X

İstanbul müzeler: Şehrin en iyi tarihi ve kültürel güzellikleri

Doğal ve tarihi güzellikleriyle herkesi büyüleyen İstanbul müzeler dendiğinde de ilk akla gelen şehirler arasında yer alıyor. Çünkü bu güzel şehir yüzlerce yıl farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla geçmişten bugüne, dolu dolu bir kültürel mirasla ulaşmış. Elbette İstanbul’da sadece tarihi önem taşıyan müzeler yok; bu dünya şehri aynı zamanda çağdaş sanatın eşsiz örneklerini görebileceğiniz modern sanat müzeleri de barındırıyor. Yani Türkiye’de en çok müze nerede diye merak ediyorsanız yanıt belli! Peki, İstanbul’da hangi müzeler var? İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Rahmi M. Koç Müzesi en fazla bilinenler… Ancak keşfetmeniz gerekenler bunlarla sınırlı değil. İşte henüz görmediyseniz mutlaka ziyaret etmeniz gereken en iyi İstanbul müzeleri!

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul müzeler konusunda size sayısız seçenek sunuyor. Bizim ilk önerimiz ise Yerebatan Sarnıcı. 532’de Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilen sarnıcın yapılış amacı, sarayın ve bölge insanının su ihtiyacını karşılamaktı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra bir süre daha Topkapı Sarayı’nın su ihtiyacını karşıladığını biliyoruz.

Fatih’in Sultanahmet semtinde bulunan Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın 7 günü saat 09.00- 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Burada Müze Kart geçmiyor. Uygun bir giriş ücreti ile sarnıcın içindeki büyüleyici atmosferi görmek mümkün.

Aya İrini Müzesi

Aya İrini Müzesi, 4. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ve camiye çevrilemeyen en büyük Bizans Kilisesi olarak biliniyor. İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmemesinin nedeni ise Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surların içerisinde yer alması olarak gösteriliyor. Kesin olmamakla birlikte yapının Roma döneminden kalma Artemis, Apollon ve Afrodit tapınaklarının kalıntılarıyla yapıldığı söylenmekte.

Aya İrini Müzesi’ni Salı günleri hariç haftanın tümünde saat 09.00- 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kart’ın geçmediği yapıda giriş ücretleri ise sezonluk olarak değişiklik gösterebiliyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Sultanahmet’te bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyanın en zengin arkeoloji müzelerinden bir tanesi. Müze grubu, içerisinde Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk olarak üç ayrı müzesi barındırıyor. Tarihi 1869’a kadar giden müzeler, ilk olarak Aya İrini Kilisesi’nden toplanan eserlerle birlikte bir İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuş. Daha sonra yetersiz kaldığı için ünlü mimar Alexandre Vallaury tarafından tasarlanan Arkeoloji Müzesi binasına taşınmış. 1903 ve 1907 yıllarında inşa edilen yardımcı birimlerle ise bugünkü halini almış.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri içerisinde, dünya tarihi açısından büyük önem taşıyan Asur, Hitit, Mısır, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetleri gibi çeşitli medeniyetlere ait bir milyondan fazla eser bulunuyor. Müze Kart geçerli olan bu müzeleri, Pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00–19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

İstanbul müzeler listemizin bir diğer olmazsa olmazı Dolmabahçe Sarayı. Kabataş- Beşiktaş arasında konumlanan saray, Avrupa barok tarzı görkemli mimarisi ve sergi salonları ile dikkat çekiyor. Dolmabahçe Sarayı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun son altı padişahı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk ikamet etmiş. Yaklaşık 110.000 metrekarelik bir alana kurulan saray, Sultan Abdülmecid tarafından 13 Haziran 1843- 7 Haziran 1856 tarihleri arasında inşa ettirilmiş. 1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından itibaren ise Müze ve Saray olarak ziyarete açılmış.

Dolmabahçe Sarayı Müzesi’nde görebileceğiniz üç farklı bölüm var. Bunlardan ilki devletin yönetim işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn-i Hümâyûn (Selamlık). Diğeri padişah ve ailesinin özel yaşamlarını sürdürdükleri Muâyede Salonu (Tören Salonu). Son olarak da padişahın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşması ve devlet törenleri için kullandığı Harem-i Hümâyûn.

Müze Kart, sarayın sadece Harem bölümü için geçerli. Bunun dışında müzeyi ücretli olarak Pazartesi günleri hariç her gün 09.00– 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Rahmi Koç Müzesi

Hasköy’de bulunan Rahmi M. Koç Müzesi Tarihi Lengerhane binası, tarihi Hasköy tersanesi ve Açık hava sergileme alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Lengerhane binasının 1991’de Rahmi Koç tarafından satın alınarak müzeye dönüştürüldüğünü biliyoruz. Hasköy tersanesi de Lengerhane’nin hemen karşısında konumlanıyor. 2001’e kadar devam eden yenileme çalışmalarının ardından bu yapı da Rahmi Koç Müzesi bünyesine eklendi.

Müzede klasik otomobiller, Libertorlar, uçaklar ve Turgut Alp Vinci’ne kadar pek çok eseri açık hava sergileme alanında görebilirsiniz. Müze Kart sahiplerine giriş ücretinde %20 indirim yapılıyor. Bunun dışında müze, kış döneminde (1 Ekim – 31 Mart) Cumartesi, Pazar ve bayram günleri saat 10.00- 18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Yaz döneminde ise (1 Nisan – 30 Eylül) ise aynı günlerde saat 10.00- 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ayrıca, Salı ve Cuma günleri de saat 10.00- 17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

İstanbul müzeler arasında özel bir yeri olan müzelerden biri de İstanbul Modern Sanat Müzesi. 2004 yılında Beyoğlu, Asmalımescit’de açılan müze, aynı zamanda Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olma özelliği taşıyor. Geniş bir alana kurulan müze bugüne dek binlerce önemli sanatçıyı ağırladı. İçerisinde sergiler ve galerilerin yanı sıra sinema, kütüphane, restoran, ücretsiz eğitim programları, sosyal proje çalışmaları ve atölyeler yer alıyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni haftanın her günü giriş ücretiyle ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca müzenin Perşembe günleri “Sizin Perşembeniz” sloganıyla ücretsiz olarak da gezme imkanı tanıdığını belirtelim.

İstanbul Deniz Müzesi

Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye’nin ilk ve en büyük deniz müzesi. İçerisinde 20 binden fazla eser barındıran müze, ilk olarak 1897‘de Kasımpaşa’da ufak bir binada açılmış. Şimdiki yerine ise 1961’de taşınmış.

İstanbul Deniz Müzesi içerisinde dört ana galeri, çocuk odaları, sinevizyon odası, çok amaçlı salon, 2 fuaye ve 2 farklı sanat galerisi yer alıyor. Ayrıca dünyanın en eski kadırgaları ve saltanat kayıkları da burada.

Müzeyi giriş ücreti ile Pazartesi günleri, yılbaşı ve dini bayramlar hariç, hafta içi saat 09.00-17.00 saatleri; hafta sonu ise 10.00- 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Müzesi

İstanbul müzeler listesi yapılır da Topkapı Sarayı’na yer vermemek olur mu? Dünyanın en zengin müzelerinden biri olarak kabul gören Topkapı Sarayı, 15- 19. yüzyıllar arasında Osmanlı padişahlarının ve ailelerinin konakladığı yer olarak işlev gördü. İçerisinde dünyanın en iyi Çin porseleni koleksiyonundan Osmanlı padişahlarının kıyafetlerine kadar çok sayıda nadir eserin sergilendiği müzeyi gezmek için neredeyse yarım gün ayırmak gerek. Topkapı Sarayı da yine Sultanahmet’te bulunuyor. Müzenin Harem ve Aya İrini hariç olan bölümlerini Müze Kart ile ziyaret etmek mümkün. Ayrıca Salı günleri hariç haftanın her günü saat 09.00- 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Büyük Postane (PTT Müzesi)

İstanbul müzeler listemizdeki son önerimiz Tarihi PTT Müzesi. 1905‘te yapımına başlanan ve 1909’da tamamlanan Büyük Postane, Türkiye’nin en büyük postane binası. Posta ve Telgraf Nezareti Binası olarak hizmet verme amacıyla inşa edilen bina, 1930’da Yeni Postane, birkaç yıl sonra da Büyük Postane adıyla anılmaya başlamış. Mimar Vedat tarafından tasarlanan yapı, Osmanlı klasik mimarisi ve çini işlemeciliği ile dikkat çekiyor. 4 katlı ve geniş bir alana yayılan binanın, belirli bir süre boyunca İstanbul Radyo Evi olarak da kullanıldığı biliniyor.

Fatih, Sirkeci’de bulunan müzeyi hafta içi her gün 09.00- 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Türkiye’nin doğal, tarihi ve coğrafi güzelliklerine yolculuk: Paraf’lı Rotalar

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale