İş görüşmelerinde başarılı olmak için uygulayabileceğiniz tüyolar
İş görüşmesine veya önemli bir görüşmeye gitmeden önce size sorulabilecek tüm soruların yanıtlarını düşündünüz, kıyafetlerinizi kuru temizlemeden aldınız, çantanıza fazladan kalem, not defteri koydunuz. Her şey hazır gibi görünürken birden gerginlik hissetmeye başladınız. Odaya ilk girdiğinizde ne yapmalısınız? İlk sözleriniz neler olmalı? Konuşmaya nasıl başlanmalı? Nerede durmalısınız?
Günümüzün rekabetçi iş piyasasında sadece iyi bir motivasyon mektubu yazmak ve etkileyici bir CV sunma yeterli olmuyor. İş görüşmesine giden adayların birçoğu çok önemli bir şeyi atlıyor; siz her ne kadar hazırlık aşamasına çok özen göstermiş de olsanız aslında karşınızdaki kişiyi etkilemenin, ona mesajlar vermenin en önemli yolu beden dilinde gizli.
Kişiler arası iletişimin önemli bir bölümü sözsüz davranışlarla ve ufacık mimiklerle olur. Üstelik, beynin çok ufak bir bölümü sözlü iletişimi algılama sürecinden geçirir. Kısacası, önemli bir iş görüşmesinden başarıyla çıkmak istiyorsanız, sözsüz dinamikler konusunda kendinizi iyileştirmelisiniz.
İş görüşmelerine girerken karşınızdaki kişiler üzerinde önemli bir etki yaratmanızı sağlayacak tüyolar:
1. Ellerinizi kullanmadan güven vermeyi öğrenin
Parmakları kıtlatmak, bacak sallamak, saçlarınızla oynamak gibi sürekli kıpırdanmak karşınızdaki kişide gergin olduğunuz izlenimi yaratır. Bunun yerine ellerinizi serbest bırakın, karşınızdaki kişiye avuç içlerinizi açık bir şekilde tutmaya çalışın. Bu karşınızdaki kişide açık ve dürüst bir izlenim yaratmanızı sağlar.
2. Postürünüzü düzeltin
İnsanlar genellikle kendilerini tehdit altında hissettiklerinde kollarını bağlar. Ancak bu karşı tarafta gergin ve savunmacı bir izlenim yaratır. Oysa bunun yerine arkanıza yaslanıp dik bir duruş sergilemek daha havalı ve rahat bir izlenim vermenizi sağlar. İş görüşmesine gittiğinizde omuzlarınızı geriye doğru alın ve oturduğunuzda başınızın tepesinden tavana bağlı hayali bir ip olduğunu hayal edin. Böylelikle düzgün bir postür sergilemiş ve karşınızdakinde zeki, güvenilir bir izlenim yaratmış olursunuz.
3. Karşınızdakiyle senkronize olun
Görüştüğünüz kişiyle sesinizin tonunu, uyumunu ve hızını senkronize edin. Eğer karşınızdaki çok yumuşak bir tonda konuşuyorsa, siz yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin. Görüştüğünüz kişinin konuşma tercihlerine dikkat edin. Böylelikle karşınızdaki kişi sizinle aynı çizgide olduğunu düşünecektir. İnsanlar kendilerine yakın buldukları kişilerle çalışmaktan daha çok hoşlanırlar. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
4. Gülümseyin
Karşınızdaki kişinin kendini rahat hissetmesini sağlamak için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri gülümsemek. Üstelik araştırmalarda gülümsemenin ruh halini iyileştirdiğiniz, iş görüşmelerinin daha sakin bir tonda geçmesini sağladığını gösteriyor. İş görüşmelerine gülümseyerek başlayın. Böylelikle sözsüz iletişiminizi maksimum seviyeye taşıyabilirsiniz.
Unutmayın; kelimeler sadece ilk adımdır. Vücut dilinizi kullanarak bu adımları çoğaltabilirsiniz.
Kaynaklar:
PsychCentral
BusinessInsider