Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı alışkanlıklar edinin

İyi bir yaşam aslında temelde sağlıklı bir yaşam demektir. Mutluluğu çoğu zaman soyut yerlerde arasak da, her ne kadar klişe olsa da “her şeyin başı sağlık.” Sağlıklı bir yaşam için çok büyük fedakarlıklar yapmanıza gerek yok üstelik. Sağlıklı bir yaşam için  sağlıklı alışkanlıklar edinin. “Peki, hangi alışkanlıklar bunlar?” diye soracak olursanız, Uplifers olarak iyi bir yaşam sürmenize yardımcı olacak alışkanlıkları sizin için derledik…

Wake Forest Üniversitesi Baptist Tıp Merkezi’nde Profesör Doktor John Spangler’ın iyi bir yaşam için uygulayabileceğiniz en iyi 10 sağlık önerisine göz atın…

Sigara içmemeyi tercih edin: Sağlıklı yaşam tercihlerinizin arasında, sigara kullanmamak ilk sırada yer almalı. Sigara içmek amfizem, kanser ve kalp hastalığına sebep olduğu gibi Amerika’da her sene 440.000 insanın ölüm nedeni.

Düzenli olarak doktor kontrolüne gidin: Wake Forest Üniversitesi Baptist Tıp Merkezi’nde Profesör Doktor John Spangler şöyle diyor: “Herkes düzenli olarak doktora gidip rutin tansiyon kontrolü ile kanser taraması ve aşılarını yaptırmalı. 50 yaş üzerindekilerin kolon kanseri taraması ve 40 yaş üzerindeki kadınların meme kanseri taraması yaptırması özellikle çok önemli. 65 yaşa kadar olan kadınlar ayrıca her yıl pap-smear testi yaptırmalı.” Spangler şöyle devam ediyor: “18 yaşın altındaki çocuklar da düzenli cheackup yaptırıp sigara, uyuşturucu ve cinsellikle ilgili danışmanlık almak için düzenli olarak doktorla görüşmeli.”

Dr. Spangler aşının da önemini vurguluyor: “Tetanoz, her 10 yılda bir güncellenir ve rutin grip aşısı olmamak için hiçbir neden yoktur. Çocukların aşı olması özellikle toplum üzerinde grip etkisini azaltma açısından önemli. Güncellenen boğmaca aşısı da her geçen yıl daha önemli hale gelmektedir. 65 yaş üstü insanlar için zona aşısı da iyi bir fikirdir.”

Sağlıklı besinleri tercih edin: Nasıl beslendiğimiz sağlıklı ve zinde olmamız için en önemli etkenler arasında yer alıyor. Kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler doğrudan ne yediğimizle alakalı. “Kırmızı et ve hayvansal yağ tüketimini azaltmak, bol bol kepekli tahıllar tüketmek, sebze, meyve tüketimini artırmak gerekiyor. En az haftada bir kez kırmızı et yerine balık tercih edin. Sağlıklı sindirimi teşvik etmek için yeterli su içmek de çok önemlidir” diyor Dr. Spangler. Kahve yerine bir bardak su ya da soda tercih edin. Eğer daha çok yiyip tok hissetmek ve daha az kilo almak istiyorsanız, diyetinizde arpa, kara buğday gibi lifli gıdalara, kışın sizi soğuktan koruyup vücudunuzun direncinizi arttıracak sebze çorbalarına yer verin.

İlginizi çekebilir: Bir kerede hazırlayıp tüm hafta boyunca tüketebileceğiniz 5 atıştırmalık tarifi

Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz sağlık, zindelik ve stresten kurtulmanın anahtarı. Spangler “Yaş ve duruma bağlı olarak, düşük başlayıp yavaş ilerlemelisiniz, ama en az haftada 3 kez, 20 ila 30 dakika antrenman yapmalısınız” diyor. Eğer mümkünse, 30 ila 60 dakika arası haftada 4 ya da 6 kez egzersiz yapmak kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, osteoporoz ve depresyonu önlemek için gerekli. Outdoor sporları, crossfit, fitness, yoga, pilates, koşu, yürüyüş gibi sporlar hakkında bilgi almak, egzersiz videoları seyretmek ve hareketli yaşam tarzı önerilerimiz için Live Up kategorimizi takip edebilirsiniz.

Uykunuzu yeterince alın: Çoğu insan gecede 6 ila 8 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Sağlıklı yaşam ve zinde bir vücut için düzenli beslenme ve egzersizle birlikte yeterince uyumak da önemlidir. Uyku doğal bir şifa verici ve canlandırıcıdır. Ne yazık ki birçok insan üretken olmak adına uykusundan ödün veriyor. Uyku eksikliği, günlük duygu durumu, motivasyon, odaklanma ve karar verme kabiliyetimizi etkilediği gibi hafıza üzerinde de önemli bir etkisi var. Hem bir şeyler öğrenmeden önce, hem de öğrendikten sonra bunları hafızamıza kazıyabilmek için iyi bir gece uykusu şart.

İlginizi çekebilir: Uykunun öğrenme ve hafıza üstündeki etkileri

Alkol tüketimini mümkün olduğunca az tutun: Aşırı alkol tüketiminin sağlıklı yaşama bir tehdit oluşturduğu bir gerçek. Fazla alkol, karaciğer hasarına neden olup baş ve boyun kanserine katkıda bulunabiliyor. Alkol; trafik ölümleri, şiddet ve intihar vakaları içinde de önemli bir faktördür. Spangler’ın önerisi erkeklerin günde iki, kadınlarınsa bir içkiden fazla tüketmemeleri.

İlginizi çekebilir: Kötü alışkanlıklardan kurtulma rehberi

Kilonuza dikkat edin: Fazla kilolu olmak birçok insanın sağlığını engelliyor. Çok kilo taşımak tüm ortak hastalık risklerini yükseltip, eklemlerdeki stresi artırdığı için eklem iltihabına sebep olabiliyor. “Kilo vermek zor, ama ben tüm hastalarıma kilolarına dikkat etmelerini öneriyorum. Aktif olarak başlayın ve doğru beslenme seçimleri yapın. Kilo vermede sonuçları hemen görmeseniz bile kilo vermek için yaptığınız her şey daha sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunuyor” diyor Spangler.

Diş bakımına özen gösterin: Hayatta sadece  bir kere kendi doğal dişlerimize sahip oluruz. Kötü diş sağlığı, pahalı ve ağrılı olduğu gibi genel sağlığı da engelleyebilir. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın, her gün diş ipi kullanın ve düzenli olarak diş hekiminize gidin.

Bilgilenin: Kişisel bakımına aktif olarak özen gösteren insanlar aynı zamanda daha sağlıklı ve zindedir. İyi sağlık tüketicileri kendi araştırmalarını kendileri yaparlar. Spangler’ın da dediği gibi tansiyon, kilo ve kolesterol değerlerinizi bilmeniz ve süreçlerinizi kendiniz takip etmeniz çok önemli.

Duygusal sağlığınızı unutmayın: Zinde ve sağlıklı bir yaşam aynı zamanda sağlıklı bir duygusal ve sosyal hayat demektir. Kendiniz için zaman ayırın. Kadınlar özellikle ev ve iş sorumluluklarına kendini çok fazla kaptırıp duygusal ihtiyaçlarını ihmal edecek seviyeye gelebiliyorlar. İnsanlar sosyal hayvanlardır. Bu yüzden destekleyici sosyal ilişkilerimizi korumamız gerekir.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı yaşam geri sayımı: Sağlıklı ve iyi bir yaşam için atmanız gereken 9 adım

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!