İştah, duygudurum ve tüy dökme: Mevsim değişikliği evcil hayvanlarınızı nasıl etkiliyor?
Yaz mevsimiyle ilgili söylenebilecek pek çok güzel şey var; özellikle de söz konusu evcil hayvanlar olduğunda… Yağmurlu ve soğuk havaların geride kalmasıyla dışarıda oynanan oyunlar artar, köpek sahibiyseniz evcil hayvanınızı rahatlıkla açık havada dolaştırabilir, uzun saatler egzersiz yapabilirsiniz. Ancak yaz mevsimiyle ilgili her şey bu kadar da güzel değil. Kendiniz üzerinde ufak bir gözlem yaptığınızda, yaz aylarında pek fazla acıkmadığınızı, söz konusu sıcak yemek olduğunda bunun size pek cazip gelmediğini, et yemeklerinden biraz uzak durmaya çalıştığınızı kolaylıkla söyleyebilirsiniz. Aynı şey, evcil hayvanlar için de geçerli. Mevsimsel değişiklikler evcil hayvanların beslenme düzenini değiştiriyor. Bunun dışında evcil hayvanlarda tüy dökme ve duygusal değişiklikler de gerçekleşebiliyor.
Bahar ayları tüy dökme oranının en çok değiştiği dönem
Mevsimsel değişiklikler, evcil hayvanların tüy dökme oranını etkiliyor. Ancak tüy dökme mevsimi yaz-kış değil, genellikle ilkbahar-sonbahar olarak kendini gösteriyor. Nasıl ki biz insanlar ilkbaharın gelmesiyle birlikte gardırobumuzdaki kalın kıyafetleri kaldırıyoruz ve sıcak yaz günlerine hazırlanıyoruz, evcil hayvanlar da benzer bir hazırlık yapıyor. Evcil hayvanların vücudu, sıcak yaz günlerine hazırlanmak ve yazı daha rahat geçirmek için ilkbaharda daha fazla tüy döküyor. Mevsim değişip sonbahar geldiğinde ise evcil hayvanların vücudu, soğuk kış günlerine hazırlık yapıyor ve daha az tüy döküyorlar. Bu tür değişiklikleri bilmek, evinizi her zamanki gibi temiz tutmak için aslında önemli bir ipucu. İlkbahar aylarında evinizi daha sık süpürüp daha fazla havalandırarak, evcil hayvanınızın artan tüy dökme probleminden daha az etkilenmek mümkün.
Mevsimsel değişimler evcil hayvanların beslenme düzenini de etkiliyor. Yakın zamanda Fransa’da yapılan bir araştırma kapsamında kedilerin altı yıl boyunca beslenme alıkanlıkları gözlemlendi. Araştırma kapsamında normal kiloda ve aşırı kilolu kediler arasında bir kıyaslama yapıldı. Bu araştırmaya göre kedilerin yiyecek tüketimleri kış aylarında açık bir şekilde artıyor. Kediler en çok ekim-şubat ayları arasında yemek yiyor. Haziran-ağustos ayları arasında kalan dönem ise kedilerin yıl içinde en az yemek yedikleri dönem. Araştırmaya göre kediler temmuz ayında, aralık ayındakine kıyasla yüzde 15 daha az yemek yiyor.
Aslında bunun başlıca sebebi, yaz mevsiminde gerçekleşen iki önemli olgu. Bunlardan birincisi, artan hava sıcaklıkları. İkincisi ise gündüz süresinin uzaması nedeniyle hayvanların hormonal dengelerinde bir takım değişiklikler yaşanması. Bu iki nedenden ötürü hayvanlar yaz aylarında yiyecek aramak için daha az zaman harcıyor. Bu da onların daha az yemek yemelerine neden oluyor. Üstelik bu durum sadece doğada yaşayan hayvanlar değil; beslenmek için avlanmak zorunda olmayan, tamamen evde yaşayan evcil hayvanlar için de geçerli.
Mevsimler evcil hayvanların duygusal durumunu da değiştiriyor
Mevsimsel değişikliklerin etkisi sadece beslenme ve tüy dökme üzerinde değil elbet. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte birçok evcil hayvan, daha serin ve gölge bir yer arıyor. Üstelik evcil hayvan türleri arasında bile sıcağa tolerans konusunda farklılıklar olabiliyor. Örneğin bulldog, Fransız buldog, pug, Boston teriyer cinsi köpeklerin aşırı sıcakta nefes alma problemleri yaşayabileceği ve dolayısıyla hava sıcaklıkları arttığında serin bir yerde kalmaları gerektiği biliniyor. Sıcak havalar, köpeklerin oyun oynama ve egzersiz konusunda daha az istekli olmasına da neden oluyor. Sıcak havalarda köpekler oyun oynayıp vücut sıcaklığını daha çok artırmak yerine gölge ve serin bir yerde yalnız kalarak dinlenmeyi tercih edebiliyor. Aksi bir durum ise köpekleri daha agresif ve huysuz yapabiliyor. Örneğin Çin’de yapılan bir araştırma kapsamında, sıcaklıkların yüksek olduğu yaz mevsiminde köpek ısırması vakalarının daha fazla yaşandığı tespit edilmiş. Bu yüzden sıcak havalarda özellikle yabancı köpeklerle oynarken dikkatli olmakta fayda var.
İlginizi çekebilir: Köpeğinizin bıraktığı tüy ve kirlere elveda: Temizlik sırasında ihmal etmemeniz gereken alanlar