İş dünyasının en büyük sorusu: Genç çalışan mı, yaşı ilerleyenler mi?

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg’de yayımlanan bir araştırma, iş dünyasının yaş ortalamasıyla ilgili ilginç veriler ortaya koydu. PayScale tarafından yapılan araştırmaya göre Amerikan iş piyasasının yaş ortalaması 42. Ancak teknoloji şirketlerinin toplandığı Silikon Vadisi’ndeki yaş ortalaması 31. Apple’da çalışanların yaş ortalaması 31, Google ve Tesla’dakilerin 30, Facebook ve LinkedIn’de çalışanların yaş ortalaması ise 29. Üstelik, sadece teknoloji şirketleri değil, başka sektörlerden birçok şirket de yavaş yavaş çalışanlarının yaş ortalamasını düşürmek için adımlar atıyor. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg bu konuda en keskin çıkışlardan birini yaparak, bir konuşmasında “Gençler daha zeki oluyor” demiş ve Silikon Vadisi’nin yaş ortalamasının 22 olması gerektiğini söylemişti.

Şirketler çalışanlarının yaş ortalamasını düşürmek için türlü yöntemlere başvururken, yaşı ilerlemiş çalışanların da bu durumu sessizce kabullendiğini söyleyemeyiz. 2008-2016 yılları arasında Silikon Vadisi’nin en büyük 150 teknoloji şirketi, tam 226 yaş ayrımcılığı davasıyla karşı karşıya kaldı. Bu, iş yerinde ırk ayrımcılığı veya cinsiyet ayrımcılığı şikayetlerinden çok daha fazla.

İlgili yazı: İş dünyasındaki bencil insanlarla nasıl mücadele edebilirsiniz?

Öte yandan istihdam uzmanları, iş arayanlara CV’lerinden 10 yıldan eski tecrübelerini çıkarmalarını, ciddi gömlekler yerine daha salaş kıyafetler tercih etmelerini, LinkedIn profil fotoğraflarını daha profesyonelce seçmelerini öneriyor.

Yaşı ilerlemiş çalışanların en önemli niteliği: Tecrübe

Her ne kadar dünyada daha genç çalışan istihdam etme yönünde bir eğilim olsa da yaşı ilerlemiş çalışanların asla yeri doldurulamayacak bir nitelikleri var; o da tecrübe. Fox Business’tan Dona Fuscaldo, “Özellikle ekonomik küçülme dönemlerinde şirketler az tecrübesi olan kişileri işe alıyor veya yönetici pozisyonuna getiriyor. Ancak bunlar, şirket içinde çalışanlar arasında huzursuzluklara neden oluyor” diyor. Fuscaldo’ya göre ekonomi düzeldikçe, şirketler yaşı ilerlemiş çalışanların tecrübesi için para ayırmaya başlıyor. Her ne kadar PayScale’in araştırması aksini söylese de Amerikan İstihdam İstatistikleri Dairesi 2020 yılında çalışan nüfusunun yüzde 25’inin 55 yaş üstünde olacağını öngörüyor. Uzmanlara göre her ne kadar genç çalışanlar daha yaratıcı ve daha yenilikçi olsa da yaşı ilerlemiş çalışanlar da liderlik vasıflarına daha uygun, daha dikkatli, daha sadık ve daha geniş bir network’e sahip oluyor.

İlgili yazı: Üretken bir iş yeri için 7 ipucu

Görüldüğü gibi genç ve yaşı ilerlemiş çalışanların her birinin kendine özgü olumlu yanları var. Bir yöneticinin işe alım yaparken tüm bu yönleri dikkate alıp, iş yerinde ahenk yaratması mükemmel iş ortamının anahtarı olabilir.

Kaynaklar:
Business Insider
Bloomberg

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!