İş yerinde can sıkıntısının üstesinden gelmenin yolları
Hepimizin başına gelmiştir; bazen iş yerinde dakikalar, saatler, günler geçmek bilmez. Bunun nedeni herhangi bir şey olabilir. Belki işiniz sizi meşgul tutacak kadar hızlı değildir, belki büyük bir projeyi yeni bitirdiğiniz için fazla boş vaktiniz vardır, belki de işiniz başınızdan aşkındır ama bir türlü odaklanmayı beceremiyorsunuzdur. Sonuçta masanın başında sıkılırsınız ve bu sizi içten içe yer bitirir.
Hemen moralinizi bozmayın. Bazen sıkılmak, motivasyonunuzu ateşleyen bir şey olabilir. Sonuçta masanızın başında sıkılmaya devam edemezsiniz, aradığınız üretkenliği yeniden bulmak zorundasınız. İş yerinde can sıkıntısının üstesinden gelip verimliliği artırmanın püf noktaları:
1. Bir şeyler üretin
Hiçbir şey yapmadan masanızda oturmak yerine, bir şeyler üretin. Aslında aradığınız güç ve enerji, içinizde mevcut. Bulunduğunuz pozisyona ve yeteneklerinize güvenerek istediğiniz bir şeyi üretebilirsiniz. Örneğin iletişim konusunda becerikliyseniz, blog yazın. İş geliştirme yönünüz kuvvetliyse, farklı projeler türetin. Yöneticiyseniz yeni bir iş akışı oluşturun. Yeni bir şey üretmek, beyninizde uyarıcı bir etki yaratacak ve yaşadığınız sıkılganlığı yok edecek. Dahası, ürettiğiniz şey kullanışlı bir şeye dönüşebilir ve hem sizi hem de iş yerinizi geliştirebilir.
2. İnternetten faydalanın
İş yerinde canınız sıkılıyorsa çareyi internette aramak her ne kadar iyi bir fikir gibi görünmese de, bunu yararlı bir şeye dönüştürebilirsiniz. Parmaklarınızı ve araştırma yeteneğinizi akıllıca kullanarak binlerce ücretsiz online eğitime ulaşabilirsiniz. Alacağınız online eğitimler sayesinde şirketiniz için çok daha değerli bir çalışan olmayı bile başarabilirsiniz. Yazılım, kodlama, bilgisayar programlarıyla ilgili eğitimlerin sizi nasıl geliştireceğine inanamazsınız. Eğer online eğitimler can sıkıntınızı geçirmiyorsa, motivasyonunuzu artıracak konuşmalar bulabilirsiniz. Onlarca TED konuşması, Webinar açık kaynak olarak sizi bekliyor.
İlginizi çekebilir: Birçoğumuzun dahil olduğu X jenerasyonu verimlilik hakkında ne düşünüyor?
3. Masanızı ve bilgisayarınızı düzenleyin
Eğer büyük bir projeyi yeni tamamladıysanız, hem bilgisayarınız, hem masanız hem de mailiniz karmakarışık bir halde olabilir. Canınızın sıkıldığı bir gün, tüm bunları düzenleyebilirsiniz. Böylelikle hem aradığınız şeyi daha sonra kolayca bulabilir hem de bitirdiğiniz işlere göz atarak belki de fark etmediğiniz yeni bir bilgi dikkatinizi çekebilir, geçmiş işlerin üzerinden geçme fırsatı yakalayabilirsiniz.
4. Ayağa kalkın ve yürüyün, diğer departmanları ziyaret edin
Birçok ofis çalışanı gün boyunca tuvalet ve yemek ihtiyacı dışında yerinde kalkmaz. Bu da zamanla ofis çalışanlarını yavaşlatır ve verimliliğini düşürür. Eğer canınız sıkılıyorsa, ayağa kalkın ve ofisin içinde gezinin, başka departmanlara gidin. Bu kısa yürüyüş hayal gücünüzü harekete geçirebilir, size enerji verebilir ve masanıza döndüğünüzde kendinizi tazelenmiş ve daha üretken hissetmenizi sağlayabilir.
İlginizi çekebilir: Sabah rutininizi değiştirin, haftada 20 saat daha az çalışın
5. Farkına varın
Can sıkıntısı bazen çok değerli olabilir. Beyninize, biraz gezinip dolaşma imkanı tanıyabilir. Bu yüzden eğer canınız sıkılıyorsa, umutsuz bir şekilde kendinizi oyalayacak bir şeyler aramak yerine arkanıza yaslanın ve tavana bakın. Kendinizi nasıl hissettiğinize odaklanın. Zihninizin içinde gezinirken, can sıkıntısının nedenlerinin farkına varabilir veya hiç farkında olmadığınız yeni düşünceleri fark edebilirsiniz.
6. Yeni iş ilanlarına göz atın
İş yerinde ne sıklıkla canınız sıkılıyor? Eğer bu duyguyu çok sık yaşıyorsanız ve kendinizi boğulacak gibi hissediyorsanız, belki de iş değiştirmenin vakti gelmiştir. İş ilanlarına göz atabilirsiniz, iş değiştirmeye hazır olup olmadığınız konusunda kendinizi dinlemeye çalışabilirsiniz veya şirket içinde başka bir pozisyona geçmeyi düşünebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Dünyanın en başarılı isimlerinin sırrı: 5 saat kuralı
İş yerinde can sıkıntısının üstesinden gelmek zor olabilir. Hiçbir yönetici, etrafta canı sıkılan çalışanlar görmek istemez. Ancak akıllıca adımlar atarak, iş yerinde zaman zaman hepimizin yaşadığı bu durumun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Kaynaklar:
Lifehack
INC.com