dummy

Osmanlı’dan günümüze: İstanbul’un tarihi hamamları

Zengin kültürel mirası ile dünyanın en büyüleyici şehirlerinden biri olan İstanbul, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış değerli bir hazine. Geçmişten günümüze göz alıcı tarihi yapıları ile kendine hayran bırakan bu güzel şehrin, en değerli miraslarından biri de tarihi hamamları. Yalnızca gündelik yaşamın bir parçası ve ihtiyacı olmakla kalmayan, aynı zamanda sosyal ve kültürel hayatın da can damarlarından biri olan İstanbul’un tarihi hamamları, bugün tüm ziyaretçilerinde heyecan uyandırmayı başarıyor.

dummydummy

İstanbul’un dört bir köşesine yayılmış bu tarihi yapılar, hem benzersiz bir rahatlama deneyimi hem de tarihi deneyimleme fırsatı sunuyor. Harika keşiflere hazırsanız işte İstanbul’un en iyi hamamları:

Cağaloğlu Hamamı

Görsel: cagalogluhamami

İstanbul’un en eski ve en ihtişamlı hamamlarından biri olan Cağaloğlu Hamamı, 1741 yılında inşa edilmiş ve bugün hala hizmet vermeye devam ediyor. Ayasofya Camii’nin ve Yerebatan Sarnıcı’nın yakınlarında yer alan ve döneminde Ayasofya Külliyesi ve Ayasofya Kütüphanesi için gelir sağlamak için yapılmış olan hamam, zarif mimarisi ve dikkat çeken işlemeleri ile göz dolduruyor.

Huzurlu ve rahatlatıcı bir hamam deneyiminin yanı sıra kendinizi tarihin tozlu sayfalarına yolculuk yaparken hissedebilirsiniz. Cağaloğlu Hamamı’na gitmişken enfes gurme lezzetler için hamamın içerisinde bulunan Lokanta 1741’i de kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Tarihi Galatasaray Hamamı

Görsel: galatasarayhamami

İstanbul’un kalbinde yer alan en güzel hamamlardan biri; Tarihi Galatasaray Hamamı. Beyoğlu’nun en gözde uğrak yerlerinden biri olan bu tarihi hamam, 1481 yılında Galatasaray Külliyesi ile birlikte inşa edilmiş. Geleneksel Türk hamamı kültürünün en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen bu yapı, Osmanlı mimarisinin zarif unsurlarını taşıyor. Ayrıca, şöyle de bir hikayesi var: “Sultan Beyazıt zamanında şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın yer aldığı arsada gezinirken, önemli bir zat olan Gül Baba’ya ait kulübeyi görür ve gidip bir dileği olup olmadığını sorar. Gül Baba da arsaya yüzyıllara hükmedecek içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulanacak bir külliye yapılmasını ister. Ve sonrasında külliye inşa ettirilir.”

Şehrin temposuna kısa bir mola vermek için tarihi dokusu ve sunduğu otantik hamam deneyimi ile Galatasaray Hamamı, ihtiyacınız olan kaçışı size sunabilir.

Çemberlitaş Hamamı

Görsel: cemberlitashamami

1584 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edildiği bilinen Çemberlitaş Hamamı, Türkiye’nin en uzun süreli işletmesi olarak hizmet veriyor. Hamam’ın karşısında Köprülü Mehmed Paşa Camii, medresesi ve türbesi, yanında Vezir Hanı, eski Dar’ül-fünun binası, civarında ise Sultan II. Mahmud Türbesi ve haziresi, Köprülü Kütüphanesi, Atik Ali Paşa Camii, medresesi ve Ali Baba Türbesi yer alıyor.

Tarihi Yarımada ziyareti planlıyorsanız, ilk durağınız Çemberlitaş Hamamı olabilir. Zengin süslemeler, kubbeli tavanlar ve geniş mermer taşları ile donatılmış tarihi hamam, yıllardan beri hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Görsel: kilicalipasahamami

Pek çok yerli yapım dizi ve filmde görmüş olabileceğiniz, mimarisi ve sıcacık atmosferi ile hafızalara kazınan Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un en güzel hamamlarından biri. Hamam, 16. yüzyılda Osmanlı donanmasının amirali olan denizler fatihi Kılıç Ali Paşa tarafından leventlere hizmet vermesi amacıyla Mimar Sinan’a yaptırılmış. İhtişamlı dekorasyonu, özgün yapısı ve konforlu ortamı ile şehrin yoğun ve hızlı temposunda rahatlatıcı bir kaçış imkanı sunuyor.

Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı

Görsel: cinilihamam

Yine bugüne kadar pek çok yerli dizi ve filmde görmüş olabileceğiniz, İstanbul’un en güzel hamamlarından biri; Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı. Çinili Hamam, 1640 yılında Kösem Sultan tarafından yaptırılmış. Her ne kadar isminde çini geçse de hamama ismini veren çiniler, hırsızlar tarafından çalınmış.

Ancak hamamın işletmecileri duvarlarda mavi taşlar kullanarak orijinal konsepte sadık kalmışlar. Kapıdan girdiğinizde geçmişe doğru açılan bir tünele girmişçesine, sizi nostaljik bir ortam karşılıyor. İki katlı, ahşap yapısı, renkli camları ve otantik yapısı ile sizi kendine hayran bırakacak.

Çukurcuma Hamamı 1831

Görsel: cukurcumahamami

Çeşitli kaynaklara göre Çukurcuma Hamamı‘nın 1830’lu yıllarda I. Abdülhamid’in eşi ve II. Mahmud’un manevi annesi Fransız asıllı Nakşidil Valide Sultan tarafından vakfedilen su tesislerini takiben yaptırılmış. Önceleri Sürahi Hamamı, sonraları ise bu sözcükten bozma Süreyya Hamamı olarak anılmış. Bugün ise yerli ve yabancı turistler Çukurcuma Hamamı olarak bu tarihi hamamı tanıyor.

Aydınlık, ferah, açık renklerin hakim olduğu dekorasyonu ile ihtişamını hala ilk günkü gibi koruyan Çukurcuma Hamamı, Osmanlı mimarisinin geçiş dönemini yansıtarak hem geleneksel ve hem de modern unsurları büyüleyici bir şekilde harmanlamayı başarıyor. Dinlendirici ve tazeleyici bir deneyimin ötesinde benzersiz bir kültür mozaiğine de şahitlik etmek istiyorsanız bu tarihi hamamı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hürrem Sultan Hamamı

Görsel: hurremsultanhamami

İstanbul’un tarihi Sultanahmet bölgesinde, Sultanahmet Camii ile Ayasofya arasında kalan alanda, 1556 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan için Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli kadın figürlerinden biri olan Hürrem Sultan’ın adını taşıyan bu hamam, o dönemdeki lüks anlayışını ve mimari ihtişamını yansıtıyor.

Bu tarihi yapının en önemli özelliği ise; Türk hamam mimarisinde bir çığır açarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde yer aldığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor olması. Ayrıca, tek eksen üzerinde çift kubbeli tek hamam. Osmanlı’nın tarihi ve kültürel mirasının en güzel örneklerinden birini daha görmek ve unutulmaz bir rahatlama deneyimi yaşamak için Hürrem Sultan Hamamı’nı kesinlikle listenize eklemelisiniz.

Çatma Mescit Hamamı

Görsel: catmamescithamami

İstanbul’un kalbinde, Beyoğlu’nda yer alan Çatma Mescit Hamamı, 1533 yılında Mimar Sinan tarafından, Haliç boyunca geçimini sağlayan işçiler ve halkın kullanımı için tasarlanmış. Sebebi de dönemin devlet adamlarının ve önemli isimlerinin Büyük Hamam’ı halkla paylaşmak istememeleriymiş.

Çeşitli restorasyonlardan geçerek bugünkü haline ulaşan ve özgün yapısını hala koruyan Çatma Mescit Hamamı, ferah ve geniş ortamı, otantik atmosferi ve lüks dokunuşlarla zenginleştirilmiş mimarisi ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Her biri tarihimizde ve kültürümüzde önemli yer edinen, birbirinden değerli bu hamamlar, Osmanlı mirasının yaşayan kanıtları olarak, şehrin modern yaşamı içinde huzur ve tarih arayanlara kapılarını açmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir: İstanbul’un incisi: Huzur dolu Adalar’da doğaya kaçışİstanbul’

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Anne evi rahatlığında seçimler: Anneler Günü’ne özel içinizi ısıtacak hediye önerileri

“An-ne”; iki hecesine dünyaları sığdıran; güven, sıcaklık, huzur, sevgi ve daha nice güzel duyguyla bizleri kucaklayan, yorgun günlerin ilacı, mutlu anların ortağı, düştüğümüzde koştuğumuz, sevincimizi ilk paylaştığımız o eşsiz kahraman. İki hece ama içinde bir ömür saklayan… Anne demek bir evin kalbi demek, sevgiyle hazırlanmış sofralar, kahve fincanında biriken mutlu anılar, bir koltukta kurulan huzur, sıcak bir evin rahatlığı demek. Çünkü bir annenin dokunduğu her şey, dünyayı biraz daha yaşanır kılar. İşte bu yüzden Anneler Günü yaklaşırken bu yıl onlara sadece bir hediye değil, hissettirdikleri o tarifsiz sıcaklığı, huzuru, ‘anne evi rahatlığını’ hediye etmek gerek. Ne de olsa her şeyin en iyisini, güzelini, rahatını, konforlusunu hak eden onlar.



Geçmişten günümüze dönüşümler geçirmiş olsa da bu özel ve anlamlı günün değişmeyen en önemli özelliği, kalbimizde ayrı bir yeri olan annelerimizi onurlandırmak için bir fırsat sunuyor oluşu. Şüphesiz ki annelerimizin bize kattığı güzellikleri bir güne sığdırmak mümkün değil ama bu özel günde özenle seçeceğimiz küçük bir hediye, onların bizim için ne kadar değerli olduğunu hissettirmek için şahane bir fırsat olabilir. Önemli olan, seçtiğimiz hediyeye sevgimizi katmak; tıpkı onların her lokmaya, her bakışa kattığı sevgi gibi. İşte birkaç sıcak öneri:

‘Anne kucağı’ gibi: Konforu eve taşıyacak hediyeler

Anne kucağının o benzersiz sıcaklığı, en zor zamanların bile en güzel ilacı değil mi? Ve evet aslında hiçbir hediye tam anlamıyla o sıcaklığı vermeye yetmez ama yine de biraz da olsa yaklaşabilir. Film keyfi için sıcacık ve yumuşacık bir battaniye, polar bir sabahlık, rahat terlikler, evin her köşesini anne sıcaklığına büründürecek ev tekstili ürünleri, yastıklar, kırlentler ve çok daha fazlası ile annelerinize bu Anneler Günü’nde huzur ve konforu hediye edebilirsiniz.

‘Anne eli değmiş’ gibi: Kişisel bakım ürünleri

Annelerimizin dokunduğu her yeri güzelleştirdiği aşikar… ‘Anne eli değmiş gibi’ dendiğinde her ne kadar lezzetli yemekler akıllara gelse de, bir atkının düğümünde, bir buklenin düzeltilmesinde de aynı özen var. Bazen son bir anne dokunuşu her şeyi bambaşka yapabilir. Annenizin kendisine de en az başkalarına gösterdiği kadar şefkatle ve özenle yaklaşması için kişisel bakım ürünlerinden şahane hediyeler seçebilirsiniz. Parfümler, cilt bakım ürünleri, saç şekillendiriciler, makyaj setleri ve çok daha fazlası bu özel günde annenizin yüzünde güller açtırabilir.

‘Annemin tarzı’ gibi: Zamansız, şık ve özel parçalar

Bazı parçalar vardır, bize hep annemizi hatırlatır. Onun yıllardır severek taşıdığı bir fular, özel günlerde takındığı bir broş ya da gençliğinden kalma bir ceket… Şimdi, o hatıraların yanına çok daha özellerini eklemenin tam zamanı. Zarif elbiseler, şık altın takılar, birbirinden güzel aksesuarlar, rahat ayakkabılar, yazlık kombinlerini tamamlayacak parçalar ve çok daha fazlası Anneler Günü’nde harika hediyelere dönüşebilir.

‘Anne sofrasından fırlamış’ gibi: Sofralara renk ve lezzet katan detaylar

Anne sofrası; her tabakta ayrı bir hikaye, her kasede ayrı bir emek ama hepsinde aynı lezzet. Kimi zaman dört gözle beklenen bayram sofralarının, kimi zaman okuldan eve dönüşte karşılayan leziz yemeklerin yıldızı annelerin sofralarını daha da güzelleştirecek, mutfakta geçirdikleri zamanları kolaylaştıracak pratik ve şık ürünler harika hediyeler olmaz mı? Şık yemek takımları, renkli masa örtüleri, kahve makineleri, mutfak robotları, airfryer’lar ve çok daha fazlası tek bir tık uzağınızda.

Pazarama’da ‘anne evi rahatlığında’ alışveriş

Annenize hissettirmek istediğiniz tüm bu duygular, bir hediyeye sığabilir mi? Belki tam olarak değil, ama Pazarama’da, onun kalbine dokunacak seçenekler sizi bekliyor.

Pazarama, binlerce ürün seçeneği, avantajlı fiyatlar, çok kanallı erişim imkanı ve güvenli ödeme alternatifleriyle size anne evi rahatlığında bir alışveriş deneyimi sunuyor. Bir hediye seçin, içine sevginizi katın ve annenize onu ne kadar çok sevdiğinizi bir kez daha gösterin. Aradığınız her şey Pazarama’da.

Ayrıca Anneler Günü’ne özel şahane kampanyalar da sizi bekliyor. Pazarama üzerinden yapacağınız 750 TL ve üzeri alışverişlerde geçerli “HEDIYE125” kupon kodu ile 125 TL indirim fırsatı yakalayabilir, eğer Pazarama Plus üyesi iseniz aynı tutardaki alışverişleriniz için “PLUS200” kupon kodunu kullanarak 200 TL’lik özel indirimden faydalanabilirsiniz. Hepsi ve daha fazlası için hemen tıklayın, tam anneme göre’ diyeceğiniz hediyeleri kaçırmayın.  Her şeyin en iyisini hak eden anneler için, bu Anneler Günü’nde sadece bir hediye değil, bir “teşekkür” armağan edin.

*Bu yazı Pazarama katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale
whatsapp