Gerek kişisel yaşamınızda gerekse profesyonel iş hayatınızda size saygınlık ve kredi kazandıracak, çoğu zaman unutulan ve aslında çok basit olan 7 kuralı tekrar hatırlamakta fayda var. Bu öneriler sizin dengeli ve yüksek standartlarda profesyonellikle iş yapabilen bireylere dönmenize yardımcı olabilir.
1. Dürüst olun
Günümüzde iş yaşamında dolandırıcılık ve skandallar çok yaygın. Sizin iş yaşamındaki krediniz, koşullar ne olursa olsun dürüst olma yeteneğinizle alakalı. Bilerek yalan söylemiş, kendinizi ve işinizi olmadığı gibi tanıtmış ya da aktarmış olabilirsiniz. Bu durum işinize şimdilik yarıyor gibi gözükse de uzun vadede saygınlığınızı yok edebilir.
2. Sözünüzü tutun
Sözünüzü yerine getirmediğiniz takdirde itibarınızı yitirebilirsiniz. Verdiğiniz taahhütleri yerine getirerek itibarınızı yükseltme şansınız da var. Yeni bir projeye başlamadan önce projeye dahil olan insanlara karşı açık ve dürüst olun, çünkü verdiğiniz sözler sizin her şeyiniz. İş yaşamında kimse sürprizlerden hoşlanmaz. Bir işi zamanında yetiştiremeyecekseniz ya da bütçeyi denkleştiremeyecekseniz, çalışanların ve müşterilerin bilgilenmesini sağlayın. Kişilerin önceden uyarılmaları durumunda bu tip konular hakkında daha anlayışlı ve affedici oldukları görülüyor.
3. Hatalarınızı kabul edin
İş yaşamındaki hatalar kaçınılmazdır. Önemli olan hatalara odaklanmak yerine bu hataların nasıl çözülebileceğine odaklanmaktır. Başarılı yöneticilerin ve girişimcilerin çalışma stilleri de budur. İş yaşamınızda güvenilir biri olarak anılmak ve görülmek için, hata ortaya çıktığı anda sorumluluğu üstünüze almalısınız. Hatalarınızın üstünü örtmeyin; aksine yüzleşin. Küçümsemek ya da görmezlikten gelmek saygın bir davranış olmaz. Çünkü her hatadan öğrenilecek bir şey vardır. Önemli olan sorumlu davranarak çözüm bulup o şekilde yola devam etmektir.
4. Dakik olun
Çoğu kişi, çalıştıkları konuda çok yetenekli olmasalar da proje teslimlerini zamanında yapan çalışanlarla iş yapmak ister. Teslim tarihlerini veya toplantıları kaçırmamaya özen gösterin. Müşterilerle ya da ortaklarla yapacağınız bir toplantıya trafik sıkışıklığı, park sorunu ya da hava muhalefetini göz önünde bulundurarak mutlaka beş ya da on dakika önceden gidin. Toplantıdan önce boş zamanınız kaldıysa bu zamanı dinlenme odasında kendinizi dinginleştirmek için kullanın. Dakikliğinizin avantajlarından yararlanarak erken gelen kişilerle iletişim kurun. Engel olamadığınız sebepler dolayısıyla geç kaldıysanız açıklama yapmak yerine basitçe bir özür dilemek yeterli olacaktır.
5. Kaba bir dil kullanmayın
Kelimelerinizi dikkatli seçin. Neyi nasıl söylediğiniz, karşınızdaki kişinin hakkınızda kafasında oluşturacağı görüntü için çok önemlidir. Saygısız ve kaba bir dil, toplumun sizi kontrolsüz ve sabırsız biri olarak algılamasına yol açar. Profesyonel bir ortamda söylenen kötü sözler sizin iş ortamından dışlanmanıza sebep olur. Müşterilerinizin ve çalışanların sizinle çalışmamaları için onlara sebep vermeyin. Sinirlendiğinizde mekan değiştirin. Çünkü sinirinizi başka bir odada atmak, insanların üzerinde öfke patlaması yaşamanızdan daha uygun bir davranış olacaktır.
6. Anlaşmazlıkları incelikle ele alın
Müşterilerinizle, ortaklarınızla ya da iş arkadaşlarınızla anlaşamadığınız dönemler olabilir. Aslında bu anlaşmazlıklar yaptığınız işin bir parçası. Bu sorunları nasıl çözdüğünüz ise karakterinizin bir yansıması. Müşterinizin sizin sabrınızı test ederek, yetkinizi sorgular bir tavra girmesi sizi sinirlendirmesin. Öfkeden kaynaklı bir tepki vermeyin ya da öfkenizi ilgisi olmayan insanlardan çıkartmayın. Ortak bir yol bularak anlaşmaya çalışın, nezaketinizi asla kaybetmeyin.
7. Köprüleri yakmayın
İş dünyası bazen çalkantılıdır. Geçmişteki iş ilişkileriniz hakkında asla olumsuz konuşmayın. Şu anki rakibiniz gelecekteki dostunuz olabilir. İlişkiler ve insanların konumlarındaki değişimler sizi şaşırtabilir. Geçmişinizde beraber çalıştığınız kişilerle koparmadığınız bağlantılarınız, size yeni kapılar açabilir.
Kaynak :
Entrepreneur
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Liderlik sorunsalı: İyi bir liderin özellikleri nelerdir?
İş yerinde sevgi – nefret ilişkisi motivasyonunuzu nasıl etkiliyor?