İstanbul’da açık hava rehberi: Pencereyi açın, kapıyı açın, dışarı çıkın!
Uzun süre kapalı alanda kaldıktan sonra dışarı çıktığımızda, hava da biraz aydınlıksa hemen gözlerimiz açılır, yüzümüze, saçımıza rüzgar vurur ve kendimizi çok iyi hissederiz. Bu ferahlığı sağlayan açık havanın ne kadar keyifli olduğunu bazen unutuyoruz veya göz ardı ediyoruz.
AVM kültürü bizi kapalı alanlara alıştırıyor
Birçok insan hafta sonunu veya boş zamanlarını AVM’lerde, kapalı ışıksız alanlarda ya da evlerinde geçiriyor. Hatta AYD(Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği)’nin yaptığı bir ankete göre insanların yüzde 53’ü açık veya yarı açık AVM’ler yerine kapalı AVM’leri tercih ediyor. Bana sorarsanız hava nasıl olursa olsun dışarıda yürüyüş yapmanın, parklarda oturmanın eşsiz bir keyfi var. Yakınınızda park, bahçe yoksa balkona çıkabilirsiniz veya açık AVM’lerde biraz hava alabilirsiniz.
Açık hava alternatifleri neler?
Şanslıyız ki, İstanbul bu konuda bize birçok alternatif sunuyor. (Umarız bu alternatifler daha da artar) Anadolu yakasından Avrupa yakasına birçok park, bahçe, piknik alanı ve benzeri açık alanlar mevcut. Belki hala Avrupa’daki kadar güvenli, geniş ve bakımlı parklarımız yok, ama bizimkiler de yeterince güzel.
Örneğin; 2 sene önce ziyaret ettiğim İsveç’teki Kungsträdgården (Kings garden), şehir parklarının çok güzel bir örneği. Burada yazın açık hava konserleri düzenleniyor, kışın ise buz pateni pisti kullanıma açılıyor. Parkın içinde tatlı kafeler, restoranlar ve sanat galerileri de bulunuyor.
İstanbul şehir parkları, bahçeleri ve ormanları konusunda oldukça zengin:
- Harbiye Kongre Vadisi üzerinde bulunan Maçka Demokrasi Parkı geniş yeşil alanları, çeşit çeşit ağaç ve çiçekleriyle gözümüze, cafe ve restoranlarıyla da midemize hitap ediyor.
- Etiler Sanatçılar Parkı şu sıralar tadilatta olduğu için kullanıma kapalı ama yapay havuzları, etrafı yeşil alanlarla çevrili cafe ve restoranıyla tam bir hafta sonu destinasyonu. Alt taraftaki büyük yuvarlak yeşil alan köpek gezdiren bölge sakinlerinin buluşma yeri olmuş. Üstelik alt taraftaki vadide de koşu yolu mevcut!
- Beşiktaş’taki Ulus Parkı’ndan boğazı izlemek mümkün. Ulus Parkı’nda halka açık alanlarla birlikte özel restoranlar da bulunuyor.
- Aykut Barka Deprem Parkı Beşiktaş Kültür mahallesinde bulunuyor. Ulaşımı oldukça kolay. İçinde bir basket sahası ve bir de tenis kortu var. Hafta sonu koşu veya bebek arabasıyla yürüyüş yapmak isteyenler için ideal!
- Bahçeköy/Sarıyer’de 13.000 metrekarelik yemyeşil bir orman düşünün. Belgrad Ormanı, şehir merkezine biraz uzak ama İstanbul’dan çıkmadan dört mevsim boyunca bol bol oksijen alıp, doğa yürüyüşü yapıp, bisiklete binebileceğiniz en iyi adres burası. Duyduğuma göre mangal ve kahvaltı alanları da mevcut ve ormanın derinliklerindeki Naturel Park restoranda sıcak bir çay molası verilebiliyor. Bu arada giriş ücreti otomobil için 10 lira.
- Atatürk Arboretumu Sarıyer’de bulunuyor. Fotoğraf çekmek ve göl kenarında keyif yapmak isteyenler için ideal. Arboretumda 1500’ü aşkın bitki türü görmek mümkün. Ziyaret saatleri yazın 08:30-20:00, kışın ise 08:30-17:00 arasında. Giriş ücreti de oldukça uygun.
- Baltalimanı Japon Bahçesi Japonya’nın Shimonoseki kenti ile İstanbul’un kardeş şehir ilan edilmesinden sonra yapılmış. Bahçede tipik Japon çiçeklerini görebilir, Japon Çay Evi’nde çay içilebilir, taş ve ahşap köprülerinde fotoğraf çekilebilirsiniz.
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Anadolu yakasında Ataşehir’de bulunmaktadır. Bahçe 7 ayrı adadan oluşmaktadır. Adaların her birinde çeşitli bahçelerde farklı çiçek türleri görülebilir.
- İstanbul’un bütün park ve bahçelerini www.anadoluparkbahceler.com ve www.avrupaparkbahceler.com sitelerinden inceleyebilirsiniz.