X

İyi hissetmek için değil, doymak için yemek: Duygusal yeme bozukluğundan kurtulmak için 5 öneri

Yemek yemek neden bir rahatlama yöntemi olarak tercih ediliyor? Beynin doyma merkezinin bulunduğu hipotalamus bölgesi, aynı zamanda zihnin ve bedenin hormonlar aracılığıyla iletişim kurduğu yerdir. Bu hormonların (serotonin, dopamin, noradrenalin gibi) seviyelerindeki farklılıklar, farklı duygulara ve farklı yiyeceklere yönelmemize yol açabiliyor.

Fiziksel açlık ve duygusal açlık arasındaki fark aslında hissedilen duygudur; duygusal yemede kişi aç olmadığı halde duygularını (yalnızlık, mutsuzluk, umutsuzluk gibi olumsuz duyguları) düzenlemek amacıyla beslenmeye yönelir. Duygusal yemenin sonrasında suçluluk, utanç ve pişmanlık gibi olumsuz duygular eşlik edebilir. ”Yiyorum çünkü mutsuzum”, ”Mutsuzum çünkü yiyorum” döngüsünde kişi kendini kısa süreliğine iyi hissetse de, sonrasında yine olumsuz duygular geri gelecektir. Yaşanılan durumun ve duyguların farkında olunmadığı, bu duruma işlevsel çözümler üretilmediği sürece kısırdöngü devam edecektir.

Duygusal yemenin nedenleri; kişinin baş etme mekanizmalarının yetersiz olması (olumsuz bir olay karşısında daha iyi yapacak bir şeyin olmaması, kendini rahatlatma yöntemi olarak yeme davranışına yönelmek), gıda yoksunluğu (katı diyetler uygulamak), öğrenilmiş davranışlar (aile yapılarında olumsuz model olan ebeveynler) gibi birçok sebebi olabilir.

Duygusal yeme, özellikle kaygı, stres, öfke gibi duyguların yoğun hissedildiği dönemlerde ve en çok yalnızken görülür. Yoğun kaygının, depresyonun, yetersizlik hissinin, düşük özgüvenin, düşük benlik saygısının duygusal yeme davranışını artırdığı görülmektedir.

Duygusal yeme ile nasıl baş edilir?

  • Davranış değiştirebilmenin ilk koşulu farkında olmaktır. Eğer yaşadığınız duygularla baş etmekte zorlanıyorsanız, buna bağlı olarak yeme davranışınızın arttığını gözlemlediyseniz, öncelikle bu yeme davranışınızı başlatan, sürdüren ve artmasına sebep olan durumları tanımlamalı ve farkında olmalısınız.
  • ”Yeme davranışına yönelimim hangi durumlarda tetikleniyor?” ”Hangi duyguları hissettiğimde, duygusal yeme ihtiyacım artıyor?”
  • Kendini izleme; yani ”ne, nerede, ne zaman” sorularına cevaplar bulabilir ve not alabilirsiniz.
  • Duygusal yemenin tetiklendiği anları belirledikten sonra işlevsel baş etme yolları geliştirebilirsiniz. ”Bu anlar ile karşı karşıya kaldığımda, yerine daha sağlıklı ne koyabilirim?
  • Farkındalıkla yeme (mindful eating) yöntemini benimsemek, yani yeme deneyimine odaklanmak. 

Duygusal yemede; zihnimiz meşgulken çoğu zaman yeme davranışı otomatik pilottadır. Yani kişi yemek yerken çok sevdiği bir yemek dahi olsa birkaç lokmadan sonra aldığı tadın farkında bile olmadan yemeği ağzına tıkıştırır hale gelir. Zihniniz başka bir şeyle meşgulken, yemek doyma hissi getirmez. Halbuki, davranış değişikliğinde öncelik farkında olmaktır.

Yemek yerken birçok duyumuzu kullanırız: Tat, koku, görüntü, yerken hissettiğimiz besinlerin dokusu da bunlara dahildir. Farkındalıkla yeme yöntemi; yemeğin kokusuna, içeriğine ve rengine odaklanmaktır. Bu yöntem, çiğneme hızını azaltır ve yeme süresini uzatır.

Farkındalıkla yeme için bazı öneriler

  • Yemek sırasında yemeğe odaklanmanızı engelleyecek durumları azaltmaya çalışın. Televizyon, tablet, telefon gibi dikkatinizi dağıtacak materyalleri yemek masasından uzaklaştırmak, odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Duygusal yemede; dürtüsel ve dikkatsizce yeme söz konusudur, kendinizi mutfakta ayaktayken, dolabın önünde bir şeyler yerken bulabilirsiniz. Yeme deneyimini bilinçli yapmak için, kendinize rutinler belirleyebilirsiniz. Yemek masasında oturup yemek, daha keyifli hale getirebileceğiniz görsel düzenlemeler yapmak gibi.
  • Acele etmemek ve yeme hızını düşürmek önemlidir, yavaşlayın. Eğer kendinizi yavaşlatmakta zorlanıyorsanız, kullanmadığınız elinizi kullanarak yemeyi deneyebilirsiniz.

Süreci yönetmek elbette kolay olmayacaktır fakat mümkündür. Duygusal yemeyi tetikleyen sorunlarınızın kökenini keşfetmek ve çözüm yollarının doğru bir şekilde uygulamak için psikolojik destek almak uygun olacaktır.

İlginizi çekebilir: Stresin yarattığı kısır döngüyü nasıl kırabilirsiniz?

Sibel Şen: İstanbul Bilim Üniversitesi'nde Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Akademik eğitimlerinin yanı sıra psikoloji alanının hayat boyu bir öğrenme ve gelişim süreci olduğu düşüncesiyle hareket ederek eğitim, konferans ve seminerleri takip etmekte, katılım sağlamaktadır. Şu anda anlaşmalı olduğu ofislerde çocuk ve yetişkinler üzerine bireysel psikoterapi hizmeti ve danışmanlık vermekte, çocuklarda oyun terapisi, yetişkinlerde ise bilişsel davranışçı terapi ve şema terapi ekollerini kullanmaktadır. Mail: psksibelsen@gmail.com ulaşabilirsiniz.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale