Çocuğunuzla yemek yapmanın onların hem bedensel hem ruhsal gelişimini artırdığını biliyor muydunuz? Onunla hamur açın, beraber krepler hazırlayın. Mutfakta beraber geçirdiğiniz vakit, çocuğunuza bilişsel ve motor becerileri olarak geri dönecektir. Aynı zamanda aranızdaki ilişkiyi güçlendirmenin yollarından biri de yine mutfağa girmektir.
Çocukken annenizle kurabiyeler pişirdiniz ya da beraber pasta yaptınız, hamur yoğurdunuz. Muhtemelen bunları yaparken yaşam becerilerinizi geliştirdiğinizin farkında değildiniz.
Haydi şimdi çocuklarınızla mutfağa girmenin tüm avantajlarını konuşalım!
Dil gelişimini artırır
Yemek yaparken, kullandığınız malzemeler ile çocuğunuzun kelime haznesini geliştirebilirsiniz. Yemek yaparken her adımı çocuğunuzla ayrıntılı paylaşın ve onun kendini ifade edebilmesi için ne yaptığını anlatmasını isteyin. Daha iyi bir düzeyde öğrenmek ve durumu biraz daha oyuna çevirmek adına bir sonraki adımı ya da eklenecek malzemeyi tahmin ettirebilirsiniz.
İnce motor becerilerini geliştirir
Malzemelerin karıştırılması, hamurun yoğurulması ve kurabiye kalıpları ile kurabiyelerin kesilmesi bir çocuğun ince motor becerilerini, kontrolünü ve dikkatini artırmanın en güzel yollarından biridir. Malzemeleri yavaşça bir kaseye dökmesine veya malzemeleri hızlı bir şekilde karıştırmasına izin vererek bu becerileri daha da geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Matematiğini geliştirir
Yemek yapmak ölçüm işidir. Çocuklarınız çay bardağı, çay kaşığı, yemek kaşığı gibi ölçümleri öğrenecekler. Aynı zamanda toplama ve çıkarma becerilerini geliştirirken, kesirleri de öğrenme fırsatı yakalayacaklar. Herhangi bir matematik öğretmenine sorarsanız, temel matematik becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için çocuklarınızla birlikte yemek pişirmenizi söylerler.
Okuma becerilerini geliştirir
Çocuklarınızla yemek yaparken, tarifleri okumalarını sağlayın. Küçük çocuklar için “2 su bardağı un” ve “4 yemek kaşığı tereyağı” gibi sayılarla başlayın. Büyük çocuklar için, her adımı okumalarını sağlayın, ardından talimatları izleyin. Bu aynı zamanda okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yardımcı olur.
Çocukları bilimsel kavramlarla tanıştırıyor
Yemek yapmak çok fazla bilim gerektirir. Çocuklar, belirli bileşenler birbirine karıştırıldığında ne olduğunu, ölçümler yanlış olduğunda ne olduğunu öğrenir.
Odaklanma ve dikkatin artırılması
Yemek pişirirken, çocukların odaklanmaları ve her ayrıntıya dikkat etmeleri gerekir, aksi halde tarifler doğru şekilde tamamlanmaz. Yemek yapmak ince bir iştir ve bir adım bile kaçarsa ürün doğru bir şekilde ortaya çıkmaz. Çocuklar, sonunda o pastayı yemek istiyorlarsa, dikkat etmeleri gerektiğini çabucak öğrenecekler!
Yaşam becerilerini öğretir
Yemek yapmak, bağımsız bir yetişkin olmak için gereken bir beceridir. Çocuklar kendi sandviçlerini yapmayı, bardağına süt dökmeyi veya mikrodalga kullanmayı erken yaşta öğrenebilirler. Daha büyük çocuklar, kendileri ve aileleri için yemek yapmayı öğrenebilirler. Bu onların daha bağımsız ve sorumlu bireyler olmasını sağlayacaktır. Yemek pişirme çocuklarınıza sıcak bir eşyaya dokunmama veya bıçakların doğru kullanımı gibi çeşitli güvenlik dersleri de verir.
Sağlıklı beslenmeyi destekler
Çocukların yemek yapmasına izin vermek, hangi yiyeceklerin sağlıklı, hangilerinin sağlıksız olduğunu öğrenmelerine yardımcı olur. Diğer taraftan, yeni yiyecekler denemelerini sağlar. Dışarıdaki sağlıksız seçenekler yerine, evde sağlıklı olana yönelmelerine teşvik eder. Eğer sağlıklı yemekler konusunda titiz bir ebeveyn iseniz, döküm tencere ve tavalara yönelmenizi tavsiye ederiz.
Kendine güvenini artırır
Bir çocuk, başarılı bir şekilde bir tarifi tamamlayıp, yemeği hazırlayabildiğinde gurur ve güven duygusu hisseder. Ek olarak, çocuklar daha fazla yemek yaptıkça bağımsızlık düzeyleri artar ve bu da özgüvenlerinin yükselmesine yardımcı olur.
En önemlisi: Aile bağlarını kuvvetlendirir
Yemek yapmak, tüm ailenin zevk alabileceği bir iştir. Her hafta Pazar akşam yemeği rutininiz olsun ya da kendi pizza gecelerinizi yaratın. Bir aile olarak beraber yemek pişirmek bir bağlanma deneyimi yaratacaktır.
Referanslar: Mommy University