evdeki gereksiz bütün eşyaları ayıklamak
  • Gerçekten ihtiyacımız  olan eşyaları düzgün bir şekilde tasnif ederek, onları aradığımızda bulmamızı kolaylaştıracak şekilde düzenlemek.

Burada önemli olan bu adımların sıralaması. İlk önce gereksiz eşyalardan tamamen kurtumalıyız ki, kalanları daha doğru tasnif edip bunlar için daha uygun bir yer bulabilelim.

İlk adım: Gereksiz eşyalardan kurtulmak

Kuralımız şu: Eğer bir eşyayı atmamak için geçerli bir sebebiniz yoksa o eşyadan kurtulmanız gerekir. Ve, “Kenarda dursun, bir gün lazım olur.” asla geçerli bir sebep değildir. Elinizde tuttuğunuz her ne ise, eğer son bir yılda işinize yaramamışsa büyük ihtimalle ileride de işinize yaramayacaktır. “Bu eşya son bir yılda işime yaradı mı, yaramadıysa, ona bakmak ve var olduğunu bilmek beni mutlu ediyor mu?” diye kendinize sormalısınız. İkisine de cevabınız hayır ise atın gitsin.

Eşyaları kategorilere ayırarak düzenleyin

Çoğumuz “Bugün mutfağı toparlayayım, yarın yatak odasını, öbür gün oturma odasını” diyerek temizliğe girişiriz. Kondo, bundan ziyade, “bugün elbiselerimi, yarın kitaplarımı, ertesi gün öte beriyi toparlayayım” şeklinde plan yapmamızı tavsiye ediyor.

Sebebi şu: Kitaplarınız ve dergileriniz farklı farklı odalarda olduklarında gözünüze çok görünmeyebilir ama hepsini bir araya getirip yığınlar oluşturduğunuzda aslında ne kadar da çok ve muhtemelen gereksiz olduklarını anlayabilirsiniz.

Kurtulması en kolay eşyalar şunlardır: Elbiseler, kitaplar, CD’ler, aksesuarlar, makyaj malzemeleri, yazma çizme araç gereçleri… Bunların gereksiz olanlarından bir an evvel kurtulun ki, manevi değeri olan ve atıp atmama kararında sizi zorlayacak eşyalara daha çok zaman ayırabilesiniz.

Ev ahalisinin karışmasına izin vermeyin

Sizin kurtulmak istediğiniz eşyalar için evdekiler illa ki “Atmayalım, bir gün lazım olur” diyeceklerdir. Bu da sizin temizlik planınızı tamamen bozacaktır. Size karışmalarına izin vermeyin, yoksa bu dağınıklık büyümeye devam edecek.

“Bunu evde giyerim, atmayayım” demeyin

Gardırobumuzdaki fazlalıklarından kurtulmaya çalışırken bizi engelleyen en önemli düşünce budur: “Atmayayım, dışarıda giymesem de evde giyerim”. Bu çok da iyi bir fikir sayılmaz.

Dışarıda giymekten hoşlanmayacağınız bir elbise sizi mutlu etmiyor demektir. Evde geçirdiğiniz saatlerin daha huzurlu olması için üzerinizde sizi mutlu edecek kıyafetlerin olması önemlidir. Evet belki “Aman kim görecek” diye düşünüyorsunuz ama sağı solu eskimiş, eprimiş elbiseler hem sizin evdeki huzurunuzu kaçırabilir hem de ev ahalisinin.

Hediyelerle kurduğunuz manevi bağı abartmayın

Çoğumuz bize alınmış hediyelerden kurtulmayı aklımızdan bile geçirmeyiz; çünkü onlarla manevi bir bağ kurmuşuzdur. Aslında, elinizde tuttuğunuz eşyayı değerli yapan kendisi değil, o zamanki duyguların bir ifade ediş biçimi olmasıdır. Bu hediyeyi atmak kesinlikle o anki mutluluğunuza ya da minnettarlığınıza bir ihanet değildir. O olmadan da aynı mutluluğu ve minnettarlığı içinizde yaşayabilirsiniz.

İkinci adım: Kalan eşyaları yerleştirmek

Eşyaları en doğru yerleştirme tekniği nedir?

Eşyalarınızı, ilk adımda yaptığınız gibi kategori kategori yerleştirmelisiniz. Aynı kategorideki eşyalar yan yana olmalı. Çorapların hepsi bir yerde, kravatların hepsi bir yerde gibi.

Dikey yerleştime

Eşyaları dolaplara dikey olarak yerleştirmelisiniz. Kitaplarınızı, CD’lerinizi zaten dikey olarak yerleştiriyorsunuzdur. Aynı şeyi kıyafetleriniz için de yapmalısınız. Kıyafetlerinizi önce renklerine göre ayırmalı açıktan koyuya doğru sıralamalısınız. Daha sonra benzer renge olanları düzgün bir şekilde katlayıp üst üste koymalısınız. Böylelikle hem dolabınızı tasarruflu bir şekilde kullanmış olursunuz hem de ihtiyacınız olan kıyafetinizi daha rahat bulabilirsiniz. IKEA da bu yerleştirme düzenini kullanıyor ve bu düzenin işe çok yaradığı ortada.

Düzenli ev, düzenli yaşam demektir

Hayatımız anılar ve eşyalar biriktirmekle geçer. Bazen bu anılardan ve eşyalardan kurtulmayı biraz korkutucu bulabilir ve geçmişe ihanet olarak algılayabiliriz. Ancak bu  “arınma korkusu”, şu anda hayatımızda olan insanlarla kurduğumuz ilişkileri ve hatta gelecek planlarımızı olumsuz etkileyebilir. Özetle, gereksiz eşyalardan kurtulmak, “arınmak” ile ilgili olan korkumuzu yenmek için bir başlangıçtır.

Daha düzenli ve fazlalıkların olmadığı bir ev, gereksiz düşüncelerden arındırılmış daha sade planlar yapmamız için bir motivasyon oluşturabilir. Bunun için ev düzenlemeyi, sadece ev düzenlemek olarak değil; hayatı düzenlemek için önemli bir adım olarak görmek gerekir.

Kaynak: brightside.me

İlginizi çekebilir:

Kişisel eşyalarınızı en az yer kaplayacak şekilde düzenlemenize yardımcı olabilecek pratik öneriler

Küçük mekanları daha geniş ve ferah göstermenize yardımcı olabilecek pratik dekorasyon önerileri

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!