Hızla gelişmekte olan startup dünyası, her geçen gün yeni girişimcilerle daha da büyüyor. Yaratıcı ve dinamik fikirler ve girişimler, iş dünyasının alışık olmadığı yaratıcı oluşumlar ve iş becerilerine tutkularını katan genç girişimciler, girdikleri yolda daha emin adımlarla yürümek istiyor. Fikirlerini ve oluşumlarını özgürce ve başarıyla hayata geçirmek için yeni yollar arıyor.
Yeni nesil yaratıcı ortak çalışma alanı Kolektif House, iş hayatına kattığı yeni yorumla ve bünyesinde barındırdığı başarılı girişimcilerle ve şirketlerle, genç girişimciler için başlı başına bir ilham kaynağı.
Biz de Uplifers olarak, genç girişimcilerin yolunu aydınlatacak ve onlara ilham verecek tavsiyelerini öğrenmek ve oluşacak gelişimlere katkıda bulunmak için, işlerinde uzman 3 kişiye sorular sorduk.
Kolektif House Workup mentorları Ata Uzunhasan, Kaan Akın ve Serkan Ünsal, tecrübelerini, başarılarını ve motivasyonlarını sizlerle paylaştı.
Serkan Ünsal – startups.watch Kurucusu
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ismim Serkan Ünsal. startups.watch’un kurucu ortağıyım. Yatırımcılar ve kurumlar için analizler sağlayan bir platformumuz var. Daha öncesinde ise dakick.com adlı bir etkinlik öneri girişimimiz vardı. 2013 yılında sattık. ODTÜ mezunuyum. 2 yıl Ericsson, 8 yıl Turkcell’de çalıştım. 2010 yılından beri ise girişim ekosisteminin bir oyuncusuyum. Girişimcilik ve ürün yönetimi ile ilgili dört kitabım yayınlandı. Hepsi ücretsiz ve ekosistemin gelişmesi için yazdığım kitaplar. Bir ara üniversitelerde girişimcilik ile ilgili ders verdim fakat öğrenciler biraz yordu beni, tembel öğrenciye katlanamadığım için şimdi ders vermiyorum, sadece girişimimle ilgileniyorum.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Evlenmeden önce haftada 65 saat çalışma kuralım vardı, şu anda 50 saat civarında. Yapmamam gerekiyor ama gece gündüz iş düşünüyorum. Uyku düzenim 00:00 – 08:00 şeklinde. 2008-2010 yılları arasında lisanslı yüzücüydüm ama yüzmemek bu aralar bedenimi iyice yıprattı diyebilirim.
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Pozitif insanlarla vakit geçirmek iyi hissettiriyor. Yüzmek de iyi hissettiriyordu fakat son 2-3 yıldır fazla işe kaptırdım kendimi. Zorla birinin beni yakamdan tutup yüzmeye götürmesi lazım.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Akıllı çalışmak (ya da verimli çalışmak)
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Mutlu, ücretli, rakipsiz
Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Müşteriyi keşfetmek için onunla konuşmak
Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Müşteriyi
Verimli çalışmanın formülü: Çok iyi organize olmak
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Apple Reminders, Notes
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Gerçekçi olmak
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Her şey mümkün.
Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
Öncelikle konumu süper, özellikle Kanyon civarına gelen tüm müşterilerimi ofise davet edebilmek, oldukça iyi ilişkiler kurmak için önemli. İçerideki firmalarla aynı binada olmak, birkaç adım yakınlarında olmak da işlerimizi ve ilişkilerimizi artıyor. O nedenle Kolektif House’u en değerli kılan aynı sektörden insanlar için bir buluşma merkezi olması.
Ata Uzunhasan – Galata Business Angels Yönetici Direktörü
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İtalyan Lisesi’nden sonra Koç Üniversitesi İşletme ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldum. Özellikle üniversitede çok ders çalıştım. Bunun meyvesini özel derslerden kazandığım paralarla aldım. Mezun olduğumda karşımda üç yol vardı; akademisyen olmak, sadece özel derslerle para kazanmaya devam etmek ve profesyonel iş hayatına hızlı bir başlangıç yapmak. Sonuç olarak, üçüncüsü daha vizyoner ve heyecan verici geldi. Önce denetim ve ardından danışmanlık olmak üzere 5 yılımı pwc’de geçirdim. 2010 yılında, Türkiye’nin en önemli banka birleşmelerinden biri olan TEB-Fortis birleşmesini yönetecek ekibe danışman olarak katıldım ve bankayı dönüştüren bir çok projede yer aldıktan sonra, girişimcilerle banka müşterileri bir araya getiren çalışmalar yaptım. Bu çok heyecan verici alana gönlümü kaptırdıktan sonra da 2016 yılbaşıyla beraber Galata Business Angels’taki görevime başladım. Bütün bu dönem boyunca istikrarlı olarak yaptığım şey, her organizasyonun içerisinde bir müzik grubu kurmak veya parçası olmak oldu. 4 ayrı müzik grubunda gitar çalıp solistlik yaptım ama sanırım en parlağı, kendi “Sistin Şapelim” (Cappela di Sistina) dediğim TEB Band oldu.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Galata Business Angels, idari olarak küçük bir organizasyon ve bir startup gibi hareket eden, Minimum Viable Product (MVP) oluşturup deneyen bazen beceren bazen beceremeyip tekrar deneyen bir yapımız var. Ofisten içeri bakarsanız, beni, kimi zaman milyon dolarlık bir yatırım hakkında konuşurken, kimi zaman makbuz keserken, kimi zaman da klasör düzenlerken görebilirsiniz. Özetle, her girişimde olduğu gibi “ne iş olsa yaparım” mantığıyla çalışıyorum… ve evet bu yoğun olmak demek. Zamanımın önemli vaktini girişimlerle görüşmeler alıyor. Girişimcilerin heyecanlarına şahit olmak, onları anlamaya çalışmak ve sonunda bir yatırımı tamamlamak bana zevk veriyor ve bunun sayesinde enerjik olabiliryorum.
Günde 7 saat uyumaya çalışıyorum ancak küçük kızımız Melisa gecede iki veya üç defa beni özlediğini ağlayarak dile getirince genelde uykusuz kalıyorum. Az uyumakla kesilen uyku arasında ciddi bir fark var. İnanın ikincisi çok daha kötü ve verimsiz. Bazen uykum kesilmesin diye 1 buçuğa kadar çalışıp Melisa’nın ilk uyanmasından sonra uykuya dalıyorum. İyi ki Kolektif House’un kahveleri var.
Bedene bakma konusunda çok özel bir şey yapamıyorum. Vakit yaratsam bile her konuda olduğum gibi sporda da kendime çok yüklenip kısa sürede sakatlanıyorum. Bu yüzden yapabileceğim en kolay yöntemle “iyiyim, iyi görünüyorum, kendimi iyi hissediyorum” diyerek formda kalmaya çalışıyorum.
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Kesinlikle aile ile zaman geçirmek. Bunun haricinde sosyalleşmek, uzun zamandır dinlemediğim bir şarkıyı dinlemek ve kendimi küçük hediyelerle şımartmak.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Bence akıllı şekilde çok çalışmak
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Etkisi büyük, uygulanabilir, anlaşılabilir
Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Sorulması gereken bazı sorular var: Neyi çözüyorum? Başkası yapmış mı? Fikrimi nasıl hayata geçiririm? (ipucu vereyim: sorunun cevabı para değil). Sonrasında da ilk yapılacak şey harekete geçmek.
Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Aileniz ve arkadaşlarınızı. Onların maddi manevi desteği girişimciyi ayakta tutacaktır. İnanın bana karşınıza almaktan çok daha iyidir. Diğer taraftan girişimcilik demek ekip kurmak demek. Bu yüzden ilk aylarda varsa yoksa ekip kurmak için çalışın.
Verimli çalışmanın formülü: Sonuç odaklılık. Arada bir durun ve “ben ne yapıyorum” diye sorun. Yaptığınız anlamsız geliyorsa yeni hedef belirleyin.
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: To do list, To do list matrix (Eisenhower’s Principle), Trello, belki de yaşlandığımı gösterecek ama post-it
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Gerçek nedir ki gerçekçi olalım? Her an değişecek ve doğrusu bile geçici olan bir yaklaşımı benimsemek bana çok akıllıca gelmiyor. Hayal kurmaya devam… ama harekete geçmek şartıyla.
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Tek cümle yazamayacağım. Herkes zaman olarak aynı 24 saati, haftayı, ayı, yılı yaşıyor… Atatürk gibi 57 yılına bir ülkenin geleceğini, Steve Jobs gibi 56 yılına dünyayı değiştirebilmeyi, Mozart gibi 35 yılına sonsuza kadar var olmayı sığdırabilirsin. Ya da sadece 80 bilemedin 90 yıl yaşarsın. Zamanını iyi kulan! Harekete geç.
Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
Kolektif House ile kendimi Türk girişimcilik ekosisteminin kalbinde hissediyorum. Herkes iki adım mesafede ve ekosistem kapımın önünden geçiyor (burada erken ve akıllı davranıp mevcut odayı almamın büyük payı var). Verimli olmanın benim için olmazsa olmazı Kolektif House’da çalışmak.
Girişimcilik dalgalı bir deniz. Bir gün iyi bir gün çok kötü hissedebiliyorsunuz. Ayrıca güncel kalabilmek; kim ne kadar yatırım almış, nasıl almış haberlerini birinci elden yaşayabilmek çok önemli. Bu sebeple girişimcilerin kabuklarına çekilmeleri yerine, dayanışması, sorunlarına ortak çözümler bulması ve birbirlerini çok iyi tanımaları bir girişimin devamlılığı arttıran konular. Paylaşımlı ofis de bunu en kolay sağlayacak model.
Kaan Akın – Hackquarters Kurucusu
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Kurumsal hayatta ve startuplarda çalışmış bir melek yatırımcı ve mühendisim. 2015 yılında Hackquarters isimli girişim hızlandırma şirketini kurarak tam anlamıyla bir girişimci oldum. Hackquarters bünyesinde 10 girişim ve Workup, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi partnerlerimizin girişim programlarında da 100’ü aşan girişimlerle birebir çalışan bir ekip hale geldik. Bunun yanında da Türkiye ve dünyanın büyük şirketlerinin dijital transformasyona ayak uydurması ve inovasyon kaslarının gelişmesi için programlar, eğitimler ve etkinlikler yapıyoruz.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Kendimi bir işkolik olarak tanımlasam bile, bu sene benim için dahi biraz fazla yoğun geçti. Genelde hafta içi tüm güne yakın çalışıp, hafta sonları da etkinlikler yaptığımız için 7×24 işle geçiyor. Bunun sağlıksız olduğunu bilsem dahi, yaptığım işi çok sevdiğimden hala şikayet etmesem de, bu sene kendime ve bedenime kötü baktığımın çok farkındayım. Yaklaşık 4 aydır spor salonuna uğrayamadım, ama uyku konusunda kendime kötü davranmamak için daha erken uyumaya başladım. Ortalama 7 saat uyuyorum diyebilirim
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Ağırlıklı olarak birlikte çalıştığımız girişimlerin başarıları beni mutlu ediyor. Çalışma tempomu şu an için azaltamasam bile, en azından sevdiğim yerlerde çalışarak kendimi daha iyi hissediyorum. Mesela bu cevapları da yine çok sevdiğim bir yerden çalışırken veriyorum.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Çok çalışmak bir mecburiyet, ama doğrusu akıllı çalışabilecek yolları bulabilmekten geçiyor. Bazen akıllı çalışsanız dahi çok çalışmanız gerekebiliyor.
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Problemi gördüm, deneyimlerle doğruladım, şimdi çözümü yapıyorum.
Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Problemin doğrulanması. Ne yazık ki girişimcilerin %50’si olmayan bir problemi çözüyor. Eğer bir problem çözmüyorsanız, insanlara sunduğunuz şey bir çözüm değildir. O yüzden bir fikriniz varsa, gidin insanlarla konuşun; fikrinizi anlatmanız gerekmez, en azından problemin gerçek olduğunu ve aktif olarak insanların bunu çözmek için çalıştığını öğrenmelisiniz.
Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Mümkünse sizinle aynı vizyona inanan bir ekip, sonra kötü geçecek günler için (ki girişimciyseniz çok fazla kötü gününüz olacak) sizin yanınızda olacak dostlarınız, aileniz, sevgiliniz. Eğer iş ile ilgili daha büyük problemleriniz olacaksa Hackquarters :). Bir mentor, bir yatırımcı bulmak için acele etmenize gerek yok. Özellikle mentorlük konusu oldukca karışık. Birçok insan kendisine mentor diyor, fakat değil. Birçok insan mentor ne demek bilmiyor ama mentor.
Verimli çalışmanın formülü: Girişimcilikte en önemli şey odaklanmak. Bir fırsatı keşfedince insan gerçekten çok mutlu oluyor. Doğal olarak da daha fazla fırsat görmeye ve bunlar için heyecanlanmaya başlıyor. Ama eğer odaklanmazsanız, kesinlikle verimli olamazsınız. Bu odağınızı seçtikten sonra, yapmanız gerekenlere bakın, %80’ını yapmayacak olmasanız, hangilerini yapmayacağınızı seçin ve diğerlerinden başlayın. 80’e 20 kuralını mutlaka okuyun.
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Farklı projelerde farklı ürünler kullanıyoruz, bugüne kadar Trello, Wunderlist, Asana, Google Docs, Not defteri ve daha nicelerini kullandık. Benim en zorlandığım konu bu tarz programlara bağlı kalabilmek. Bu kadar çok ürün çıkmasından global olarak da bu problemin çözülmediğini anlayabilirsiniz. Güzel bir girişim olan Atina.io’yu da göz atabilirsiniz 🙂
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Gerçekçi olan bir girişimci tanıdığımı düşünmüyorum. Eğer bir girişim yapacaksanız birçok insanın göremediği bir dünyayı hayal etmeniz gerekir, AMA (bu amayı özellikle büyük yazdım) bu hayaller de birileri tarafından gerçekleştirilmeli. O yüzden gün içerisinde hayalperest ve gerçekçi olarak gidip gelmek en güzeli.
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Başarırsanız harika şeyler olacak, başaramazsanız harika bir eğitim almış olacaksınız; girişimcilikte kaybetmek yok.
Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
İlham aradığınızda size ilham verecek çok fazla insana rast gelebiliyorsunuz, fakında olsanız da farkında olmasanız da. Benim durumum özellikle biraz farklı, her gün bir sürü toplantı ve girişimcilerin isteklerinden kaçabilecek bir alanım olmuyor. Bazen saklanıp çalışacak yerlere ihtiyacım var.
Kolektif House, işi tutkusu olan, hayallerinin peşinden koşmak isteyen, yaratıcı fikirlerini ve oluşumlarını hayata geçirmek isteyen herkese kapısını açıyor. Eğer siz de bu keyifli çalışma alanından faydalanmak ve girişimlerinizi sosyal yaşamınızla yoğurarak geliştirmek istiyorsanız web sitelerini ziyaret edebilir, Instagram adreslerini takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hayallerine Koşan Kadınlar: Başarılı Kolektifli kadınların iş-yaşam dengesi ve sosyal hayatlarına dair