İstikrar nasıl sağlanır?
Motivasyon genelde başarılı olmanın anahtarı olarak görülür ve çoğu başarılı insanın hayallerini gerçekleştirecek motivasyonları olduğu için başarıya ulaştıkları düşünülür. Oysaki, durum gerçekte böyle değildir. Motivasyon çabuk kaybolabilen ve oldukça güvenilmez bir kaynaktır. Çoğu zaman bir rüzgar gibi gelir ve gider. Başarılı olmak için yalnızca motivasyona güvenmek ne yazık ki yeterli değildir. Zaten başarılı insanların harekete geçmek için temel dayanağı olumlu duygular değil, düzenli alışkanlıklarıdır.
Motivasyon nedir?
Gelin ilk olarak motivasyon ile ne kast ettiğimiz konusunda hem fikir olalım. Motivasyon, bizi harekete geçiren güçtür. Motivasyon, yaşam gücümüzü ateşleyen bir kıvılcıma benzer. Motivasyon olmadan, harekete geçmek gerçekten zordur.
Motivasyonu gerçekten de içimizde yanan bir ateşe benzetebiliriz. Tıpkı bir ateş gibi motivasyonun devam etmesi için yakıta ihtiyaç vardır. Yakıt tükenirse, ateşimiz söner. Bu yüzden de bir hevesle başladığımız işleri devam ettirmek zordur.
Motivasyona neden güven olmaz?
Peki o zaman motivasyona neden güven olmaz? Cevap aslında çok basit. Motivasyon, dış koşullarımız ve duygu durumumuz ile ilgilidir. Hayatımız iyi giderken, enerjimiz yüksekken ve keyfimiz yerindeyken harekete geçmek kolaydır. Fakat hayat üstümüze zorlukları atmaya başladığında, motivasyonumuzu yüksek tutmak zordur. Motivasyon düzeyimizi etkileyen koşulların birçoğu kontrolümüzün dışında olduğu için motivasyona güvenmek zordur.
İstikrar motivasyondan güçlüdür!
Bir şeyleri başarmak istiyorsak, yalnızca motivasyona güvenmekten çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Şartlar ne olursa olsun kararlı olmak, istikrarlı davranmak ve öz disiplinimize güvenmek bizi başarıya götürecek temel öğeler.
Hayat şartlarının her zaman kolay olmayacağını biliyoruz. Bu yüzden başarıya ulaşmak için istikrarlı olmayı öğrenmeliyiz. İstikrarlı olmak, motivasyon durumumuzdan bağımsız olarak hedefe yönelik bilinçli bir çaba harcamayı gerektirir. İstikrarlı olursak, gelişim gösterme ve başarılı sonuçlar alma şansımız artar. Başarıya giden yolda mesele çok istekli olmak, çok motive olmak veya çok iyi hissetmek değildir. Başarıya giden yolda mesele her gün şartlardan bağımsız olarak hedefe yönelik küçücük bile olsa bir adım atabilmektir.
İstikrar nasıl sağlanır?
İstikrarlı olmanın yararları geniş kitlelerce bilinir. Aslında istikrar sağlamanın çok büyük bir sırrı yoktur. İstikrarlı davranışlar sergileyen insanlar, bir süre bilinçli çaba göstermenin sonuç verdiğini bilir.
- Planlı Olun: Hedefiniz her ne olursa olsun, ona ulaşmak için atmanız gereken adımları tanımlayın ve bu adımları ne sıklıkla atacağınızı planlayın. Henüz bir planlayıcıya sahip değilseniz, tasarımını kendim yaptığım “Kişisel Gelişim Ajandası” ihtiyacınızı karşılayacaktır.
- Sorumluluk Alın: Siz bir yetişkinsiniz ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak tek kişisiniz. Bunu kabullenin ve bir yetişkin gibi sorumluluk sahibi olmak için gayret gösterin.
- Destekleyici İnsanlarla Bir Arada Olun: Çevrenizde ne tür insan varsa, o insanlara benzer davranışlar sergilemeniz mümkün olur. Etrafınızda sizi destekleyen ve istikrarlı insanlar olmasına dikkat edin. Eğer bu fiziksel çevrenizde mümkün değilse, bu tür dijital kulüp ve topluluklara katılmayı deneyin. (Bknz. AKOA Kulüp)
- Dirençli Olun: İstikrar zaman, sabır ve direnç gerektirir. İlerlemenizin zaman zaman çok yavaş olabilir. İlerlemeniz ne kadar yavaş olursa olsun, devam edecek sabrı ve direnci gösterin.
- Neden Başladığınızı Unutmayın: İstikrarlı davranmayı gerçek bir alışkanlık haline getirene kadar zorlanmanız normaldir. Bazen kurduğunuz denge de bozulabilir. Böyle zamanlarda kendinizi suçlamayın ve cesaretinizi kırmayın. İstikrarlı olmak her gün yeniden pratik etmeniz gereken normal bir süreç. Bir gün dengeniz bozulursa, ertesi gün kaldığınız yerden devam edin.
Günümüzde yaşam koşulları da başarıya ulaşmak da oldukça zor fakat istikrarlı olmak sizi bu koşullarda öne çıkarabilecek en önemli kriterlerden biri. Kendinize ve iradenize söz geçirmeyi pratik edin. Bir süre sonra istikrarlı olmanın hem hayatınızı olumlu anlamda etkilediğini hem de özgüveninizi artırdığını fark edeceksiniz.
İlginizi çekebilir: Ertelemeyle nasıl mücadele edilir?