İşin uzmanlarından girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak tavsiyeler: Cem Hürtürk, İhsan Elgin, Timur Sırt
Hayalleri gerçekleştirme yolunda heyecan veren fikirleriyle iş dünyasına yeni bir soluk getiren genç girişimciler başarı hikayeleriyle ilham veriyor. Bu hem keyifli hem de zaman zaman zorluklarla karşılaşılabilen süreçte, girişimciler için tecrübeli isimlerin tavsiyeleri hayat kurtarıyor.
Girişimcilere yol göstermek ve paylaşımlı ofis Kolektif House’un ilham verici ortamındaki uzmanların, iş hayatına dair tüyolarını paylaştığımız “İşin uzmanlarından girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak tavsiyeler” serimizin ikinci yazısında Sendloop Kurucu Ortağı Cem Hürtürk, Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin ve Bilişim Gazetecisi Timur Sırt var.
Cem Hürtürk – Sendloop Co-founder
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İsmim Cem Hürtürk, bilgisayar mühendisiyim. 1997 yılında ortağım Mert ile kurduğumuz TicaretMerkezi.com ile internet dünyasına adım attım, 1999’da kurduğumuz Octeth ile Hong Kong’a ilk yazılımımızı sattık ve o günden beri Wridea, PreviewMyEmail, SenderSuite, 50saas, ReferralMagic, Sendloop gibi bir dizi yazılım ve internet şirketleri kurduk, bir kısmı satın alındı, diğerlerini ise hala yönetiyoruz. Yeni girişimler kurmak, edindiğim bilgi ve deneyimi paylaşmak ve çevremdekilerle kolektif başarıya ulaşmak hedeflerim arasında.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Yoğun ama zevk aldığım bir çalışma tempom var diyebilirim, sabah 07:00’de güne başlarım. Sabahları ilk iş olarak yapmam gereken kritik işleri yapar, öğleden sonra her gün yapıyor olduğum email cevaplama ve gündelik süreçlerin takibini yaparım. Akşam 19:00 – 20:00 civarı ofisten ayrılır, eşim ve çocuklarımla vakit geçiririm. Gece 02:00 civarı yatarım. Cumartesi ve Pazar çalışmamaya gayret eder eşim ve çocuklarımla zaman geçiririm. Spor konusuna gelince, son 2 yıldır pek zaman ayırdığım söylenemez maalesef.
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Eşim ve çocuklarım.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Hem akıllı hem çok çalışmak
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Potansiyel müşterisine zaman veya para kazandıran fikir, mükemmel fikirdir.
Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: En hızlı şekilde hayata geçirip ilk müşteriyi kazanmaya çalışmak. Bir fikri doğrulamanın tek yolu ürünleştirip potansiyel müşteriler için hazır hale getirmek ve ödeme yapıp yapmadıklarını gözlemlemektir.
Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Girişim macera demektir, risk demektir, 99% başarısızlık olasılığı demektir. Bu nedenle tüm sorumluluğu kendi omuzlarınıza yüklenip – eğer girişiminize gerçekten inanıyorsanız – kendi başınıza ilk adımı atmalısınız. Ortağınız olsun ya da olmasın, kimseden onay ve motivasyon beklemeden, kendi yolunuzu kendiniz çizmeli ve aydınlatmalısınız.
Verimli çalışmanın formülü: Sevdiğin işi yapıyor olduğun sürece verim konusunda bir problem yaşanacağını sanmıyorum.
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Google Docs, Google Inbox, Google Calendar, Trello
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Gerçeğin göreceli olduğunu düşünüyorum. O yüzden benim için hayal kurmak ve hayali gerçeğe dönüştürmek çok daha önemli.
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Eğer hayalini kurduğun fikir seni heyecanlandırıyor ise, çevrenden hiç kimseden onay almana gerek yok, tek yapman gereken şey harekete geçmek ve başarısızlığın doğal bir sonuç olduğunu kabullenmek.
Hazır ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
Günümüzde ofis gerekliliği neredeyse ortadan kalktı diyebiliriz, ancak sosyalleşme, etkileşim ve bilgi paylaşımı konusunda paylaşımlı ofis Kolektif House çok özgün bir ortam sunuyor. Ofis ve çalışma ortamları çok güzel ancak Kolektif House‘u özgün yapan yani bence ruhu, kültürü. Bir çatı altında yüzlerce girişim ve girişimci ruhu olan insanla birlikte bir şeyler üretiyor olmak, yeri gelince sorunları paylaşıp birlikte çözüm aramak, bilgi ve deneyim paylaşmak Kolektif House’un en özgün yanı, tam anlamıyla kültürü. Kolektif House, kolektif başarı ve girişim ortamı sunuyor diyebilirim. Girişimciler için paylaşımlı ofislerin en büyük avantajı diğer girişimciler ile etkileşime girmek ve fikir alışverişi yapmaktır diye düşünüyorum.
İhsan Elgin – Core Strateji Founder
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İzmir Kemeraltı esnaf çocuğu olarak iş hayatına başladım. 9 Eylül Üniversitesi İktisat mezunuyum. Stajyerlikten yöneticiliğe giden 10 yıllık profesyonel hayat tecrübem var. Her iki buçuk senede bir departman değiştirdim. İK, bayi geliştirme, pazarlama, CRM şeklinde devam etti. İkinci 10 yılda da girişimcilik, yatırımcılık ve bunların yanı sıra akademisyen olarak çalıştım. İş dünyasını bütün açılardan görme şansım oldu. Kurucu ortağı olduğum ve Amerika’da sattığımız ClimateMinder girişimcilik sektörüne adım atmamı sağladı. Bunun sonuncunda da şimdi danışmanlık yapıyorum. Türkiye’nin ilk hızlandırma programı Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası’nın kurucusuyum. Core Strateji, Fintech İstanbul ve Startups.Watch’un kurucu ortağıyım. Genelde de finans teknolojileri ve perakende teknolojilerinde melek yatırımlarım var. Fonzip ödeme sistemi, kurye tarafında Kuryele ve kuru temizleme sektöründe networkdry gibi.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Çalışma temposu gibi bir kavramım yok açıkçası. Hayatı yaşama şeklim bu. Problem çözmeyi hayat alışkanlığı haline getirmiş biriyim. Yani hem strateji kurgulamayı hem de insanları bir araya getirerek problem çözmeyi sevdiğim için işimle hayatım beraber yürüyor. Sabahları erken kalkıyorum. Haftada 4 gün sabah erken direnç sporu yapıyorum. Günde 6 saat uyuyorum ve uyku düzenim 00.30-06.30.
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Her sabah iki temel şey yapıyorum spor dışında. Birincisi mümkünse aynı şeyleri tekrarlamadan şükredecek 3 şey bulmak. İkincisi ise gün içinde kendime tamamlanacak 3 şey belirlemek. Büyük hedefler yerine işi parçalayarak hedefler koyuyorum ve gün sonunda yaptığım için de tatmin oluyorum. Onun dışında gün içinde meditasyon amaçlı aralar veriyorum.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Akıllı çalışmak
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Tutkuyla çözmek isteyeceğin problem
Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Hedef müşteriden ve problemden emin olmak
Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Kurucu ortağı
Verimli çalışmanın formülü: Çıktıyı net tanımlamak
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Notları tutmak için Evernote, iş takibi yapmak ve takımı yönetmek için Trello, bilgiyi saklamak için Slack.
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Gerçeklere dayalı hayal kurmak
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Potansiyelini ortaya çıkarmanın tek yolu inandığın bir şeyi sabırla denemek.
Paylaşımlı ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
Heyecanın azaldığı zamanda ya da sakinlediğin zamanlarda tekrar heyecanlanmak için Kolektif House‘daki atmosferin seni tekrar tetikleyeci etkisi var. Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajı ise network yapmak ve olup bitenden haberdar olmak.
Timur Sırt – Technology & Startup Journalist
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İTÜ Maden Mühendisliği mezunu olsam da veri madencisi olarak 26 yıldır bilişim gazeteciliği yapıyorum. Bilişim teknolojisi ve girişim ekosistemi üzerine yazılar yazıp videolar çekip canlı yayınlar yapıyorum. Aslında 360 derece girişim ekosisteminde iletişim platformu oluşturmaya çalışıyorum. Sosyal ağlar, geleneksel medya ve etkinlikler olmak üzere her alanda etkin iletişim platformu yaratmayı hedefliyorum.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?
Sıkça uluslararası fuar ve basın etkinliklerine katılıyorum. Dolayısıyla her ay uzun yolculuklar yapıyorum, bu yüzden uyku düzenim çoğu zaman değişiyor. Sağlığım yerindeyse 5 saat temiz uyku yeterli oluyor.
İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?
Kendi gündeminizi yaratacağınız veya kontrol edeceğiniz işte çalışmak beni mutlu kılıyor.
Gelelim kısa sorulara;
Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Sevdiğin işte çalışmak! O zaman zamanı da unutuyorsun ve işini sürdürülebilir hale getirmek için akıllı çalışmak zorunda kalıyorsun.
Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Fikrin mükemmelleşmesi için harekete geçmek şarttır. Uygulamaya geçmeyen, senaryoları oluşmayan fikrin temeli olmaz.
Verimli çalışmanın formülü: Verimli çalışmak için sürprizlere açık şehirde her değişime karşı hazırlıklı olmalısınız.
İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Sürekli mobil cihazları değiştirdiğim için Bulut üzerinden çalışmak hayatımı kurtarıyor.
Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Hayal kurmadan ezberbozan gerçekler için adım atamazsınız.
Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Sizinle aynı projeyi düşünen dünyada yüzlerce girişimci var. Siz hayata geçiren ilk olmak için çaba harcayın.
Ortak ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?
Kolektif House‘da olmak insanların birbirinden beslendiği havuzda olma anlamını taşıyor. Bunun için hem paylaşacak hem de beslenecek zamanımı artırmaya çalışıyorum.
Ortak ofis Kolektif House, işi tutkusu olan, hayallerinin peşinden koşmak isteyen, yaratıcı fikirlerini ve oluşumlarını hayata geçirmek isteyen herkese kapısını açıyor. Eğer siz de bu keyifli çalışma alanından faydalanmak ve girişimlerinizi sosyal yaşamınızla yoğurarak geliştirmek istiyorsanız hazır ofis Kolektif House’un web sitesini ziyaret edebilir, Instagram adreslerini takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İşin uzmanlarından girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak tavsiyeler