X

İş görüşmelerinde başarılı olmak için 10 ipucu

İş Görüşmesinde Başarılı Olmak İçin Öneriler

İş arama süreci adeta bir yarış. Görüşme esnasında verdiğiniz izlenim, işverenin sizi işe alması –ya da almaması- için yeterli sebepleri oluştururken, iş görüşmelerini başarılı şekilde geçirmek oldukça önemli.

Uplifers olarak başarılı bir iş görüşmesi için, CareerBuilder.com’um işverenler ve insan kaynakları departmanlarıyla yaptığı anketin cevapları üzerinden hazırlanan ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

1. Hazırlanın.

Başarılı bir iş görüşmesinin ilk adımı, yeterince hazırlanmak. Öncelikle, iş için başvurduğunuz şirketi araştırın. Şirketin web sitesini, tarihini, rakiplerini ve misyonunu öğrenin.

Özgeçmişiniz, sizi iş görüşmesine çağırmalarının ilk nedeni; ancak tek başına yeterli değil. İŞ görüşmeleri, özgeçmişinizde yer almayan ancak hakkınızda bilmeleri gereken şeylerin öğrenildiği yer. İsteğiniz, profesyonelliğiniz ve baskı altında çalışabilmeniz, sadece görüşme esnasında gösterebileceğiniz özellikler.

Hazırlık yaparken, ideal bir iş görüşmesini gözünüzde canlandırın. Tek başınıza ya da bir arkadaşınızla beraber prova yapın. Cevaplarınızı ezberlemeyin ama önemli noktaları aklınızda tutun, tecrübeleriniz ve başvurduğunuz iş arasındaki benzerliklere odaklanın ve güçlü yanlarınızı öne çıkarın.

2. Detaylara özen gösterin.

Career.Builder.com’a göre, birçok işveren, görüşmeye gelen kişilerin doğru şekilde giyinmediklerini belirtmiş. Başvurduğunuz iş bir ofis işiyse, takım elbise, pantolon-ceket takım ya da diz altı bir etek giyin. Ofis işi değilse, bu kadar resmi olmamak kaydıyla, temiz ve şık olun. Kot pantolon, spor ayakkabı ya da t-shirt giymekten kaçının. Hafif bir parfüm sürün ve çok makyaj yapmayın.

Görüşmeden 15 dakika önce, görüşmenin yapılacağı yerde olarak dış görünüşünüzü gözden geçirin. Profesyonel ve özgüvenli görünmeye özen gösterin.

Yanınızda kalem, kağıt, özgeçmişinizin birkaç kopyasını ve gerekiyorsa portfolyonuzu bulundurmayı ihmal etmeyin.

3. İlk izlenim önemli

Görüşme esnasında önemli olan, sizinle görüşen kişide olumlu bir ilk izlenim bırakmak. Selam verirken gülümseyin ve göz teması kurun.

Tokalaşırken kendinizden emin olun. Vücut dilinize özen gösterin. Dik oturun ve sırtınızı yaslayın, kollarınızı bağlamayın, elinizle ağzınızı kapatmayın.

Gerekmedikçe espri yapmayın, espriler profesyonel görünmenize engel olabilir. Çok hızlı ya da çok fazla konuşmayın.

4. Pozitif olun.

Görüşme süresince pozitif olmaya özen gösterin. Önceki işiniz, çalışma arkadaşlarınız ya da partonunuz hakkında olumsuz yorumlar yapmaktan kaçının. Bu durum sizi geçimsiz gösterebilir.

Önceki işinizden bahsederken, ürettiğiniz çözümlere ve başarılarınıza odaklanın. Neden ayrıldığınız sorulduğunda, “yeni deneyimler ve fırsatlar arıyorum” gibi, olumlu bir etki yaratacak bir cevap verin.

Sakin olun ve sorulara cevap vermeden önce yeterince düşünün.

İş Görüşmesinde Başarılı Olmak İçin Öneriler

5. Rutin sorulara hazırlıklı olun.

İş görüşmesi esnasında sorulan rutin sorular, görüşmeyi yapan kişiye sizi tanıma ve işe uygun olup olmadığınızı görme şansı verir. Gereksiz detaylardan kaçının ve güçlü yönlerinize odaklanın.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • “Kendinizden biraz bahseder misiniz?” Önceki deneyimlerinizden yola çıkarak, iş için uygun olan özelliklerinizi anlatın.
  • “Güçlü yönleriniz nelerdir?” Kibirli ya da çok mütevazı  olmayın. İş ve çalışma ortamıyla bağlantılı olabilecek özelliklerinize odaklanın.
  • “Neden burada çalışmak istiyorsunuz?” Deneyimleriniz ve şirketin özelliklerinden yola çıkarak, iş için uygun bir aday olduğunuzdan bahsedin.

6. Zor sorulara hazırlıklı olun.

Görşmeci size rutin soruların yanı sıra, cevap verilmesi daha zor olan sorular da sorabilir. Bu sorulara olumsuz bir izlenim yaratacak cevaplar vermeyin. Soruyu pozitif bir cevap verebileceğiniz şekilde ele alın.

  • “Zayıf noktalarınız nelerdir?” Zayıf noktalarınızdan bahsederken, olumlu bir özellikle birleştirin; “Sonuçlara ulaşmak konusunda oldukça sabırsızım” gibi.
  • “Önceki işinizin sevmediğiniz noktaları nelerdi?” Bu soruya cevap verirken, önceki işvereninizi kötülemeyin. Onun yerine, kendinizi geliştirmek için farklı maceralar yaşamak istediğinizden bahsedin.
  • “İş arkadaşlarınızla yaşadığınız problemleri nasıl çözersiniz?” Eğer çok fazla problem yaşamadıysanız, buna vurgu yapın. Çözüm odaklı ve orta yol bulabilen biri olduğunuzu dile getirin.

7. Dürüst olun.

Dürüst olmamak, işi alma ihtimalinizi düşürebilir. Herhangi bir sorunun cevabını bilmiyorsanız, bildiğinizi söyleyerek kendinizi zor duruma sokmayın.  Onun yerine, çabuk öğrenen ve kendini sürekli geliştiren biri olduğunuzdan bahsedin.

Özgeçmişinizde yer alan başarılarınızı abartmayın. Başarılarınızdan bahsederken, birlikte çalıştığınız kişileri takdir etmeyi de ihmal etmeyin.

İşsiz olduğunuz dönemler varsa, sorulduğunda,  açık cevaplar verin. Varsa gönüllü yaptığınız işlerden bahsedin.

8. Soru sorun.

Görüşme esnasında düzgün cevaplar vermek kadar, doğru soruları sormak da önemlidir. Soracağınız sorularla, işle ilgilendiğinizi gösterin. Böylece, görüşme öncesinde iş ve şirketle ilgili araştırma yaptığınızı görecek ve memnun olacaklardır.

Örnek vermek gerekirse; işi zorlukları, üzerinde çalışacağınız projeler, edinmeniz gereken beceriler ya da çizebileceğiniz yöne hakkında sorular sorabilirsiniz.

Kime rapor vereceğiniz, iş arkadaşlarınız ya da çalışacağınız departmanın görevleri hakkında soracağınız sorular, işe olan ilginizi göstermenizi sağlayacaktır.

9. Maaş konuşmayın.

İş teklifini alana kadar, maaş konuşmamanızda fayda var. Ancak görüşmeyi yapan kişinin konuyu açma ihtimaline karşı hazırlıklı olun.

İşle ilgili maddi beklentinizin ne kadar olduğu sorulduğunda; önemli olanın kendinizi geliştirebilmek ve başarılı olmak olduğunun altını çizin. Rakam vermeniz gerekirse, çok yüksek rakamlarla kendinizi limitin üstüne çıkarmamaya ya da düşük rakamlarla pazarlık şansınızı düşürmemeye özen gösterin.

Rakam vermeniz gerekirse, belirlediğiniz aralığın üst limitini söyleyerek, iş teklifi yapıldıktan ve sorumluluklarınızı öğrendikten sonra tekrar konuşabileceğinizi belirtin.

10. Takip edin

Görüşme bittikten sonra ayrılırken, görüştüğünüz kişinin kartvizitini isteyin. İşe alım sürecinin nasıl olacağını, ne zaman karar vereceklerini ve istedikleri farklı bir bilgi ya da belge olup olmadığını sorun. İşle ilgili isteğinizi dile getirerek, teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.

Görüşmeden sonra, görüşme esnasında üzerinde durulan konuları gözden geçirin ve cevaplarınızı değerlendirin.

Verilen süre içerisinde geridönüş yapılmazsa, arayıp sorun. Süreç bazen beklenenden uzun sürebilir.

 

Kaynak: HowStuffWorks

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale