Artık günümüzde plazalarda, kapalı ortam ve ofislerde çalışanların sayısı arttı. Günlük hayatta işlerimizde farkında olmadan yaptığımız, postürümüzdeki yanlış duruşlar nedeniyle beden doğal duruşundan uzaklaşıyor ve bir süre sonra ağrılardan şikayet eder duruma geliyoruz.
Örneğin, tüm günü masa başında geçenlerde bir süre sonra sırt ağrıları, kas ağrıları, eklem problemleri gibi rahatsızlıklar meydana gelebiliyor.
Sadece hareketsizlik olsa iyi!
Birde stres yaratan zamanında bitmesi gereken işler ve talepkâr yöneticilerin sayısının artmasıyla omuzlarda biriken yükler artıyor. Stres ve zihindeki düşünce baloncukları yerini alıyor.
Bilgisayara bakmak için öne çıkan boyunlar, otururken sıkıştırılan beller ile olanlar oluyor.
Sonuç ise: Boyun ve sırt bölgesinde rahatsızlıklara, ağrılara kadar gidebiliyor.
Ayrıca çalışmalar gösteriyor ki, hareketsizlik kolesterole etki ediyor ve bu da kalple ilgili sağlık problemlerini de arttırıyor.
İşte masa basında yaşanan sağlık problemlerine bazı örnekler:
Karpal Tünel: Bilgisayar basında yapılan, ellerle tekrarlayan sabit kullanımlar sinirlerde, kaslarda, ligament ve bağlarda hasara yol acıyor. Bunun sonucunda el bileklerinde ağrılar, sislikler oluşuyor.
Bel ağrısı: Kaçımız gün içinde oturduğumuz koltukta oturuşumuza gerçekten dikkat ediyoruz? Uzun süreli sabit ve yanlış oturma, omurgada fıtığa kadar uzanan sakatlanmalara ve duruş bozukluklarına yol açmaktadır. Duruş bozukluklarında bel ağrılarına sebebiyet vermektedir. Bunlarda kaslarda gerginlik ve strese sebebiyet vermektedir.
Eklem ağrıları: Eklemler iki kemiğin birbirine bağlandığı noktalardır dolayısıyla hareket onlar için şarttır. Uzun süre tekrarlayan hareketler sonrasında nerdeyse hareketsiz kalan eklemlerde, eklem arası sıvı azalmakta ve bu da ağrılara yol açmaktadır.
Stres: İş arkadaşları, iş yükü, zamanlama hatta bazen fiziksel ortam nedenli iş yaşamında yaşanan kaygı problemleri uzun süreli sorunlara yol açabilmektedir. Yorgunluk, tedirginlik, mutsuzluk gibi kişinin enerjisini düşüren sorunlara yol açmaktadır.
Sizde bunlardan en az birini yasayanlardan mısınız?
Peki bunların çözümleri ne?
Tüm bu problemler için bedene istediği ve gerekli hareketi sağlamak için en etkili çözümlerden biri; pilates.
İşte pilatesin bazı temel faydaları:
Esnekliği artırır: Pilates omurga esnekliğini artırır. Omurganın sahip olması gereken doğal bir kavis ve kıvrılma vardır, pilates omurga hareketliliğini sağlıklı bir şekile arttırır.
Kor bölgeyi güçlendirir: Pilatesin 6 prensibinden biride güç merkezidir. Karın gücünü artırarak bedenin merkezindeki gücü ve dinamizmi sağlamlaştırır.
Stresi azaltır: Stres yorgunluk sonucunda bedendeki kimyasal bir dengesizlik ile ortaya çıkar. Pilates ile beden dışarıdan gelen etkilere rağmen daha dirençli kalır.
Doğru Beden Postürü: Pilates beden farkındalığını artırmaktadır. Otururken, yürürken, dururken bulunulması gerekilen doğru beden postürünü öğretmektedir.
Dengeli bir yasam için egzersiz şart, pilates ise sağlıklı ve anlamlı yasamak için iyi bir başlangıç. Harekette bereket varsa durmak niye? 🙂
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.