Mindful bir iş hayatı: İş yerinde farkındalık sahibi olmak neden önemlidir?
Birçok büyük şirket çalışanlarının stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için kurumsal wellness temelli çeşitli yollar geliştirmeye başladı. Sağlık hizmetleri şirketi Aetna da bunlardan biri. Şirketin CEO’su Mark Bertolini, “Çalışanlarımıza farkındalık temelli wellness programları önerdik. Çünkü çalışanlarımız için bunu daha kolay hale getirirsek tüm bunların işlerine, sağlıklarına ve hayatlarının geri kalanına pozitif bir şekilde yansıyacağına inanıyoruz” şeklinde açıklama yaparak kurumsal wellnsess sistemine neden geçtiklerini anlatıyor. Aethna iş yerinde farkındalığı artırma konusunda adım atan tek şirket değil. Adobe, Google, Target, General Mills, Ford, Apple, Nike ve McKinsey & Co. gibi pek çok şirket bu konuda somut adımlar attı, atıyor… Peki, bu dev şirketler neden bunu yapıyorlar? Gelin bugün farkındalık konusunda ve iş yaşamındaki yerine yakından bakalım… Siz de mindful bir iş hayatı istiyorsanız, iş yerinde farkındalık sahibi olmak için bazı adımlar atabilirsiniz.
Farkındalık nedir?
Psychology Today farkındalığı “Şu anda aktif olan açık bir dikkat durumu” olarak açıklıyor ve devam ediyor: “Düşüncelerini ve duygularını iyi ya da kötü diye yargılamadan uzaktan gözlemlemelisin. Farkındalık da anda kalmak ve deneyimleri uyandırmak anlamına geliyor. Farkındalık Budist gelenekten türemiş ve insanların o andaki bilinçlerini kendi kendilerine düzenlemelerine yardımcı olmak için ortaya atılmış bir düşüncedir.”
Farkındalığı geliştirmek için meditasyon ve yoga gibi birçok alternatif var. Farkındalık aslında o anda yapılacaklar dışında hiçbir şeye odaklanmamaktır. Bu sayede konsantre olabilir ve sakin kalabilirsiniz. Bu sebeple yeni başlayanlarda uyuya kalma gibi durumlar gözükebilir. Ancak farkındalık tamamen insanın kafasının içiyle alakalı olduğu için aslında son derece aktif bir işlemdir. Bu sebeple masanızda ya da metroda olmanız fark etmez…
İş yerinde farkındalık sahibi olmak neden önemlidir?
Farkındalığı başta iş yeri olmak üzere tüm hayatınızda uygulayarak bir alışkanlık haline çevirmek için sağlam nedenler var…
1. Farkındalığı artırmak zihnen, duygusal ya da fiziksel olarak daha mutlu hissetmenizi sağlar
Harvard Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan “farkındalığın annesi” olarak anılan Ellen Langer “Büyük topluluklarda yapılan araştırmalara göre farkındalık fikrinin iyi olmak ve sağlıkla ilişki içerisinde olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmalar ruminasyon ve endişenin zihinsel hastalıklara katkıda bulunduğunu; ancak farkındalığın endişe azaltmada etkili olduğunu göstermiştir” şeklinde açıklama yaparak konuyu netleştiren isimlerden biri olmuştur.
1970’li yıllardan beri farkındalık; kronik ağrılar, yeme bozukluğu, bağımlılık ve uyku sorunlarına çözüm olarak sunuluyor. Farkındalığa sahip bireyler ayrıca, sağlık hizmetlerine daha az başvurduklarını; gerginlik, öfke ve depresyon gibi olumsuz duygulara daha az sahip olduklarını bildirmişlerdir. Eğer bunlar yeterli gelmediyse farkındalığın iş hafızasını, yönetici fonksiyonları ve odaklanmayı da güçlendirdiğini söyleyelim.
2. Farkındalığı artırmak stresi azaltmaya yardımcı olur
Farkındalık beyninizin yeniden yapılanmasına yardımcı olarak size pozitif bir katkı sağlar. Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 8 hafta boyunca farkındalık programına katılanların beyinlerindeki hipokampüs denilen bölgede dikkate değer bir artış olduğunu gözlemlemişler. Bu da stresle başa çıkmak için son derece önemli bir bölge olarak biliniyor.
İş hayatımız, strese sebep olan en büyük nedenlerden biri ve eğer sürekli stres yaşıyorsanız bu sadece performansınızı etkilemekle kalmıyor aynı zamanda sağlığınızı da riske atıyor. Bu sebeple stresle başa çıkmayı öğrenmek sadece iş performansınız için değil, hayatınızı kurtarmak açısından da çok önemli.
3. Farkındalığı artırmak duygusal zekayı geliştirir
Farkındalık gelişmenize ve duygusal zekanızı güçlendirmenize yardımcı olur. Mükemmeliyetçi olmak için endişelenmeyen ve duygusal zekası gelişmiş kişilerin genellikle daha başarılı olduğu görüldüğünden beri farkındalık daha da ön plana çıkmaya başladı. Çünkü bu insanlar özel hayat ve iş arasında dengeyi kurar, değişikliğe açıktır, empati yapar ve kafaları kolay kolay karışmaz. Böylelikle güçlü ve zayıf yanlarının farkına vararak kendilerini motive ederler ve geçmişe takılmak yerine pozitif olaylara odaklanırlar. Duygusal zeka sizi takımın daha üretken bir üyesi yapmakla kalmaz aynı zamanda iletişim yeteneklerinizi de geliştirir.
4. Farkındalığı artırmak odaklanmayı, konsantrasyonu, yaratıcılığı ve üretkenliği artırır
Farkındalığın odaklanma ve konsantre olmaya yardımcı olduğuna dair pek çok araştırma bulunmakta. Washington Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre farkındalık odaklı meditasyonlar çoklu görev yapmaya yardımcı olurken çalışanların bilgisini de artırıyor.
Mindful Work: How Meditation Is Changing Business from the Inside Out kitabının yazarı David Gelles ise konu hakkında şöyle bir açıklama yapıyor: “Dikkatimizin kontrolünü geri kazanıyoruz. Tekrar ve tekrar nefes alarak beynimizin merak etmesini sağlıyoruz ve beyin her nefeste biraz daha merak ediyor. Basit bir dikkat eğitimi uzun bir koşudan çok daha büyük yarar sağlıyor.”
5. Farkındalığı artırmak eleştiriyle baş etmeye yardım eder
Kimse eleştirilmekten hoşlanmaz. Ama yapıcı eleştiriler iş yerinde ilerlememize yardımcı olur. Peki, negatif geri dönüşler sizin bir anda parlamanıza mı neden oluyor? Neyse ki bunu düzeltmek de sizin elinizde. Farkındalık, ayaklarınızın yere basmasına ve profesyonel tepkiler vermenize yardımcı olur. Derin bir nefes alın, yavaşlayın, dinleyin, cevabınızı ölçün ve ona göre tepkinizi verin.
6. Farkındalığı artırmak liderliğin temelini atar
Profesör A.D. Amar ve Westminster Üniversitesi eğitimcileri, bir grup uzman yöneticiyi daha iyi liderlik özelliklerine sahip olmaları için 12 haftalık Vipassana meditasyon-eğitim programına dahil etti. Araştırmacılar program sonucunda meditasyonun kendine güveni, diğer liderlerin başarılarından ilham almayı, görüşleri paylaşmayı ve manevi zekayı artırdığını gözlemledi.
Daha farkındalıklı olmak için birkaç öneri
- Her güne en başından başlamak için kendinize söz verin.
- Düşüncelerinizi dinleyin ve dikkate alın.
- Hislerinize her gün gereken önemi verin.
- Nefes alın!
Mutlu bir ofis ortamı yaratmak için çalışmalar sunan Uplifers Kurumsal Wellness çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için [email protected]’dan iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İş yerinde daha sağlıklı, daha verimli ve ağrısız hissetmenizi sağlayacak 7 püf noktası