Ofiste işler önünüze dağ gibi yığıldığı zaman biraz müzik sakinleşmenize ve neşelenmenize yardımcı olabilir. ‘Çal’ tuşuna bastığınız andan itibaren beyniniz sakinleşmek için sinyaller göndermeye çoktan başlamış olacak. Fakat bazen, konsantre olmak için rastgele bir şeyler dinlemek işinizi zorlaştırıyor da olabilir.
Öğrenmek için müziği durdurun
Öğrenme faaliyeti için beyninizin bir şeyleri analiz etmesi ve gerektiğinde hatırlaması gerekir. Beyniniz müzik açıkken işitsel olarak algıladığı verileri ön sıraya koyar. Çoklu görev sırasında olayları önem sırasına göre düzenleyen ve öğrenme faaliyetlerini etkileyen beyin, depolama kapasitesini de değiştirme kabiliyetine sahiptir. Bu sebeple eğer bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsanız, ne yazık ki bu sırada müziği kapatmanız ve işinize fazlasıyla konsantre olmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Gürültülü ortamdan kaçmak için müzikten faydalanın
Eğer çalışma alanınız gürültülüyse, beyniniz karışık sesler içinden anlamlı sayılabilecek olanları ayırt etmeye çalışır ve bunu yaparken de çok enerji harcar. Bu durum vücudunuzdaki stres hormonu seviyesini de oldukça artırır ve dopamin miktarını düşürür. Bu yüzden üretkenliğiniz azalır. Bu koşullar altında, eğer bir şey öğrenmeye çalışmıyorsanız, müzik dinlemek size yardımcı olabilir. Böylelikle arka plandaki manasız sesleri bloke ederek beyniniz için anlamlı olan sözleri ve melodileri içeren şarkılar dinlemek konsantre olmanıza yardımcı olur.
İlgili yazı: Müziğin iyileştirici gücü: Müzikoterapi
Tekrarlamalı işlerde müzik dinlemek performansı yükseltiyor
Farklı araştırmalar gösteriyor ki, genel olarak tekrarlamalı görevler yaparken müzik dinleyen insanlar daha az hata yapıyor ve daha hızlı performans sergiliyor. Sonucun bu şekilde çıkmasının sebebi, sevdiğinizin şarkının dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi kendinizi iyi, rahatlamış hissetmenizi sağlayan sinir taşıyıcılarının serbest bırakılmasını sağladığı için gerçekleştiği düşünülüyor.
Bu da bazı doktorların ameliyat sırasında ameliyathanede müzik dinlemesini açıklıyor; çünkü müzik dinlemek stresi azaltırken, odağınıza ve performansınıza olumlu etki sağlıyor.
Müzik sayesinde gelişen ruh haliniz aynı zamanda çalışma arkadaşlarınızla olan etkileşiminize de yansıyor. Kendinizi iyi hissettiğinizde, karşınızdaki insana daha saygılı, sabırlı ve onlarla birlikte çalıştığınızda başarılı oluyorsunuz ki, bu daha takım çalışmasını beraberinde getiriyor.
Size yeni gelen bir müzik dinlediğinizde, bu aktivite sürpriz veya yenilik içeriyorsa, vücudunuz bu yeniliğe karşılık dopamin salgılamaya başlıyor ve o an mutluluğunuz artıyor. Sonuçta, dinlediğiniz müzik, o an yapmaya çalıştığınız diğer şeylerden daha cazibeli bir hal alıyor, tonu ilginizi çekiyor ve odağınızın kaymasına neden oluyor.
Müzik, gün içerisinde büyük değişimler yaşamanıza neden olabilir, o yüzden gün içerisinde çalışırken müziğin dönüştürücü etkisinden faydalanabilirsiniz. Bu noktada ideal olanı, şarkı listenizi daha önce bildiğiniz şarkılardan oluşturmanız. Eğer yapmanız gereken iş dilsel işlem gerektiriyorsa, sözsüz şarkıları deneyebilirsiniz. Son olarak, eğer bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, başlamadan önce müzik yardımıyla modunuzu yükseltin.
Kaynak:
inc.com