Işık kirliliğini yok ederek gökyüzünü yeniden tasarlayan proje: Skyglow
Türkçe karşılığı gökyüzü parıltısı olan “Sky Glow”, şehirde kullanılan suni ışıkların gökyüzüne yansıması olarak tanımlanıyor. Peki, Los Angeles’da ışıkların olmadığı bir akşam, kafanızı kaldırıp gökyüzüne baktığınız zaman olağan dışı ne görebilirsiniz?
Bu soruya film yapımcıları Gavin Heffernan ve Harun Mehmedinovic, hazırladıkları muhteşem bir hızlandırılmış çekimle yanıt veriyorlar. Kuzey Amerika’da, yani Melekler Şehri Los Angeles’ta en güzel şekilde korunmuş koyu gökyüzüyle beraber ışıklı kentin canlılığını birlikte film eden ikili, bu iki zıt görüntüyle önemli bir mesaj vermek istediğini açıklıyor.
Video, bahsedilen film yapımcılarının dünyadaki her kentin ışık kirliliği problemlerini araştırmak ve vurgulamak amacıyla giriştikleri multimedya projesi olan Skyglow’un bir parçası ortaya çıkıyor.
Işık kirliliği, doğadaki canlıları ve ekosistemi nasıl etkiliyor?
Proje, ışık kirliliğinin gezegenimizi ilgilendiren en acil problem olmasa da, gün geçtikçe insanlıkla doğa arasında derin bir ayrıma sebebiyet vereceğini öne sürüyor. Işık kirliliği, insan ve hayvan hayatının yanı sıra, özellikle geceleri vahşi hayatı etkilemekte ve ekosistemi alt üst etmektedir. Bununla beraber, büyük miktarda enerjinin israf edilmesine ve gök bilimiyle ilgili araştırmaların etkilenmesine de yol açmaktadır.
Skyglow projesi, nasıl ortaya çıktı?
Heffernan ve Mehmedinovic, ışık kirliliğinin günümüzde ne derece yaygın ve yok edici bir problem olduğunu anladıktan sonra suni ışıklarla aydınlatılan gökyüzünün, doğanın gerçek sihrini yok ettiğini öne sürerek Skyglow projesine başladıklarını duyuruyorlar.
Bosna’da büyüyen ve şimdi Arizona-Flagstaff ’da yaşayan Mehmedinovic çocukken her zaman yıldızların kendini büyülediğini ve içine çektiğini söylüyor. Amerika’ya gelip şehirden şehre sürüklenirken yıldızları göremediğini fark etmesinin uzun zaman aldığını belirten Mehmedinovic, ancak şehir dışına çıktığı araba yolculuklarında kafasını kaldırıp yıldızları görebildiğini anlıyor. Aynı zamanda yıldızlara bakarken çocukluğuna döndüğünü ve bu durumun kendisini her seferinde ne denli etkilediğini de belirtiyor.
Mehmedinovic, Los Angeles hızlandırılmış videosunu oluştururken birçok zahmete girerek Picasa programıyla kentin ışıklarıyla solmuş gökyüzünü keserek yerine suni ışık etkisinden korunmuş Dark Valley veya Grand Canyon’un gökyüzünü koyduğunu açıklıyor.
Los Angeles’ta yaşayan Heffernan ise “Skyglow, gece gökyüzünü yeniden keşfetmenin ve nasıl korumak gerektiğini anlamak için muhteşem bir yol. Biz suni ışıklarla vahşice yıkanmış gökyüzüyle, ışıktan uzak kalmış koyu gökyüzünü karşılaştırmaya odaklandık. Bu iki gözle görülür gerçek yan yana gösterildiğinde, ekolojik olarak birçok açıdan akıllıca seçimler yapılmasına olanak sağlayacağını düşünüyoruz. Bu da zaten Skyglow projesinin en temel amacı!” sözleriyle detayları anlatıyor.
Kaynak
Huffington Post