Kitap kokusuna bağımlı olanların, kitapların arasında kaybolduğu ve saatlerini geçirdiği yerlerdir kitapçılar… İstanbul’un en önemli noktalarında yer alan, hem nostaljik dokusuyla hem de modern tarzıyla kalbimize taht kurmuş, önünden geçerken illaki uğradığımız keşfedilesi 9 butik kitabevini, sevgili Uplifers okuyucularımız için listeliyoruz.
ROBINSON CRUSOE 389
İstiklal Caddesi’nin en güzel uğrak noktalarından biriydi Robinson Crusoe 389. Daha dükkana adımınızı atar atmaz o mis gibi kitap kokusu etrafınızı sarardı. Sadece kitap almak için değil, yeni çıkanları ve yabancı edisyonları keşfetmek için de ideal bir kitapçıydı. Di’li geçmiş zamanı kullanıyor olmamın nedeni ise gittikçe ticarileşen ve sahip olduğu kimliğini her geçen gün kaybeden İstiklal Caddesi’nin rekabetçi ortamına yenik düşmüş olması; ama neyse ki Salt Beyoğlu ve Salt Galata, bu güzel butik kitapçıya sahip çıktı. Artık seçtiğiniz onlarca kitabı alıp, Robinson Crusoe 389’un rahat berjerlerine yayılıp bu keyfi yaşayabilirsiniz. Bu arada bulmakta güçlük çektiğiniz kitapları mutlaka satış danışmanlarıyla paylaşın. En kısa sürede, istediğiniz kitabı sizin için getirteceklerinden emin olabilirsiniz.
KIRMIZI KEDİ YAYINEVİ
Küçük ama çok sevimli olan bu kitapçıya girdiğiniz anda adeta bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz. Kitaplara bakarken, o kadar seçenek arasında ne aradığınızı unutma olasılığınız yüksek. Yüzünden gülümsemesi hiç eksik olmayan çalışanları ise, aradığınız her kitap konusunda size yardımcı oluyor. 2010 yılında Taksim’deki Tünel Meydanı’nda açılan Kırmızı Kedi Yayınevi’nde Türk ve dünya edebiyatına dair aradığınız her kitaba ulaşabilirsiniz. 2008 yılında ağırlıklı olarak polisiye, edebiyat, sinema ve araştırma kitapları yayımlayarak sektöre giriş yapan yayınevinde kendi kitaplarının yanı sıra José Saramago, Umberto Eco, Franz Kafka, Jane Austin, Virginia Woolf, Pascal Mercier, Yılmaz Özdil, İnci Aral, Mine g. Kırıkkanat ve Soner Yalçın gibi birçok yazarın kitabı da bulunuyor.
BIBLIOMANIA
Birkaç ay önce “Cihangir’de nasıl olur da butik bir kitabevi olmaz?” sorusunun karşılığını aynı gün içerisinde açılışını yapan Bibliomania’da buldum. Minicik bir kapıdan girdiğiniz butik kitapçı, size kocaman bir dünya vadediyor. Türkçe kitapların yanı sıra, Taschen yayınları dahil birçok yabancı kitaba buradan ulaşabiliyorsunuz. Sadece açılışa özel değilmiş meğer, kitaplarınızı seçerken kahvenizi de yudumlayabiliyorsunuz. Ayrıca alışık olmadığınız hizmetler sunuyorlar. Bunlardan en ilginci, istediğiniz kitabı size en kısa sürede temin etmelerinin yanı sıra eve kitap servisinde de bulunmaları. Kitabevlerinde saatlerini geçirmekten keyif almayanlar için ideal bir seçenek bu; ancak Cihangir’e yakın oturuyorsanız, bu hizmetten faydalanabiliyorsunuz.
GERGEDAN KİTABEVİ
Bağdat Caddesi üzerinde küçücük, sevimli bir kitapçı Gergedan. Anadolu Yakası’ndaki Remzi, İmge ve Alkım gibi büyük kitabevlerinin yanında daha küçük kalsa da, sahiplerinin sıcaklığı bütün dükkana yansımış durumda. İsmini 80’li yılların sonunda Enis Batur’un yayın yönetmenliğini yaptığı Gergedan dergisinden almış. Baharın gelmesiyle birlikte kitaplarınızı seçip, hemen dükkanın önündeki sandalyelere yayılıp güzel bir gün geçirebilirsiniz.
HOMER KİTABEVİ
Bu yıl 20’inci yaşını kutlayan Homer Kitabevi, özellikle arkeoloji meraklılarının uğrak noktalarından biri. Galatasaray’daki kitapçı zaman içerisinde koleksiyonunu genişletti. Sadece arkeoloji değil, tarih, felsefe, fotoğraf ve Türkiye üstüne zengin bir kitap arşivi bulunuyor. Çocukları da unutmayan Homer, Homerkids girişimi ile çocuklara kitap sevgisini aşılamaya ve okuma alışkanlıklarını geliştirmeye devam ediyor.
ASSOULINE
Dünyanın en sofistike kitapları burada. 2010 yılında Bebek’te açılan Assouline’in, hem Amerika hem de Avrupa’da şubeleri bulunuyor. Moda, seyahat, tasarım ve sanat alanlarında binlerce kitap sunan lüks bir butik kitabevi. Koleksiyon yapmayı seviyorsanız, bir seriye başladığınızda devamını burada rahatça bulabiliyorsunuz. Yabancı kitapları yakından takip etmek isteyenlerin uğrak noktalarından biri.
AZİZ KEDİ KİTABEVİ
Yaklaşık iki yıl önce Galatasaray’daki Ara Cafe’nin hemen yakınında açılan Aziz Kedi Kitabevi, adından da anlayacağınız üzere Ekşisözlük’ün meşhur yazarlarından, kamera karşısına geçmesiyle tanınırlığını artıran Aziz Kedi’nin yeri. “Aradığınız tüm kitapları başka kitapçılarda bulabilirsiniz. Aramadığınız kitapları burada bulacaksınız.” sloganını arkasına alan kitabevi, alışıldık butik kitapçılara farklı bir alternatif.
MINOA
Kısa bir süre önce Akaretler’e açılan Minoa, kitapseverlerin son zamanlardaki favori kitapçılarından biri. Minoa’nın en büyük özelliği ise, kitapların mis gibi kahve kokusuyla bir araya gelmesi. Kahvenizi yudumlarken, her yerde bulamayacağınız Türkçe ve yabancı kitaplara buradan ulaşabilirsiniz. Sımsıcak dekorasyonuyla saatlerin nasıl geçtiğini anlayamayacağınız, kendinizi kitapların arasında kaybedeceğiniz bir yer.
EREN KİTAP
Kökleri 1939 yılına dayanan Eren Kitap, Beyoğlu’ndaki Asmalımescit Mahallesi’nin cafe ya da bara dönüşmemiş yegane yerlerinden biri diyebiliriz. Eskiden kasabı, bakkalı, eczanesi ve çerçevecisiyle tam bir mahalle hayatına sahip olan Asmalımescit, 2000’lerden itibaren geçirdiği dönüşüm sonucunda İstanbul gece hayatının favori yerlerinden biri oldu. Hal böyle olunca, mahallede birer birer dükkanlar kapanmaya ve eğlence mekanına dönüştürülmeye başlandı. Eren Kitap hala direniyor ve varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yüzlerce yayınevinin kitaplarının yanı sıra, özellikle antika harita ve gravürlere merakınız varsa, mutlaka keşfetmeniz gereken bir yer.
İstanbul’da keşfedilesi 9 butik kitabevini listediğimiz bu yazı, Fiat 500 ailesinin katkılarıyla hazırlanmıştır.
Zeynep Sipahi