X

İstanbul’dan bir günlük kaçış: 24 saatte dolu dolu Eskişehir

Türkiye’nin Avrupa standartlarına en yakın olan şehri Eskişehir, hem tarihi değerleri hem de son dönemde ülkemize kazandırmış olduğu kültürel değerleri ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisi. Bir günde Eskişehir’de zamanınızı en iyi şekilde değerlendirerek şehrin en önemli yerlerini görüp, en leziz yemeklerini tatmak mümkün.

İstanbul’dan bir günlük kaçış için en iyi alternatiflerden biri olan Eskişehir’i, sonbaharda rotanıza mutlaka ekleyin. İstanbul’dan Eskişehir’e bir gün için gitmek isterseniz, en hızlı ve pratik yolculuk için hızlı treni tercih edin. Sabah ilk seferlerden birine binerek Eskişehir’de güne erkenden başlayın. 

İşte Eskişehir’de 24 saat içinde yapabileceğiniz şeyler:

9:00: Doyuran’da kahvaltı ile güne başlayın.

Salaş ve küçük bir yerde öğrenci işi kahvaltı ile şehri gezmeden önce midenizi doyurun. Kahvaltıyı ortaya ufak tabaklarda veriyorlar. Yumurta çeşitleri de var. Buraya erken saatlerde gitmek en iyisi çünkü ilerleyen saatlerde kapıdaki kuyruk giderek uzuyor. Çok uygun fiyata karnınızı adı gibi doyuruyor. Kişi başı ortalama 15 TL ödeyerek uygun fiyata iyi bir kahvaltı yapmak Eskişehir’de mümkün.

10:00: Porsuk Çayı’nda gondol turu yapın.
Şehri Avrupa standartlarına çıkartan kanal turu ve Venedik’i anımsatan gondol turuna çok uygun fiyata katılabilirsiniz.

Porsuk Çayı’nın çevresi ilk gördüğünüzde size Amsterdam kanallarını hatırlatacak. Şehri Avrupa standartlarına çıkartan kanal turu ve Venedik’i anımsatan gondol turuna çok uygun fiyata katılabilirsiniz. Tur sonrası su kenarında yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin.

11:00: Balmumu Heykel Müzesi’ni ziyaret edin.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir’e kazandırdığı heykel müzesinde yerli ve yabancı dünyadan birçok önemli ismin balmumundan yapılmış heykelleri yer alıyor. Dünyanın birçok yerinde örnekleri olan “Madame Tussauds” müzelerinin Türkiye’deki ilk örneği olan müzede ünlü isimlerle yakından tanışın.

13:00: Öğle yemeğinde çibörek yiyin.
Eskişehir’de hemen her köşede çibörek yapan bir dükkan göreceksiniz.

Geleneksel bir Tatar yemeği olan çibörek, Eskişehir denince akla ilk gelen lezzet. Kıymalı hamur işi yağda kızartılarak yapılıyor. Hemen her köşede çibörek yapan bir dükkan göreceksiniz. Müze sonrası en yakın Odunpazarı bölgesinde çibörek yiyebilirsiniz.

14:00: Odunpazarı sokaklarında kaybolun.

Osmanlı Dönemi’nde kalma evleri ile meşhur olan Odunpazarı’nın renkli sokaklarında dolaşın. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı, şehrin en tarihi bölgesi. Buranın Odunpazarı olarak anılmasının nedeni eski zamanlarda dağlardan gelen köylülerin meydanda odun sattığı meydanın burada yer almasıymış. Meydanda yer alan tarihi fırından haşhaşlı ve cevizli ekmek almadan dönmeyin.

16:00: Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda alışveriş yapın.

Lüle taşı ile dünyada ünlenen Eskişehir’de 300’den fazla lüle taşı madeni bulunuyor. Atlıhan El Sanatları Çarşısı’na gelip lüle taşı atölyelerini ziyaret edip, lüle taşının yapılış aşamalarını tanık olun. Bölge bu maden ile ünlü olunca hediyelik olarak lüle taşından yapılan pipo, tesbih ve takılar da alabilirsiniz.

18:00: Sazova’da güneşi batırın.
Avrupa standartlarındaki şehre yakışır bir park olan Sazova’ya giriş ücretsiz.

Türkiye’nin en büyük ve en güzel parklarından bir tanesi Bilim, Sanat ve Kültür Parkı olarak da anılan Sazova Parkı. Avrupa standartlarındaki şehre yakışır bir park olan Sazova’ya giriş ücretsiz. İçerisinde görülecek en başlıca yapı Masal Şatosu, özellikle çocuklu aileler burada uzun saatlerini harcayacak. Parkı gezerken Japon Bahçesi, Korsan Gemisi, Eti Sualtı Dünyası ve Türk Dünyası Bilim ve Kültür Merkezi’ni de listenize ekleyin.

20:00: Abdülselam’da Balaban Kebabı yiyin.

Tatarca’da “çok” anlamına gelen Balaban kebabı, Eskişehir’in en ünlenen yemeklerinden biri. Bol pideli ve köfteli Balaban Kebabı’nın en iyisi için 1938 yılından beri hizmet veren Abdüsselam Köftecisi’ne gidin. Fiyatının çok arttığı ve porsiyonunun yetersiz olduğuna dair yorumlar gün geçtikçe artsa da hala en meşhur adres burası, seçim sizin.

İlginizi çekebilir: Akılda kalan eski Bodruma’a, çocukluğuma ve canım arkadaşlarıma selam olsun!Akılda kalan eski Bodruma’

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Ege Şahin: Seyyah olmayı kafasına koymuş, gezerken yeni tatlar denemekten de keyif alan yeni mezun bir psikolog. İzmirli Egeli Gezgin Ege seyahat etme tutkusuyla kendini yollarda buldu, o günden beri evin yolunu bulamıyor çünkü hayat gezince güzel! www.egeligezginege.com

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale