X

İstanbul bu ay kültür-sanata doyacak: Fransız Kültür Merkez Eylül-Ekim 2016 Programı

Fransız Kültür Merkezi eylül ve ekim aylarında sinema, dans ve tiyatro severlerin çok keyif alacakları etkinlikleri, kültür sahnesinin önemli bienal ve festivallerini ağırlıyor. Aralarında Uluslararası İstanbul kukla, Yeni Metin Yeni Tiyatro, Dünyada Bir Köşe, Fotoİstanbul festivalleri ve IKSV Tasarım bienali kapsamındaki etkinliklerin yanı sıra, Fransız Kültür Merkezi, iki büyük söyleşiyi sahneye çıkarıyor: Yazar Nedim Gürsel ve gazeteci Nicolas Hénin.

Yamyamların Tiyatro Okuması  – Ronan Cheneau  (Perşembe 29/09/2016 – 19:30 – Fransız Kültür Merkezi)

Şubat ayındaki etkinliğin devamı olarak yazar Ronan Chéneau’nun yönetmen David Bobee ile işbirliği yaparak sahne metni olarak geliştirdiği “Yamyamlar” Reyhan Özdilek tarafından Türkçe’ye çevrildi. Yeşim Özsoy yönetmenliğinde ve Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında oyun okuması olarak seyirciyle buluşuyor. Oyun, iki aşığın öldürülmesi ile başlıyor ve bizleri, bir parçası olamadıkları tüketim toplumuna karşı yetersizlik göstergesi olan bu nihai eyleme doğru onları yönlendiren yoldan geçirtiyor.

Je Boite – Malastrana Topluluğu (Cuma 21/10/2016 – 19:00 – Fransız Kültür Merkezi)

Sahnede siyah bir tavşan akordeon çalıyor, yanında ise kollarında bir kutuyla duran uyurgezer bir kadın. Pandora’nın kutusu metaforundaki gibi, içimizdeki duygular, anılar, korkular, yanılsamalar ve arzuları içeren bedenimizi temsil ediyor. Gösteri; kendi hayatlarımızda yabancılar gibi yaşarken, bu karmaşa içinde bir yön bulma teması üzerine kurulu. Oyundaki hareketler, maskeler, müzik, ses efektleri ve sessizlikler içimizdeki tüm bileşenleri temsil ediyor.

Pepe’nin Kabini – Theatres de Marionnettes Topluluğu (Cumartesi 29/10/2016 – 15:00 – 17:00 – 19:00 – Torium AVM -Pazar 30/10/2016 – 15:00 – 17:00 – 19:00 – Mall of Istanbul)

Gezici Mini kukla tiyatrosu ile izleyiciler arasına karışan ilgi çekici sevimli Pepe, geniş yetkinlik yelpazesi ile izleyiciyi etkilemeye geliyor. Kendini portre ressamı, müzisyen, marangoz, şair, büyüleyici ve hatta sihirbaz olarak gösteren ancak nazik olsa da çok kolay tutarsız olabilen bir Pepe var karşımızda…

These Shoes are Made For Walking – Nancy Naous (Cumartesi 01/10/2016 – 20:00 – Campus Bomonti)

Lübnanlı dansçı ve koreograf Nancy Naous, 2011 yılının başında Arap Baharı’nın halk ayaklanmalarına tanık oldu. Bu karmaşa içindeki hareketleri, geleneksel Lübnan dansı dakbe ile bağdaştırdı. Nancy Naous, kasların şiddete karşı direnişini, bedenlerimizin sosyo-politik olaylara karşı duruşunu sorguluyor. Olaylar sıkıntılı bir hal aldığında beklemeli mi, secde mi etmeli? Yoksa ayağa kalkmalı, direnmeli ve ideallerini mi savunmalı?

Displacement – Mithkal  Alzghair (Perşembe 6/10/2016 – 20:00 – Fransız Kültür Merkezi)

Fransa’da yaşayan Suriyeli dansçı ve koreograf Mithkal Alzghair, bu yeni proje için Suriyeli bedeninin ve kimliğinin özelliklerini incelerken, kendi deneyimini, yer değiştirme ve sürgün fikirlerini bir araya getiriyor. Rami Farah ve Shaml Taskin ile beraber hazırladıkları koreografide Alzghair, kimlik arayışını ve yüzyıllardır sıkıntılar yaşayan ülkenin yaralarını harmanlayarak duru ve güçlü bir yoruma imza atıyor.

Tu Meur(s) De Terre & How To Start and How To End Hamdi Dridi & Laura Dufour (Pazartesi 10/10/2016 – 20:00 – Saint-Joseph Lisesi)

Tu meur(s) de terre’de Hamdi Dridi, tüm samimiyeti ile yeni kaybettiği babası için dans ediyor. Dokunaklı, yoğun bir koreografi. Tunuslu genç dansçı ve koreograf bir ışık çemberi içinde bedenini şekilden şekle sokuyor, babasının resmedebileceği bu hayali esere hayat veriyor. Daha sonra karşımıza çıkan How To Start and How To End adlı eser, beyin faaliyetlerimizin aşırı bağlantı halinde olması ve şizofreni sınırlarını zorlayan sesler üzerine bir koreografi.

Nedim Gürsel, Edebiyatta 50.yıl (Pazartesi 03/10/2016 – 19:00 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi Fransızca (simültane çeviri)

Ömrünün önemli bir kısmını Paris’te geçiren Nedim Gürsel, Türkiye ve Fransa arasında köprü kuran kültür insanlarından biri. Edebiyatta 50. yılı vesilesiyle gazeteci Marc Semo ve yayıncı Denis Guillaume gibi edebiyatın önemli figürlerinin yanı sıra Ahmet Soysal ve Seza Yılancıoğlu, Gürsel’in eserleri hakkında söyleşecekler. Fehmi Karaarslan, Nedim Gürsel eserlerinden bazı bölümler okuyacak. Konferansın ardından imza seansı ve yazarın da katılacağı bir kokteyl düzenlenecek.

Cihat Akademisi – Nicolas Henin (25/10/2016 Salı – 18:30 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi Fransızca (Simültane çeviri)

Nicolas Hénin, Suriye çatışmasına odaklanan ve Suriye devrimi başladıktan sonra o topraklara giden ilk batılı önemli gazetecilerden biri. Cihatçılar tarafından ele geçirilmeden önce tehlikeli bölgelerde beş defa bulunmuştur. O zamandan beri, bu krizde ülkelerimizin tarihle yüzleşmesine ikna olduğundan, iş hayatının bir bölümünü Suriyelileri savunmaya adamıştır. 2015 yılında, Suriye çatışmasına karşı Batı’nın hatalarını ve korkaklığını kınayan « Cihat Akademisi » adında bir deneme kitabı çıkarmıştır.

Sergi Açılışı – Antoine D’Agata ve Jean-Francois Lepage  (Pazartesi 03/10/2016 – 19:00 – Afife Jale Ortaköy Galerisi)

Türkiye’nin en önemli fotoğraf festivali Fotoİstanbul, bu sene, artistik yaklaşımları birbirinden apayrı iki Fransız sanatçıyı ağırlıyor. Çalışma tekniği bir ressamı andıran Jean-François Lepage ve diğer yandan, kentsel planlama ve ham maddelerden esinlenen Antoine d’Agata’nın sergilerini, Fotoİstanbul festivali kapsamında 30 Ekim 2016 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz. 04 Ekim Salı günü ise saat 20:00’de, festivalin artistik direktörü Christophe Laloi eşliğinde, Köyiçi Beşiktaş’da Voies Off d’Arles isimli projeksiyon gecesi düzenlenecek.

Rançois Dallegret – Pierre Huyghe – Camille Lacadee – François Roche (22/10 – 20/11 – Galata Rum İlkokulu, Studio-x İstanbul, Depo, Alt, İstanbul Arkeoloji Müzesi)

İnsan ve tasarım arasındaki yakın ilişkinin derinlemesine inceleneceği bienal, ‘Biz insan mıyız? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığıyla gerçekleştirilecek. Bienalde, 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi, İstanbul’un farklı bölgelerinde bulunan 5 mekânda sergilenecek. Bienal kapsamında Fransız tasarımcılardan François Dallegret, Pierre Huyghe, Camille Lacadée ve François Roche’un eserlerini görebilirsiniz.

Animasyon Film Festivali (26 – 28 EKİM 2016 – İstanbul Fransız Kültür Merkezi)

Fransız Kültür Merkezi, bu yıl dördüncü kez Canlandıranlar Derneği işbirliği ile İstanbul Canlandırma Sineması Festivali’ni kutluyor. Üç gün süren festival boyunca animasyon severler, çoğu Fransız Kültür Merkezi’nde ilk kez gösterilecek olan çok sayıda uzun ve kısa metrajlı filmleri izleyebilecek. Animasyona özel hazırlanan bu festivalde, Türkiye’de ilk defa, Balthazar Auxierre’e ait La Peri isimli sanal gerçeklikli kısa film gösteriliyor.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale