X

İştahıyla başı dertte olanlar için “iştah canavarı” ile baş etmenin 10 etkili yolu

Bütün günü çok güzel geçirmenize rağmen akşam saatlerinde kontrolünüzü kaybettiğiniz ve iştah canavarına yenik düştüğünüz zamanlar oluyor mu?

Üzülmeyin yalnız değilsiniz, birçok kişi sizinle aynı sorunu yaşıyor olabilir. Üstelik bu problemi sadece akşam saatlerinde değil, sabahın erken saatlerinde, gece uykudan uyandığınızda ya da öğleden sonra herhangi bir saatte yaşıyor olabilirsiniz.

Öğleden sonra kendinize hakim olamıyor ve dolaptaki yüksek şeker / kalori içeren besinlere yöneliyorsanız, akşam eve gidince kendinizi tanıyamıyor ve sürekli bir şeyler yeme isteği duyuyorsanız, yemeklerden sonra kendinizi yine buzdolabının önünde buluyorsanız, gece boyunca sürekli yeme isteği duyuyorsanız iştah canavarının esiri olmuş olabilirsiniz.

İştah canavarına yenik düşmenizin birkaç nedeni olabilir, sorunun nedenini bilmek çözüme daha kolay ulaşmanıza da yardımcı olur:

  • Alışkanlıklarınız bu yönde değişmiş olabilir ve sadece alışkanlıklar sebebiyle o gün o saatte bir şeyler yeme isteği duyuyor olabilirsiniz.
  • Günün diğer saatlerinde yeterli ve dengeli beslenmeyerek, ihtiyacınız olan enerji ve besin ögelerini almıyor olabilirsiniz. Bu durum özellikle bütün gün yetersiz beslenip akşam yeme atağı kişilerde görülebiliyor.
  • Duygularınıza yenik düşüyor ve aslında aç değilken bile kendinizi bir şeyler yerken buluyor olabilirsiniz.
  • İnsülin metabolizmasına bağlı herhangi bir sağlık sorunundan dolayı sık acıkıyor ve tatlıya istek duyuyor olabilirsiniz. Yemeklerden 1-2 saat sonra aniden acıkma, gece uykudan uyandıran tatlı isteği ve özellikle karın bel bölgesine yoğunlaşmış kilo probleminiz varsa bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına görünmenizi tavsiye ederim.
İştah canavarıyla baş etmenin 10 yolu

1. Sabahları güne güzel bir kahvaltıyla başlayın ve kahvaltınızda mutlaka sizi uzun süre tok tutacak ve kan şekerinizi dengeleyecek protein kaynağı bir besine yer verin. Yumurta, peynir, süt veya yoğurt iyi seçimlerdir.

2. Düzenli öğün yapmaya özen gösterin, gün içinde almanız gereken besinleri 3 ana ve 1-2 ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Böylece kan şekeri dengenizi daha iyi sağlamış olursunuz ve ani acıkmaları önleyebilirsiniz.

3. Sizi yoldan çıkardığını düşündüğünüz besinleri etrafınızda bulundurmamaya özen gösterin. “Yemesem de evde bulunsun” düşüncesiyle onları satın almak, yemek için attığınız ilk adımdır unutmayın.

4. Basit şeker ve basit şeker içeren besinler hızlıca acıkmanıza neden olabileceği için uzak durmaya özen gösterin. Basit karbonhidratları kompleks olanlarla yer değiştirin. Kompleks karbonhidratlara yönelmek için beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur, kinoa, karabuğday, kuru baklagilleri tercih edebilirsiniz.

Kinoa

5. Her gün süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu, yağ grubu besinleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. Eksik beslenmek daha sonra açlığınızı kontrol edememenize neden olabilir.

6. Yalnızlık, sıkıntı, ödüllendirilme, sevgi boşluğu, üzüntü kızgınlık gibi birçok duygu açlık ile karışır. Stresli geçen bir günün ardından “ yoruldum, çalıştım ve iyi bir yemeği hak ettim duygunuz “ var ise bunu gözden geçirmekte fayda var çünkü kendinizi ödüllendirmenin tek yolu yemek olmamalı. Bunun en güzel yolu bir yeme günlüğü oluşturmak her gün duygularınızı ve yediklerinizi oraya yazmak. Sorunu bulmada ve çözmede çok faydalı olduğunu göreceksiniz.

7. Kendinize zaman ayırın. Meditasyon veya sizin için meditatif etkisi olan başka bir aktiviteyi her gün veya iki günde bir tekrarlayın.

8. Spor yapın. Spor yapınca ne kadar iyi hissettiğinizi ve çikolataya ihtiyaç duymadığınızı görünce siz de şaşıracaksınız.

9. Buzdolabı (veya erzak dolabı, ilk yöneldiğiniz hangisiyse) kapısına kendinize hatırlatma niteliğinde bir yazı asın.

10. Telefonunuzu daha çok kullanın. Canınız yemek istediğinde önce bir arkadaşınızla konuşun, o sıradaki hislerinizi paylaşın. Bakalım kapadığınızda aklınızda hala yemek olacak mı?

İlginizi çekebilir: Güneşten aldığımız D vitamini neden önemlidir, eksikliğinde neler olur?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Dilara Koçak: 1990 yılında beslenme ve diyet mesleğine gönül veren Koçak, Hacettepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamlayarak uzman ünvanını almıştır. Hâlâ Mezura Kliniğinde bireysel ve kurumsal beslenme ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale