Daha az çalışıp daha çok işi bitirdiğiniz bir yaşam hayal edin. Her şey ne kadar güzel olurdu değil mi?
Günümüzde ne yazık ki birçok kişi ya işte önemsiz şeylerle çok vakit kaybediyor ya da önemli işlerle ilgilenirken tam olarak verimli çalışamıyor.
Yazar Brendon Burchard’ın paylaştığı 5×50 üretkenlik formülü, kısa zamanda daha çok iş yapmanıza olanak sağlıyor. Daha yaratıcı ve verimli olmanıza olanak sağlayacak 5×50 formülüne ve verimlilikle ilgili başka etkili yöntemlere göz atmaya ne dersiniz?
1. 50 dakika daha çok uyku
Her ne kadar uzmanlar ortalama 7 saat uyumanızı önerse de, aslında ideal uyku süresi kişiden kişiye göre değişiyor. Bazı insanlar için yeterli uyku süresi 6 saatken, bazıları için bu süre 7-8 saate çıkabiliyor.
ABD’deki Ulusal Uyku Kurumu, Amerikalıların %45’inin yetersiz uyku yüzünden işteki verimliliğinin düştüğünü dile getiriyor. Yani Amerika’da neredeyse her 2 kişiden birinin iş performansını yetersiz uyku düşürüyor.
Uyku kalitenizi artırmak için uyku süresini 50 dakika kadar artırabilirsiniz. Bunu da gece daha erken yatarak ya da sabah daha geç kalkarak gerçekleştirebilirsiniz.
2. Sabah rutininizde harikalar yaratın
Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki, sabah saatleri en yaratıcı olduğumuz evremizdeyiz. Sabahları sahip olduğunuz irade gücü genellikle günün her saatine yayılamadığı için, sabah rutininize en önemli işlerinizi sığdırmak bu noktada size katkı sağlayabilir.
Ayrıca sabah saatlerini, yani en yaratıcı olduğunuz zamanı gün içerisinde yapmanız gereken işleri planlayarak geçirebilir ve en üretken halinize geçmek adına nasıl bir strateji izleyeceğinizi belirleyebilirsiniz.
3. İşlerinizi önem sırasına göre sıralayın
İşle ilgili yeni bir şey öğrenmeye ya da tutku duyacağınız projelerde çalışmaya vakit bulamamanızın nedeni; hala ‘Yapılacaklar listesi’ne güvenmenizden kaynaklanıyor olabilir. Zenginler, girişimciler ve başarılı olimpik atletler üzerine araştırmalar yapan çok satan kitapların yazarı Kevin Kruse, bu konuya başarılı insanların ortak yapığı şeyi referans göstererek cevap veriyor: ‘Alanında başarılı kişiler, hayatlarını ve işlerini kendi önceliklerine göre planlıyorlar. Bu noktada takviminize sizin için en önemli işi işaretleyip kendinize spesifik bir zaman çizelgesi belirlerseniz, daha başarılı ve verimli olmanız mümkün.’
4. Pomodoro Tekniği
Çalışırken ne kadar sık ara veriyorsunuz?
Genellikle insanlar yoğun oldukları dönemlerde neredeyse hiç ara vermeden çalışarak işlerini bir an önce bitirmeye çalışıyorlar.
Fakat ara sıra ayağa kalkıp etrafta dolaşmazsanız; yaratıcılığınız, odağınız ve iradeniz bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bu noktada Pomodoro Tekniği denilen bir teknikten faydalanabilirsiniz. Francesco Cirillo tarafından 1980’lerde ortaya çıkan bu yönteme, adını domates şeklindeki bir zamanlayıcıdan aldığı için Pomodore (İtalyanca domates) deniyor. Pomodore Tekniği şu şekilde çalışmaktadır:
- Bitirilmesi gereken bir görev seçin.
- Pomodoro’yu 25 dakikaya ayarlayın (Pomodoro zaman ölçerdir)
- Pomodoro çalana kadar çalışın, daha sonra o görevin yanına tik atın. (İş bitmese bile tik atmak işi bitirmek adına size gerekli motivasyonu sağlayacaktır.)
- Kısa bir ara verin (5 dakika yeterli)
- 4 Pomodoro sonra uzun bir ara verin (15-30 dakika). İş bu süreden daha uzun sürecekse, aynı döngüyü tekrarlayabilirsiniz.
5. 50 dakika yenilenme süresi
Günün sonunda en üretken halinize ulaşmak adına oluşturduğunuz stratejilerinizi geliştirmek sizi bir noktaya kadar ileri taşır.
Üretkenliğinize daha fazla katkıda bulunmak için günlük rutinde yenilenme için kendinize zaman ayırmanız gerekmektedir. Bazıları bunu meditasyon yoluyla, bazıları fitness yaparak, bazıları ise o gün hayatında olan biteni günlüğüne kaydederek gerçekleştirmektedir.
Yenilenmek için herkesi kapsayan mükemmel bir çözüm yolu olmadığı için, deneme yanılma yöntemiyle size en uygun olanı bulmalısınız.
İlgili yazı: Üretkenlik konusunda muhtemelen daha önce duymadığınız stratejiler
Farklı bir üretkenlik formülü: 2 dakika kuralı
Girişimci Steve Olenski, iş hayatında daha verimli olmak adına ‘2 dakika kuralı’nı uygulamanızı tavsiye ediyor. 2 dakika kuralı, herhangi bir işin 2 dakika veya daha kısa bir süre alacağını bildiğinizde işi bir an önce halletme prensibine dayanıyor. Olenski’ye göre, verilen kısa görevleri hemen yapmak size hem zaman kazandırıyor hem de daha sonra verilen o göreve geri dönmekten kurtarıyor.
Kaynak:
Lifehack.or
Inc.com