İşin uzmanlarından girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak tavsiyeler: Barış Gülbaş, Onur Karahayıt, Yasemin Örs

Birbirinden yaratıcı fikirleriyle iş dünyasına yeni birer soluk getiren girişimcilerin yaptıkları işler kadar bu aşamaya gelene kadar aldıkları her bir tavsiye de son derece önemlidir. Ortaya güzel bir iş çıkarmadan önce işin uzmanlarından tavsiye almak da özellikle genç girişimcilerin başarılı bir yol haritası çıkarmasına yardımcı olur. 

Paylaşımlı ofis Kolektif House’un ilham verici ortamındaki uzmanların, iş hayatına dair tüyolarını paylaştığımız  serimizin yeni yazısında girişimcilere ilham vermek için 3 isim yer alıyor: Bilgetech Kurucu ve CEO’su Barış Gülbaş, Yandex Turkiye Ülke Müdürü Onur Karahayıt ve Yourstruly Kurucusu Yasemin Örs.

Barış Gülbaş – Bilgetech Founder & CEO

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İş hayatıma Radyo Yayıncılığı ile başladım. Radyo yayıncılığının teknik ihtiyaçları ve eksiklikleri her zaman ilgimi çekiyordu. Uzun bir dönem Tonmaister (Ses Mühendisi) görevinde çalıştım. Bu alanda kendimi geliştirmek adına Radyo, Ses Kayıt Stüdyosu ve Sahne Tonmaisterlığı alanlarını gördüm.

1998 yılında mp3’lerin yeni yeni kullanılmaya başlandığı dönemde Türkiye’de ilk defa radyo yayıncılığının dijital otomasyona bağlı ve el değmeden çalışmasını sağlayacak alt yapıyı geliştirdim. 5000 analog kaseti dijital ortama aktarmak benim için zor olmuştu.

2002 yılında teknolojiye daha yakın olmak için yazılım geliştirme sektörüne geçiş yaptım. Akaryakıt ve Yiyecek – İçecek sektörlerine yazılımlar geliştirdim.

Türkiye’de yazılım geliştirme sektöründeki eksikliği tamamlama amacıyla IT Manager olarak çalıştığım pozisyonumdan istifa ederek Bilgetech’i kurdum.

Bilgetech, 20 kişilik mühendis ekibiyle Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarına Smart Transportation, RideSharing, Market Place ve Mobile Payment teknolojileri üreten yazılım evi konumuna geldi.

Yaklaşık 6 aydır Artificial Intelligence alanında yeni startup hazırlıkları içerisindeyiz. Yakın zamanda mvp’mizi test etmeye başlayacağız.

Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?

Çalışma tempom yoğun geçiyor. Sabah erken kalkmayı seviyorum ve 5-6 saatlik uyku bana yetiyor. Günlük sporumu yapmaya özen gösteriyorum.

İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?

Ailemle zaman geçirmek. Bir de Petra’dan double espresso içtiğimde çok mutlu oluyorum. Kahve sevgisi olsa gerek.

Gelelim kısa sorulara;

Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Kesinlikle akıllı ve planlı çalışmak.

Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Problem, Validation ve Solution

Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Öncelikle problemin doğrulanması gerekir. Olabildiğinde farklı alandaki kişilerle fikrin paylaşılmasının, doğrulama aşamasına büyük katkısı olacaktır.

Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: İlk olarak manevi gücü yakalamak için aile ve arkadaşlar alınmalı. Aynı vizyona sahip, iyi ve kötü günlerde yanında olacak bir ekip.

Verimli çalışmanın formülü: Planlı çalışmak ve odaklanmak. Hedefini Belirle, Odaklan, Değerlendir ve Sonuca Ulaş ilkesi her zaman üzerinde durduğum başlıklardır.

İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Carrot TODO, Asana, CSO ve Post-It

Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Hayalleri gerçekçi kılmak.

Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: If you can dream it, you can do it.

Hazır ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?

Her gün sabah geldiğimde işime karşı olan heyecanımı üst seviyeye çıkaran bir yer Kolektif House. Ekosistemin içerisinde olmak, networking ve sosyalleşmek adına her girişimcinin ihtiyacı olan maddeler olduğunu düşünüyorum.

Onur Karahayıt – Yandex Türkiye Ülke Müdürü

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

ODTÜ mezunu bir İnşaat Mühendisiyim. Yüksek lisans için Amerika’ya gittikten sonra kariyerim biraz yön değiştirdi ve kendimi teknoloji dünyasında buldum. Çoğunlukla azim, biraz da şansın yardımıyla 1.5 yıl boyunca NASA’nın “Mars Exploration Rover Mission” projesinde Mars’ı haritalayan ekipte yer aldım. Ardından Amerika’da sektöründe lider uluslararası teknoloji şirketlerinde çeşitli yöneticilik görevlerini üstlendikten sonra bir süre de Almanya’daki operasyonlarda yöneticilik yaptım. 2014’de Türkiye dönme kararı alır almaz Yandex’le tanıştım. Harita ve navigasyon servislerinin Ürün Müdürü olarak başladığım Yandex serüvenime, Eylül 2017’den bu yana Yandex Türkiye Ülke Müdürü olarak devam ediyorum.

Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?

Açık konuşmak gerekirse çok yoğun bir çalışma tempom var ama bundan asla gocunmuyorum çünkü işimi gerçekten büyük tutkuyla yapıyorum. Günde ortalama 5-6 saat kadar uyurum ve her sabah evde 10 dakika bile olsa egzersiz yapmaya dikkat ederim. Hafta sonları ise Belgrad ormanında yürüyüş olmazsa olmazımdır.

İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?

Dışarıda olmak, farklı şeyler denemek, yurt içinde veya dışında yeni yerler keşfetmek bana iyi geliyor.

Gelelim kısa sorulara;

Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Çok çalışmadan olmuyor ama verimsizi de pek bir işe yaramıyor.

Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Günlük hayatımızda her gün karşılaştığımız bir sorunu çözüyor olması.

Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Hızlı bir pazar araştırmasıyla fikrin tüketici veya hedef kitle gözünde bir karşılığı var mı kontrol etmek. Yandex kurumsal bir yapı olsa da özellikle yeni fikirleri çok destekleyen bir anlayışa sahip. Şimdiye kadar kullanıma sunulan 30’a yakın ürünün hemen hemen tamamı çalışanlarının çıkardığı, şirketin buna kaynakları ile destek olduğu bir yapıdan bahsediyoruz. Bugün ekibimizden biri Rusya Genel Müdürlüğe gidip, Türkiye’de bu şekilde bir sorun var ve buna biz bu şekilde yanıt olabiliriz dediği zaman; bizden beklenen ilk adımda bu sorunun gerçek bir sorun olduğunu ispatlamamız olur. 

Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Geleneksel olarak bildiğimiz girişimcilikten öteye iç girişimciliği ele alırsak, mevcut ekibinizi yanınıza almak çok önemli. Sizi tanıyan, size güvenen insanların yanınızda olması, fikrinizi hayata geçirirken kesinlikle yardımcı olacaktır. Eğer fikrinizin bir karşılığı yoksa da, emin olun güvendiğiniz bu ekip sizi kırmadan bunu en kısa yoldan anlatacaktır.

Verimli çalışmanın formülü: Doğru önceliklendirme. 10 tane ufak tefek “to do” temizlemek yerine 1 tane büyük bir “to do” ya zaman ayırmak en doğrusu.

İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Trello, Evernote ve Yandex’in kendi iç proje yönetim araçları.

Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: İkisi de. Hayal kur ki fikir çıksın. Gerçekçi ol ki fikir, ete kemiğe bürünsün.

Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Biraz klişe olacak ama “Üşenme, erteleme, vazgeçme.”

Paylaşımlı ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?

Yandex 6.000 kişinin çalıştığı, 17 ülkede faaliyet gösteren çok büyük, kurumsal bir yapı olmasına rağmen, bakıldığında kuruluşu şu an bulunduğumuz ekosistemde yer alan birçok teknoloji girişimden hiç de farklı değil. Şirketin kültürü de bunu fazlasıyla destekler nitelikte. Gerek iç girişimlere verdiği destek, gerekse Türkiye’deki farklı girişimlerle olan organik ilişkisi, Kolektif House & Yandex uyumunu kolaylaştırıyor. Bugün şirketimizin kurucu ortağı, Tel Aviv’de yine paylaşımlı bir ofiste çalışıyor. Çünkü bu ekosistem bizim gibi teknoloji devlerini bile hala besliyor. 

Tabii ki bunlar dışında birçok pratik avantajı da var Kolektif House’un. Etkinliklerimizi burada düzenliyoruz. Hem lokasyon olarak hem de atmosfer olarak herkesin sevdiği bir yer. Bunun dışında farklı alanlarda Kolektif girişimleriyle çalışma fırsatı da bulduk. Engageya ile burada tanıştık, Kaydedenler Kulübü’nde dublaj aldık.

Yasemin Örs – Yourstruly Kurucusu

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Yasemin ben; Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. 11 yıl kurumsal şirketlerde çalıştıktan sonra, birkaç arkadaş sivil toplum çalışmalarına kendimizi verdik, Oy ve Ötesi’ni kurduk. Hepimizin hayatı değişti. Sosyal bir girişimcilikti, bana yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. Kendi işimi kurmaya karar vermemde etkisi büyüktür!

Şu anda 2 yılını birkaç güne dolduracak YORSTRULY isimli bir spor giyim markam var. Tekstille, tasarımla ilgili formasyonum yok. Ailemde tekstilci de yok. Kendim çok spor yaptığım için bilmediğim bir işe, büyük bir heyecanla girdim. Mutluyum gidişattan.

Nasıl bir çalışma temponuz var? Ne kadar uyuyor, bedeninize nasıl bakıyorsunuz?

Kafam rahat ve çok yoğun bir tempom var. Duşta bile iş düşünüyorum diyebilirim. Sadece sabahları 5 ya da 10 dakika egzersiz yapıyorum. Bazen yoga yapıyorum, bazen karın çalışıyorum. Beslenmeme %80 dikkat ediyorum. Geri kalan %20’lik dilimde kendimi hiç sınırlamıyorum.

İyi hissetmek için özel bir formülünüz var mı?

Evet var! Faydasız, hayırsız bir düşünceye kapıldığım zaman, hadi saçmalama diyorum, güzel bir konu buluyorum kafamda. Ya da sevdiğim ve benim gibi pozitif birini arıyorum, kendime eğlence yaratıyorum. Bir de haftada bir tenis oynuyorum.

Gelelim kısa sorulara;

Sizce çok çalışmak mı, akıllı çalışmak mı: Bence önce çok çalışmak şart. Akıllı çalışmak zamanla gelişen bir kas.

Mükemmel fikrin 3 kelimelik tanımı: Heyecanını karnında hissettiğin fikir.

Fikir aşamasındaki bir girişimin atması gereken ilk adım: Numerik hedef seç, gelecek finansal planlamanı o hedefin bir iki kademe altını elde edecekmişsin gibi yap. 

Fikrinizi hayata geçirirken yanınıza önce kimi almalı: Potansiyel birkaç müşterinizi.

Verimli çalışmanın formülü: Nereden başlayacağını iyi bilmek. Örneğin benim işimde bu en iyi kumaşı bulmaktı. Product is the king!

İş takibi yapmak için kullandığınız uygulama ve araçlar: Google docs, Google Spreadsheets kullanıyorum. Basit seviyorum.

Gerçekçi olmak mı, hayal kurmak mı: Her ikisi de dengeli olmalı.

Genç girişimciler için tek cümlelik motivasyon: Şansınıza güvenin, işinizi şansa bırakmayın 🙂

Ortak ofis Kolektif House’ta çalışıyor olmanın iş temponuz üzerinde nasıl bir etkisi var? Girişimciler için paylaşımlı ofislerin avantajları sizce neler?

Kolektif House benim nefes aldığım yer. Etrafımızda sürekli çalışan insanları görmek güzel bir motivasyon.

Hazır ofis Kolektif House, hayallerinin peşinden koşmak isteyen, yaratıcı fikirlerini ve oluşumlarını hayata geçirmek isteyen herkese kapısını açıyor. Eğer Kolektif kültürün bir parçası olarak işinizi tutkuyla yapmak ve birçok avantajdan yararlanmak istiyorsanız, Kolektif Houseun web sitesini ziyaret ederek detaylı bilgi alabilir, Instagram adreslerini takip edebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: İşin uzmanlarından girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak tavsiyeler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!