İyi bir ruh sağlığı için terapistlerin danışanlarına verdikleri 10 öneri

Terapinin hedefi, kişinin kendi hayatında olup bitenlerle baş edebilmesini sağlayacak araçları ve stratejileri kazandırmaktır. Bunlar stresle mücadele, ilişki problemleri, ruhsal sağlık olabilir. Bu konularla ilgili olarak başvurduğunuz hiçbir terapist, size hayatınızı değiştirecek öneriler sunmaz. Psikologlar bu konuda “Terapinin büyük bölümü, muayene odasından çıktıktan sonra başlar” diyor. Gerçekten de psikolojik terapi sonunda en iyi ilerleme, kişinin terapi sırasında fark ettiklerini dışarıda, gerçek hayatta uygulamasıyla elde edilir.

Herkes, her zaman kendine uygun bir terapiye başvurma imkanına sahip olamayabiliyor. Ancak bu terapiden alacağınız faydadan yoksun kalmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. İşte terapistlerin danışanlarına verdiği en önemli tavsiyeler:

1. Düşüncelerinizi yazın

İnsanın içini dökmesi, herhalde en rahatlatıcı şeylerin başında geliyor. Düşüncelerinizi yazılı olarak ifade etmek, içinizi döküp öfkelerinizden arınmanızı sağlar. Bunun için ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece elinize kalem, kağıdınızı alın ve kendinize 5-10 dakika verip düşüncelerinizi yazın.

Gidemiyorsanız bile terapinin faydalarından yararlanmak mümkün.

2. Çok stresli olduğunuz zamanlarda pozitif bir taraf bulmaya çalışın

Stres, hepimizin hayatında belli seviyede olan bir gerçek. Çok stresli olduğunuz zamanlarda, pozitif bir unsur bulmak size iyi gelebilir. Örneğin elinizdeki işi bitirmenin size aslında ne kadar katkıda bulunduğunun farkına varabilirsiniz.

3. Yürüyüşe çıkın

Bazen uğraştığınız şey ne ise sadece fiziksel olarak biraz uzaklaşmak ve hava almak size iyi gelebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüşler zihninizi sakinleştirir ve stresle mücadele etme yeteneğinizi kolaylaştırır.

4. Negatif düşünceleri yok saymayın

Hepimizin az veya çok sahip olduğu negatif düşünceler de hayatın birer parçası. Bu düşüncelerin sizi tüketmesini engellemek için illa onları yok saymak zorunda değilsiniz. Negatif düşüncelerin varlığını kabul edin.

5. Yakınlarınızın bir listesini yapın

Hepimizin hayatında bazı insanlar vardır; ne zaman başımız sıkışsa onları ararız, mesaj göndeririz. Bu insanların isimlerinden oluşan bir liste yapın. Böylelikle aslında yalnız olmadığınızı kendinize bir kez daha kanıtlamış olursunuz.

6. Negatif bir düşünceye takılıp kaldığınızda, hayatınızdaki iki iyi şeyi hatırlayın

İnsan negatif düşüncelere saplanıp kaldığında, şükredecek şeyleri hatırlamak zor olabiliyor. Oysa hayatta sadece olumsuz şeyler olmuyor, hepimizin hayatında iyi şeyler de oluyor. Olumsuz bir düşünceye takılıp kaldığınızı düşünüyorsanız, hayatınızdaki iki iyi şeyi yazın.

7. Kendinize kişisel özen kalkanı oluşturun

Kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda, bu ruh halinizi değiştirecek kişisel bakım rutinleri oluşturun. Uzun bir banyo yapmak, masaja gitmek, kuaföre gitmek, en sevdiğiniz filmi izlemek bunlardan birkaçı olabilir.

8. İç sesinizle konuşun

Hepimizin iç sesi zaman zaman kaba olabiliyor, “Sen bir başarısızlık örneğisin” gibi cümleler kurabiliyor. Böyle durumlarda iç sesinizin söylediklerinizi yakınlarınızla tartışın ve iç sesinizin söylediklerinin doğruluğunu yeniden değerlendirin.

Terapistlerin cümlelerini muayene odasından çıktıktan sonra hayatınızda uygulamak büyük önem taşıyor.

9. Kendinizi gergin hissettiğinizde “En kötüsü ne olabilir” sorusunu sorun

Bazen endişelerimize kapılıp kendimizi çok fazla strese sokabiliyoruz. Böyle durumlarda “En kötüsü ne olabilir” sorusunu kendinize sormayı ihmal etmeyin. Göreceksiniz, en kötü ihtimalin bile sizi korkutmadığı bir rahatlığa kavuşabilirsiniz.

10. Uyku rutininizi bozmayın

Kaliteli bir uyku, ruh sağlığının anahtarıdır. Bu yüzden hayatta zorlandığınız durumlarda uyku rutininizi bozmayın ve kaliteli uyku uyumaya özen gösterin.

Kaynaklar:
Self
Huffington Post

 

İlginizi çekebilir: Etrafımızda olanları kişisel algılamamak için kendimize hatırlatmamız gereken 10 şey

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!