İşinizde daha başarılı olmak için iş yerinde meditasyon yapın
Dünyadaki bazı şirketler, iş yerinde meditasyon ve farkındalığın nimetlerini övmekle bitiremiyor. İş yerinde meditasyonu bu kadar övmelerinin nedeni aslında oldukça basit: Meditasyon hafıza ve odaklanmayı güçlendiriyor, duygu kontrolü sağlıyor, stresi azaltıyor. Böylelikle iş yerinde başarı sağlıyor.
Uplifers olarak biz de iş yerinizde yapılan meditasyonun nasıl başarı sağladığını araştırdık:
1. Detayları gözden kaçırmamanızı sağlar
Bir iş toplantısındasınız, önünüzde bilgisayar açık, masanın üstünde telefonunuz duruyor. E-mail uyarı sesini duyuyorsunuz, hemen gelen maili açıp, okuduktan sonra “uygun olduğunuzda” cevap vereceğinizi düşünerek kapatıyorsunuz. Ama aklınızdan bir türlü atamıyorsunuz. Gelen mail o akşamki yemek hakkında da olabilir, sizi bekleyen bir sonraki sunum hakkında da. Maili çabucak açıp kapatmanıza rağmen, o hala zihninizi meşgul ediyor. Belki toplantı odasındaki kimse bunun farkında değil ama siz tümüyle o odada değilsiniz.
Aradan 45 dakika geçiyor, masanıza dönüyorsunuz ve iş arkadaşınızla toplantı hakkında konuşmaya başlıyorsunuz ve ikinizin de birbirinizden tamamen farklı şeyler duyduğunu fark ediyorsunuz. O e-mail sadece sizin dikkatinizi dağıtmakla kalmamış, aynı zamanda iş akışınızı da yavaşlatmış oluyor.
Farkındalık meditasyonu sayesinde bunu iki şekilde çözebilirsiniz:
– Kazandığınız farkındalık sayesinde potansiyel dikkat dağıtıcı unsurlara karşı daha bilinçli olabilir ve odaklanmak istediğinizde onları uzaklaştırabilirsiniz. Örneğin toplantılara girerken deftere not alabilir, bilgisayarınızı masanızda bırakabilirsiniz.
– Uzun süreli odaklanma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz ve uzun süren toplantılarda size sunulan bilgileri daha rahat kavrayabilirsiniz.
İlgili yazı: 5 dakikalik meditasyonlarla ruhunuzu harekete geçirin
2. Daha iyi kararlar vermenizi sağlar
Bir sürü iş arkadaşınızla birlikte bir başka toplantıdasınız ve bir projeyi gözden geçiriyorsunuz. Aniden birisi araya giriyor ve sizin sorumluluk alanınızdaki bir konuyla ilgili yaşanan bir tersliğe dikkat çekiyor. Odanın geri kalanı da bu konuda fikir birliğine varıyor.
İş arkadaşınız sadece şirketin çıkarlarını düşünmesine rağmen bu davranışını kişisel algılıyorsunuz ve onun sizi göz göre göre uçurumdan aşağı yuvarladığını düşünüyorsunuz. Kafanızın içinde “Neden bunu gelip sadece bana söylemedi ki? Neden herkesin içinde beni bu duruma düşürüyor? Neden her seferinde benim yaptığım işte bir sorun çıkıyor” soruları dönmeye başlıyor.
Kendimizi tehdit altında hissettiğimizde, ilkel insandan gelen doğamız bizlerdeki “savaş ya da kaç” dürtüsünü harekete geçirir. Eğer ormanda yırtıcı bir hayvandan kaçıyorsanız bu harika bir çözüm olabilir. Ancak toplantı odaları için pek de iyi bir çözüm olduğunu söylemek mümkün değil.
Farkındalık ise dikkatinizi yoğunlaştırarak herhangi bir zamanda etrafınızda olup bitenlerle daha yoğun bir ilişki kurmanızı sağlar. Olayların her zaman kişisel olmadığını, öyle olsa bile bununla daha verimli bir şekilde mücadele edebileceğinizi görmenizi sağlar. Aşırı tepki gösterdiğinizde bir an durup kendinizi gözlemleyebilir ve daha bilinçli bir şekilde devam edebilirsiniz.
İlgili yazı: Stresten arınmak için “Meditasyon”
3. İş arkadaşlarınıza güç verebilirsiniz
Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığınız bir projenin stratejisini tartıştığınız bir toplantıdasınız. Yönetim, belli roller ve sorumluluklar dağıtmaya başlıyor. Bu işin nasıl sonuçlanacağını o an anladınız, kime daha enteresan görevler verilecek, kim görevinden şikayet edecek, kim daha çok çalışacak.
Hepimiz kendi kafamızda bir şeylerin nasıl sonuçlanacağına inanıp duruyoruz. Belli bir bakış açısına sıkışınca da başka fırsatlara dikkat etmiyoruz. Bu hem kişisel ilişkiler hem de iş ilişkileri için geçerli. Başkalarının söylediklerini duyuyor olabilirsiniz ancak bu onları gerçekten dinlediğini anlamına gelmeyebilir. Konuşmanın nasıl biteceğini bilen “uzmanlar” olmak yerine, söylenenleri taze bir bakış açısıyla dinlemeyi tercih edebilirsiniz.
İlgili yazı: Çalışma hayatınızın kişisel yaşamınızı olumsuz yönde etkilediğini gösteren 7 kritik işaret
Farkındalık sizlere önyargılardan, beklentilerden, hükümlerden arındırılmış, masum bir bakış açısı sunar.
Kaynak:
Mindbodygreen