İstanbul’da evden 40 dakika mesafede dalga sörfü destinasyonu: Riva Surf House

Bundan 4 sene önceki bir yazımı şöyle bitirmiştim: “…kim bilir, belki bir gün okyanus kıyısında, mesaiden önce veya sonra ‘2-3 dalga yakalamaya gidiyorum ben’ diyebileceğimiz bir hayatımız olur…

O zamandan bu zamana pek çok şey değişti: Yazmaya daha az vakit ayırabildim, Muay Thai dersleri vermeyi bıraktım ve tamamen sanat üretimime odaklandım. Dahası dünyanın başına hayatımızı farklı şekillerde kısıtlayan 2020 yılı geldi. Haliyle her sene 8-10 günlüğüne gitmeye alıştığımız dalga sörfü tatiline bu sene gidemedik.

İyi ki de gidemedik! Çünkü pandemi dönemindeki kısıtlamalar, bazen aradığımız şeyin çok da uzaklarda olmadığını hatırlattı bize. Her gün tutarlı şekilde kırılan dalgaları olan bir okyanus değilse de, yanı başımızdaki Karadeniz sahillerinde sörf tahtası kiralanabilecek birçok spot ve bu spotların karakterini iyi tanıyan insanlar var artık. Ben bu spotlar ve insanların arasından Riva Surf House ve kurucularından bahsetmek istiyorum.

https://www.instagram.com/p/B1ZMp6OguTo/

Tam olarak nedir Riva Surf House?

Güneş Engin ve partneri Samet Mutlugün, kayalıkların üzerinde denize bakan müstakil bir evi, hem kendi yaşam alanlarına, hem de sörf kiralaması, sörf tahtası üretimi ve isteyenleri yatılı ağırlamak üzere bir misafirevine dönüştürmüşler.

Giriş katında ders alan, malzeme kiralayan veya kendi tahtası olup, sörften önce veya sonra takılmaya gelenleri karşılayan geniş bir salon, açık mutfak ve denize ve koya doğru bakan geniş bir balkon var. Alt kat sörf tahtası üretim atölyesi, üst kat ise Güneş ve Samet’in evleri. Sörf seansı öncesi eşyalarınızı evde bırakıp, üzerinizi değiştirdikten sonra terlik (isteğe bağlı havlu) ve tahtalarınız ile birlikte yaklaşık 500 metre yürüyerek plaja ulaşıyorsunuz. Burası ayrıca pandemi dönemine uygun bir aktivite sunuyor: Evin geniş, genelde ön ve teras kapısı açık ve sörf sporunun doğası gereği dip dibe olmayı gerektirmiyor.

https://www.instagram.com/p/CClC03iAb0Z/

Aslında buraya ilk gidişimiz geçen sene Eylül ayında oldu. Instagram’da tesadüfen Riva Surf House’un profiline denk gelip Levent’e gösterdiğimde “Burası gerçekten Türkiye’mi?” diyerek gözlerimize inanamamıştık. Levent’in “Sorsana tahta kiralıyorlar mı?” demesi üzerine mesaj atmıştım ve cevap hiç beklemediğim ama çok sevindirici bir yerden, Bilgi Üniversitesi’nden bölüm arkadaşım Güneş’ten gelmişti! Böylece geçen sene sonbahar başında 2-3 kere gitmiş ve çok keyif almıştık.

Samet, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olmanın avantajını kullanarak hem tahta üretimi kısmını götürüyor, hem de sörf derslerini veriyor. Güneş ise derslerin ve tüm operasyonun organizasyon ve koordinasyonuna ek olarak Riva Surf House’un sosyal medyasını yönetiyor. Sağlam bir görsel sanatlar ve tasarım altyapısına sahip bir çiftten bekleneceği üzere, sörf evinin iç dekorasyonundan Instagram paylaşımlarına kadar her şey son derece zevkli ve estetik. Bu belki sörf yapmak için nereye gideceğinize karar verirken en önemli kriteriniz olmayabilir, fakat benim için bir çeşit mesleki deformasyon gereği diyebilirim… Ayrıca bu ikili dışındaki en önemli karakter ise heybetli cüssesiyle evin girişinde sizi karşılayan nazik Logan!

Gelara Koyu nasıl bir yer?

Eylül ayıyla beraber, Riva’nın Gelara koyunun plajı yazın yüzmeye, piknik veya kamp yapmaya gelenlerin azalmasıyla daha tenhalaşacak ve dalgalar daha keyifli olacaktır. Ayrıca bilindiği üzere Karadeniz kıyılarında akıntı güçlü ve aslında yüzmek, güvenlik kurallarını bilmeyenler veya “bana bir şey olmaz”cılar için aslında riskli. Buna karşın dalga sörfü, denizdeki akıntı yönü, kuvveti, dalgaların kırılma noktaları ve denize girerken sahilde bir noktayı referans alıp, kendini ona göre konumlandırma gibi pratik bilgilerin aktarılması ve öğrenilmesiyle gerçekleştiğinden dolayı, aynı sularda yüzmenin oluşturduğu riskleri barındırmıyor.

Bu sene Haziran’da Karadeniz’de sörf sezonunun açılması ve karantinanın sonra ermesiyle haftasonlarında uygun şartları kolladık ve Güneş’le iletişime geçerek şu ana kadar 4-5 gidişimizde tahta kiraladık. Birkaç hafta önceyse Samet’le konuşup, sörf seviyemiz ve Karadeniz’in genel dalga karakterini göz önünde bulundurarak, ilk tahtamızın siparişini verdik ve siz bu yazıyı okurken ona kavuşmuş olma ihtimalimiz çok yüksek.

https://www.instagram.com/p/CDjzj7qgtr1/

Eğer siz de ders almayıp tahta kiralamak isterseniz, Samet veya Güneş’ten Gelara koyunun hangi noktalarında deniz tabanının taşlık olduğunu, akıntının nereye doğru sürüklemeye meyilli olduğunu, o günkü dalga boyuna göre hangi noktaların daha “iyi çalıştığını”, line up’a çıkmak ve seansı bitirdiğinizde hangi noktadan daha rahat geri dönebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Her ikisinin bu konudaki bilgileri, son 1 yıldır bu spotunu gözlemleyebilecek bir yerde yaşamanın bir avantajı olarak tecrübeyle sabit.

Diyelim ki gittiğiniz gün Gelara koyunda şartlar uygun değil. Bu durumda Merkez plajıyla 2 no’lu plaj da seçenekler arasında ve yine bu konuda Riva Surf House yetkililerinin vereceği yönlendirmelere sonuna kadar güvenebilirsiniz…

Yanınıza ne almalı?

Mevsime göre sudan çıktığınızda kurulanmak için havlu, yine havaya göre tam, yarım wetsuit veya rashguard gibi kolları ve gövdeyi tahtayla olan sürtünmelerden koruyan bir ürün. Eylül ayında nispeten sıcak ve rashguard’la girmeye müsait bir hava olması daha muhtemel. Ayrıca Riva’nın merkezine kadar etrafta bakkal veya market olmadığından Levent’le önerimiz, yanınıza sörf sonrasında sörf evine dönüşte biraz dinlenirken atıştırmak için muz, sandviç ve bir matara dolusu kahve almanız.

Nasıl gidilir?

Biz Maslak’tan 2. köprüden geçerek arabayla yaklaşık 40-45 dakikada evin tam önüne varıyoruz. Aslında Riva girişindeki Türkiye Futbol Federasyonu tesislerine kadar 30 dakika bile sürmüyor, fakat Gelara Koyu’na uzanan yolun son 3-4 kilometresi biraz bozuk. Sabah erken saatlerdeyse TFF önünde çirkin bir trafik olabilir, seansınıza geç kalmamak için hazırlıklı olun!

Aradan uzun zaman geçince ilk yazı uzun oldu, ama aslında söylenecek, anlatılacak çok fazla şey var! Yani ilham verici sörf temalı film önerilerinden takip edilesi hesaplara; Karadeniz’de ve yurtdışında kişisel sörf deneyimlerimizden öğretici/eğitici sörf video önerilerine ve Riva Surf House ekibinin eğlenceli anekdotlarından, yeni sörf spotu keşif hikayeleri ve sıkça sorulan sorulara (misal köpekbalığı var mı) verdikleri cevaplara kadar daha fazlası için gelecek yazıları kaçırmayın!

İlginizi çekebilir: Ferahlatıcı okyanus suyu, tatlı bir serinlik ve dalgalar: Bali’de dalga sörfü bir başka

Gözde Mimiko Türkkan Sanatçı & Sporcu
Gözde Mimiko Türkkan, fotoğraf, sanatçı kitabı, video gibi çeşitli medyumları kullanarak toplumsal olarak inşa edilmiş kimlikler ve cinsiyet rolleri üzerine çalışmalar üretir. Eserleri, 2010’da ... Devam