İstifa zamanının geldiğini nasıl anlarsınız?

İş yerinde geçirilen aşırı stresli ve verimsiz günler, iletişimsizlik yüzünden bir türlü çözülemeyen işler ya da patronunuzla yaşadığınız sürtüşmeler için “iş hayatının fıtratında var” diyebiliriz. Ancak bu saydığımıza benzer durumlar belli bir süreyi aşmış ve artık kronik diye nitelendireceğiniz bir hal aldıysa, şöyle bir durup kariyerinizin ilerlediği yola bakmakta fayda var demektir.

İstifa fikrine kapılmanıza neden olan etkenleri irdeleyin

Kabul edelim ki iş yerinde yaşanan her tatsız durum çalışanların aklına istifa ihtimalini getirmez. İstifa kararı vermek ya da en azından istifa etme olasılığı üzerinde durmak, genelde sistematik olarak tekrarlanan olumsuzluklardan ileri gelir. Bu yüzden basitçe çözülebilecek bir aksaklığı büyük bir problem haline getirmeden önce, sorunun kaynağına inmenizde fayda var. Örneğin patronunuz ya da bir iş arkadaşınızla aranızda yaşanan bir tartışma varsa, bu kişiyle bir kahve eşliğinde sakince konuşmayı ve sorunlarınızı beraberce çözmeyi teklif edin. Ya da çalıştığınız departmanda zorlanıyor / verimli olamadığınızı hissediyorsanız insan kaynaklarına bu konuyu açın ve başka bir departmana transfer talebinizi açıkça dile getirin. Eğer maaşınız yetersiz gelmeye başladıysa bu durumu yöneticinizle paylaşın ve bir orta yol bulmaya çalışın. İşin özü: Sorunların kaynağına inip çözüm yolu aramadan istifa kararı almak, kariyerinizi zedeleyebilir ve ileride pişman olmanıza neden olabilir.

İstifa etmeden önce sorunlarınızı çözmeye çalışın
İstifa etmeden önce sorunlarınızı çözmeye çalışın

Hangi sebepler istifa etmek için geçerli sebeplerdir?

Anlık kararlarla ya da dalgalı bir ruh halinin etkisindeyken verilen istifa kararı, kariyer yolculuğunuz adına çok da iyi sonuçlar doğurmaz. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi sorunlarınızın çözümü için uzun süre çabalamış ve sonuç alamamışsanız da kendinize yeni bir yol çizmek çok daha sağlıklı olabilir. İşte çalışanları istifa sürecine sokan en popüler nedenler:

İşe karşı duyulan heyecanı kaybetmek

Sabahları zor uyanmak, işe gidiş yoluna henüz çıkmadan ayakların geri geri gitmesi; o gün gerçekleşecek önemli sunumu bile sıkıcı bir prosedürden ibaret görmek… Aslında tüm bu belirtiler, yaptığınız işe karşı heyecanınızı kaybetmeye başladığınız anlamına gelir. Ve maalesef bu hissin geri dönüşü biraz zordur.

Bir türlü iş yerine ait hissedememek

İstifa eden çalışanların bir kısmının gerekçe olarak sunduğu bu neden, aslında iş yeriyle çalışan arasındaki kimya uyuşmazlığı ifade ediyor. Söz konusu bir durumda, çalışma arkadaşları, çalışma biçimi, toplantıların yapılış biçimi ve hatta iş kıyafeti kodları bile bazen kişiye tuhaf ve anlaşılmaz gelebiliyor. Hal böyle olunca, iş yerinde kendini sürekli “konuk oyuncu” gibi hisseden çalışan, zamanla endişeli ve verimsiz bir tavır sergilemeye başlıyor. Bu gibi sorunlar, genelde bir ofiste uzun yıllardır birlikte çalışan bir ekibe yeni dahil olan çalışanların başına geliyor.

Patron ile yaşanan sorunlar

En sık rastlanan istifa nedenlerinden biri de, çalışan ve patron arasında yaşanan sorunlar. Buna çalışanın disiplinsiz davranışları neden olabildiği gibi, patronun adil olmayan beklentileri ve rencide edici tavırları da bu ilişkinin çıkmaza girip istifa ile sonuçlanmasına neden oluyor.

Sürekli öfkeyle yaklaşan patronlar iş hayatının klasik figürlerinden
Sürekli öfkeyle yaklaşan patronlar iş hayatının klasik figürlerinden

Potansiyelin altında performans göstermek

Bazen ne yaparsanız yapın iş hayatında istediğiniz sonuçları alamazsınız. Bu duruma, özel hayatınızda yaşadığınız zorlu dönemler de sebep olabilir, size atanan işin kapasitenizin üzerinde olması da. Bu durumda kişi kendini yavaş yavaş yetersiz hissetmeye başlar ve bir noktada artık iş üzerindeki hakimiyetini tamamen kaybeder.

Düşük performans göstermek de kişiyi istifaya itebilir
Düşük performans göstermek de kişiyi istifaya itebilir

Takdir edilmemek

Araştırmalara göre, çalışanlarına teşekkür eden ve onları küçük armağanlarla sevindiren şirketlerde istifa oranları %40 daha az. Fakat iş hayatınızda çizdiğiniz yükselen grafiğe rağmen size karşı takınılan tavır “Bu zaten senin görevin, bunun için teşekkür bekleme” şeklindeyse, zaman içinde başka denizlere açılmak istemeniz kaçınılmaz oluyor.

Mobbinge maruz kalmak

Son yıllarda sık sık duyduğumuz ve artık iş hukukunda da önemli bir yer edinen “mobbing” yani yıldırma da, istifayı kaçınılmaz kılan sebepler arasında gösteriliyor. Yani iş yerinde sürekli esen negatif rüzgarlar, kronik anlaşmazlıklar, çalışanlar arasındaki uyuşmazlıklar ya da agresif ve baskıcı politikalar izleyen bir yönetici mobingin kaynağı olabiliyor. Bu kronik stres halinden bedenen ve ruhen etkilenen çalışan, sorunlarını çözemediği noktada istifaya başvurabiliyor.

Ücret yetersizliği

Çalıştığı pozisyonun gerektirdiği rayicin altında ücret alma ya da hak edişine rağmen uzun süredir zam görmeme gibi sorunlar, çalışanı henüz istifa etmeden iş aramaya yönelten etkenler arasında başı çekiyor. Daha iyi koşullarda bir iş bulanların da derhal istifa ettikleri de bilinen bir gerçek.

Yetersiz maaş en önemli istifa nedenleri arasında
Yetersiz maaş en önemli istifa nedenleri arasında

 

Kaynaklar:

www.entrepreneur.com

www.forbes.com

www.careercast.com

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

İşyerinde karşılaşılan mobing uygulamalarıyla başa çıkmanın 5 etkili yolu

İstifa etmek ne zaman doğru bir karar olur?

İş yerinde ücret kesme cezası hakkında bilinmesi gerekenler

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!