Romantik bir ilk randevu, uzun zamandır görüşülmeyen arkadaşlarla buluşma, yeni eğitim öğretim yılının ilk günü, önemli bir toplantı gibi durumlar özenli ve üzerinde düşünülmüş bir kıyafeti hak eder. Özellikle de ilk izlenimin oluşacağı yeni iş görüşmesi gibi biraz gerginlik de içeren durumlarda hem içinde kendimizi rahat hissettiğimiz, hem de kendimize olan güvenimizi artıran kıyafetler seçmek oldukça önemli.
Peki, iş görüşmesine giderken neler giyilmeli? Baştan ayağa resmi kıyafetlerle dolu bankaları bir kenara bırakıp, özellikle küçük şirketlerin ve start-up’ların kurucularının konuyla ilgili fikirlerini araştırdık.
Business casual şıklık: Daha zor ama garantili
Takım elbise ya da döpiyes fazla resmi ve rahatsız tınlasa da aslında garantili ve zahmetsiz bir şıklık yaratır. Oysa kişinin seçimlerinde daha özgür olduğu business casual / smart casual kombinleri oluşturmak daha çok yaratıcılık gerektirir. Bu konuda fikir beyan eden tüm yöneticilerin vurguladığı ortak nokta, iş görüşmesine gelen adayın kıyafetlerinde hem şirket kültürüne, hem de kendilerine ait detayları görmenin olumlu etki yarattığı.
Tüm CEO’lar, çalışana kendini rahat hissettiren kıyafetlerin görüşmenin de daha olumlu geçmesini sağladığında hemfikir. Yöneticilerin iş adaylarında dikkat ettiği, kıyafetlerinin göz alıcı / marka olması değil, kendi kişilikleriyle, o iş yerine getirecekleri enerjiyle ilgili fikir veren kıyafetler olması.
Şirket kültürüne göre giyinin
İş görüşmesine gideceğiniz şirketle ilgili fikir alırken insanların nasıl giyindiğini öğrenmekte fayda var. Günümüzde bu çok kolay: Şirketlerin ya da çalışanlarının sosyal medya hesaplarından bile ufak bir aramayla fikir edinilebilir ve uygulanabilir. Şirket kültürünü bilmek, iş görüşmesinde konuşulacak konular kadar kıyafet seçiminde de önemlidir. Ufak bir tüyo: Şirketin günlük iş giyiminden biraz daha şık olarak, fakat aşırıya kaçmadan hazırlanın görüşmeye gidin. Bir tişört yerine gömlek, hırka yerine modern bir blazer giymek her zaman günü kurtarır. Yalnız ceketin içine ne giydiğinize de dikkat edin, yakası sağa sola kayan bir tişört üzerine ceket bile giymiş olsanız, sarsaklığınız tecrübeli bir insan kaynakları uzmanının gözünden kaçmayacaktır.
Kadınlar için yüksek topuk hem dik duruşu destekleyip vücut hatlarını gösterdiği, hem de daha “başı dik” bir görünüm sağladığı için öneriliyor. Topuklular üzerinde kendini uzun süre rahat hissedemeyenlerdenseniz, hafta sonlarının vazgeçilmezi babetlerinizi çantanıza atıp, görüşmeden çıkınca giyebilirsiniz.
Kıyafetinizi kişiselleştirmek için sade ve basit aksesuarlar önerilirken, abartılı, parlak ve göz alıcı aksesuarlardan kaçınılması gerektiği vurgulanıyor. Erkekler içinse, şayet görüşme kravat takılmasını gerektiriyorsa geleneksel tasarımlardan uzaklaşmamak önemli. Farklı ve tarz sahibi görünmek uğruna gereksiz riskler alıp, daha ilk görüşmeden fazla göze batmamakta fayda var.
Son olarak; görüşme salonuna girdiğinizde kulağınızdaki kulaklığı çıkarmaya ya da güneş gözlüğünüzü kafanızın tepesine / yakanıza takmaya çalışmak kadar profesyonellik dışı görünen az sayıda hareket vardır. İçeri girdiğinizde, uzun zamandır sakince bu görüşmeyi bekliyormuşçasına hazır ve saygılı görünmek, güçlü ilk izleniminizi destekleyecektir.
İlginizi çekebilir: Renklerin psikolojik etkileri: İş görüşmesinde hangi rengi giymelisiniz?
Kaynaklar:
brit+co
The Balance Careers