Kıskançlık, çok uzun zamandan beri insanoğlunun yaşadığı problemlerden. Kıskançlık, imrenme ölçüsünde tutulduğunda, yapıcı bir güç olabilirken; çoğu zaman negatif duygular ve hırs ile birleşerek, büyük sorunlara yol açabilir.
Kıskançlık, tıpkı öfke, sevgi, nefret gibi doğal bir duygu olduğundan; birini kıskandığınızda utanmanız gerekmez. Ancak kıskançlığın size yaptırabileceklerini kontrol altına almanız gerekiyor.
Eğer sopanın diğer ucundaysanız, yani iş hayatında sizi kıskananlardan yakınıyorsanız; Uplifers olarak bir araya getirdiğimiz önerilere bir göz atabilirsiniz.
İş hayatında kıskançlık
Günümüzün çalışma koşulları, finansal zorluklar ve günlük hayatın stresi; iş hayatını çekilmez kılabiliyor. Bir de çalıştığınız yerde sıkı bir rekabet ortamı varsa; başarısızlığın kıskançlığı doğurması kaçınılmaz oluyor.
Kıskançlık gibi olumsuz duygularla baş etmenin en iyi yöntemlerinden biri, sorunları sağlıklı ve yapıcı bir şekilde çözmeyi öğrenmekten geçiyor. İşinizi korumak, saygınlık kurmak ve kendi akıl sağlığınıza da zarar vermemek için, iş yerindeki kıskançlıkla başa çıkmayı öğrenmelisiniz.
1. Önce, kendi davranışlarınızı gözden geçirin. Başkalarının sizi kıskanmasına neden olacak davranışlar sergilemediğinize emin olun. Mütevazı olun ve başkalarının başarılarını da takdir edin.
2. Sizi kıskanan kişiyi tanımaya ve anlamaya çalışın. Sizi kıskanmasının sebebini bularak, problemi çözmeye bir adım daha yaklaşın.
3. Diğer iş arkadaşlarınızla ilişkilerinizi geliştirin. Böylece sizi kıskanan iş arkadaşınızın üzerinizde yarattığı baskıyı ve negatif etkileri en aza indirebilirsiniz.
4. Problemi yaşadığınız yer iş yeri olduğu için, yardım isteme olanağınız da var demektir. Eğer kıskançlığın nedeni çözülebilecek bir sorunsa, sizi bir araya getirmesi için ortak bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Daha ciddi sorunlar için, İnsan Kaynakları departmanından da yardım alabilirsiniz.
5. Bir araya geldiğinizde savunmacı ya da saldırgan bir tavır takınmaktansa, sakin olmayı deneyin. Öfkelenmek, sizi çözüme yaklaştırmaz.
6. Yapıcı olmayı deneyin. Eğer sizi kıskanan altınızda çalışan biriyse, daha çok sorumluluk vererek söz sahibi yapmayı deneyin. Belki ihtiyacı olan sadece takdir edilmektir.
7. Kıskançlığın nedeni maaş ya da mevki gibi sorunlarsa; kendiniz konuşmak yerine, İnsan Kaynakları departmanından birinin durumu açıklamasını isteyin.
8. Sorunu bir kerede çözemeyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.